İran’da meydana gelen depremden etkilenen Başkale’de 11 gün geçmesine rağmen depremzedelerin sıkıntıları halen giderilmedi. Depremzedeler, “Küçük bir çadırda 10 kişi birlikte yaşıyoruz ve bu bizi çok zorluyor” dedi
İran’ın Türkiye sınırındaki Xoy kentinde meydana gelen, Van’ın Başkale ilçesinde ise 10 kişinin yaşamını yitirmesine ve 5 mahallede büyük yıkıma neden olan depremin yarattığı mağduriyetler devam ediyor. Mezopotamya Ajansı’dan Adnan Bilen’in haberine göre, depremin üzerinden 11 gün geçmesine rağmen depremzedelerin sıkıntıları halen giderilmiş değil. Çadırların dar ve soğuk olması, hayvanlar için verilen çadırların yeterli olmaması, ısınma, barınma, temizlik gibi en temel ihtiyaçların karşılanmaması sıkıntıları daha da arttırıyor. Binden fazla hayvanın enkaz altında kalarak öldüğü Gelenler (Qiratî) mahallesinde kalan hayvanlar için verilen çadırların yetmemesi ise en büyük sorunların başında yer alıyor. Mahalleliler çadırların yetmemesi nedeniyle soğukta beklettikleri hayvanlarının her gün öldüğünü söyleyerek, acil olarak bu sorunlarının çözülmesini istiyor.
‘Bir çare bulunmuyor’
Çok sayıda hayvanını enkaz altında kaybeden, çadırların geç verilmesinden dolayı soğuk hava nedeniyle de birçok hayvanı ölen Nabi Kaya adlı yurttaş, en büyük sorunlarının enkazdan sağ kurtardıkları hayvanlarının soğuktan ölmesi olduğunu ifade etti. Gelen yardımların düzenli dağıtılmadığından yakınan Kaya, günlerdir dışarıda hayvanlarını soğuktan korumaya çalıştığını söyledi. Bu sorunun çözülmesi için birçok kuruma başvuru yaptıklarını ancak buna bir çare bulunmadığını anlatan Kaya, “Biz hayvanlarımız için çadır istediğimizde bizi her seferinde oyalıyorlar. Bu sorunun mutlaka bir çözülmesi gerekiyor. Başka gidecek yerimiz yok. Hem hayvanları koyacak bir yerimiz yok hem de hayvanlarımızı beslemek için aldığımız yem, saman enkazın altında kaldığı için açlıktan ölmek üzereler. Hayvanlarımız için barınacak bir yer ve saman istiyoruz” dedi.
‘Her yer yıkıldı yeniden inşa edecek gücümüz yok’
Yine kendi kaldıkları çadırların da küçük ve dar olduğunu ifade eden Kaya, “Biz üç aile bir çadırı paylaşıyoruz. Küçük bir çadırda 10 kişi birlikte yaşıyoruz ve bu bizi çok zorluyor. Aynı zamanda 40 büyük baş hayvanı da 4 hayvanın yaşayabileceği yere sıkıştırıyoruz. Her yer yıkıldı yeniden inşa edecek gücümüz yok. Bu ilçede 4 mahalle yıkıldı. Ülkedeki 82 kent bu 4 köye bakamıyor mu? Devletin bu köyleri yeniden inşa edebilecek gücü var. O zaman acilen bunu yapmalarını istiyoruz. Biz şikayetimizi kime söylediysek bir çözüm bulunmuyor. Biz fazla çadır değil sadece bize yetecek kadar çadır istiyoruz. Malımız mülkümüz enkazın altında kaldı bari kalan hayvanlarımız yaşasın” diye konuştu.
‘Perişanlığımız her gün biraz da ağırlaşıyor’
Mahallelilerden Salih Kaya ise “Burada çalışan devlet memurları bizim sesimizi duymuyor. Depremin üzerinden bunca gün geçmiş olmasına rağmen hayvanlarımız hala dışarıda. Biz depremden kurtulduk ama kendimizi soğuktan kurtaramıyoruz. Burada yıkılan 4 köyün yeniden inşa edilmesi devlet için imkansız değil. Bırakın onu bizim fazladan bir çadırda gözümüz yok ve sadece bize yetecek kadar çadır istiyoruz. Hayvanlar için verilen çadırlar küçük olduğu için birçok hayvanımızı kışın bu soğuğunda dışarıda tutuyor ve sabaha kadar hayvanlarımızın başında nöbet tutuyoruz. Perişanlığımız her gün biraz da ağırlaşıyor. Bizim bu hayattaki tek geçim kaynağımız hayvanlarımızdır. Elimizdeki bu hayvanlar giderse açlıktan ölürüz. Herkes artık sesimizi duysun. Bizden bir çadır bile esirgeyenlere sesleniyorum; gelin siz bu koşullarda bir gün yaşayın bakalım yaşayabilecek misiniz?” diyerek tepki gösterdi.