AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla çıkan kararname ile deprem kentlerinde işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği başlatıldı
Mereş (Maraş) merkezli 6 Şubat’ta peş peşe yaşanan iki depremle Kurdistan ve Türkiye’de 11 kentte ağır hasarla birlikte, binlerce can kaybı yaşandı. Enkazların yerde olduğu birçok kentte soğuk hava koşullarına rağmen barınma sorunu henüz çözülmezken, devletin yurttaşlara destek çalışmaları da başladı.
Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan kentler için, belli şartlar altında işten çıkarma yasağı ile kısa çalışma ödeneği uygulamaları başlatıldı.
Belli şartlar aranacak
Ancak “belli şartlar” kısmının muğlak olması beraberinde endişeleri de getirdi. Daha önce korona döneminde de benzer bir uygulama başlatılmış KOD 49 ve KOD 25 ile yasağa rağmen binlerce insan işsiz bırakılmıştı.
Öncelik işyerlerine
Buna göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete ‘de çıkan karara göre, depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan kentlerdeki işverenler, işyerlerinin ağır ya da orta hasarlı olduğunu belgelemeleri durumunda, “uygunluk tespiti” beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.
Günlük 133 TL!
Yine kararnameyle OHAL bölgelerinde, salgın döneminde olduğu gibi İş Kanunu’ndaki “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak”, “işyerinin kapanması” gibi sebepler dışında işten çıkarma yasaklandı.
Kısa çalışma veya işsizlik ödeneğinden yararlanmayan ve işsiz kalanlar için ise OHAL süresini aşmamak kaydıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılacak. Ancak verilecek bu paranın ekonomik krizin yaşandığı koşullarda ne kadar yeteceği ise merak konusu.
Grevler de yasaklandı
Deprem bölgesindeki işyerlerinde Sendika Kanunu kapsamındaki yetki tespiti, toplu sözleşmelerin yapılması, uyuşmazlıkların çözümü, grev ve lokavt süreleri de OHAL süresi boyunca uzatılmış oldu.
HABER MERKEZİ