Antakya Sanat Kolektifi ve depremzedeler, “Öyle bir yerden geldik ki, hiçbir sokağın adı yok” isimli sergi açılışını gerçekleştirdi
Antakya Sanat Kolektifi ve depremzedeler tarafından “Öyle bir yerden geldik ki, hiçbir sokağın adı yok…” başlıklı fotoğraf, şiir ve yazı sergisi Ankara, İzmir Karaburun, Muğla Dalaman’ın ardından Mersin’de de düzenlendi. Yenişehir Akademi Salonu’nda düzenlenen serginin Küratörlüğünü Mereş merkezli depremlerden en çok etkilenen Antakyalı Adil Okay yaptı.
“Unutmayalım, unutturmayalım” şiarıyla yapılan sergide 30 fotoğrafçının ve 20 şair ile yazarın eserlerinin yer aldığı sergide ayrıca Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden depremzedelerle dayanışmak üzere gönderilen yardım ve cezaevlerinden gelen tutuklu mektupları da yer aldı.
Şair Erdal Dalgıç, “Yıkım”, “Tırnaklarla kazılan enkazlar”, “Geç de olsa gelen yardım”, “İyileşme” ve “İsyan” olmak üzere 5 bölümden oluşan sergide, depremde yaşananlara ilişkin yazdığı şiirini okudu. Ardından Antakya Sanat Derneği Başkanı ve Antakya Sanat Kolektifi Temsilcisi Edip Yeşil açılış konuşmasını yaptı.
Sanat sorgulatır
Depremde yaşadıkları kayıplara rağmen “Sanat sorgulatır” diyerek yolculuğa çıktıklarını belirten Yeşil, “Kayıtları kolektif bir hafızaya dönüştürmeye çalıştık, zira biz çok unutkan bir toplumuz. Unutmamış olsaydık 6 Şubat depremi bu kadar büyük bir yıkıma neden olabilir miydi?” dedi.
Ardından söz alan Okay da kolektif hafızanın önemine dikkat çekerek, “Amacımız ayrıca sorumlulara dikkat çekmek. Deprem doğal afettir ancak felaket boyutuna erişmesinin nedeni makro ve mikro iktidarlardır. Amaçlarımızdan biri de bu iktidarlara dikkat çekmektir. Rüşvet alan inşaatçısından, ruhsat veren belediyesine, buna göz yuman siyasi iktidara kadar bunların hepsi sorumludur. Amacımız yağmacılara dikkat çekmektir” ifadelerini kullandı.