HDP İl Eşbaşkanı ve Yeşil Sol Parti Meletî 1. sıra milletvekili adayı Perihan Yücekaya, HDP’nin Meletî’deki yardım organizasyonunu anlattı
Hüseyin Kalkan
HDP deprem bölgelerinde aynı zamanda depremzede bir parti oldu. Yöneticilerinin, üyelerinin evleri yıkıldı, yaşamını yitirenler oldu. Her şey rağmen depremle birlikte HDP bütün ağırlığı ile sahaya indi. İlk günden başlamak üzere birçok köye ulaştı, hiçbir ayrım yapmadan yardım ulaştırdı. HDP bunları yaparken hakkındaki kapatma davası sürüyordu. HDP’liler gözaltına alınıp tutuklanıyor, HDP’nin yardımlarını deprem bölgelerine ulaştırmaya çalışan TIR’lara el konuluyordu. Meletî, HDP’nin örnek bir yardım çalışması yaptığı illerden biri. HDP Meletî İl Eşbaşkanı ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) 1. sıra milletvekili adayı Perihan Yücekaya ile Meletî ve ilçelerindeki dayanışma çalışmalarını konuştuk. Yücekaya, depremin ilk günü depremzedelere yardım etmek için örgütlendiklerini söylüyor. Sadece il örgütü değil, genel merkezde depremle birlikte Meletî’de depremzedelere yardım ulaştırmak için milletvekillerini ve kadrolarını seferber etmiş. Yücekaya, ilk gün başlayan çalışmaları şöyle anlatıyor: “İlk depremde merkezdeki evimiz ağır hasar aldı. Kapıyı çekip köye geldik. Gün ışıdıktan sonra depremzedelere ulaşmak ve yardım etmek için koordinasyon oluşturuldu. Koordinasyonda her ilçeden bir arkadaşımız vardı. Parti Meclisi üyemiz İzzet Karadağ buradaydı. Koordinasyonun oluşturulmasına öncülük etti. Önce okullarda çalıştık, sonra da çadır kent oluşturduk. Çadır kentin içinde çocuk parkı kuruldu. Oraya da bir TIR dolusu oyuncak geldi. HDP Gençlik Merkezi üyesi bir grup arkadaş, özel olarak çocuklarla ilgilenmek için geldi. Onların deprem travmasını atlatmaları için destek veriyorlardı, birlikte oyunlar oynuyorlardı.”
Her gün 4 vekil
Yücekaya, “Arkadaşlar buraya büyük önem verdi. Burayı Genel Merkez ayağa kaldırdı diyebiliriz. HDP gönüllüleri bize destek vererek ayağa kaldırdılar” diyerek anlatmaya devam ediyor. Yücekaya’nın anlatımlarına göre hemen her gün 4 HDP milletvekili bölgede olmuş ve yardımların depremzedelere ulaşması için çalışmalara katılmışlar. Yücekaya şöyle anlatıyor: “Hemen 7 Şubat’ta arkadaşlarımız buradaydı. Genel Merkezden arkadaşlarımız geldi. Genel Merkez buraya bir ekip gönderdi. Arkadaşlar buraya büyük önem verdi. Burayı Genel Merkez ayağa kaldırdı diyebiliriz. HDP gönüllüleri bize destek vererek ayağa kaldırdılar. 100 TIR’a aşkın yardım geldi. Malatya merkezde 3 depolar kiralandı. Doğanşehir ilçesinde bir depomuz vardı. Depremden etkilenen bütün ilçelere TIR gönderildi. Bazı köylere de TIR gönderdik. Topraktepe’ye, Kurucuova’ya, Çığlık’a birer TIR gönderildi. Kürecik’e gönderildi bir TIR. TIR’larda sobalar, battaniyeler, çadırlar da vardı. Kuru gıdalar da vardı. Ayrıca temizlik malzemeleri ve hijyen için gerekli olan malzemeler de vardı. Çocuk maması, çocuk bezleri vardı. Normal yaşamda kullanılan bütün malzemeler vardı. Daha sonra milletvekili arkadaşlar geldi. Zaten depremin ilk gününden başlayarak her gün dört milletvekili Meletî bulundu. 8 Mart’ta özel bir program yaptık. Sadece kadın çalışması yaptık. Kadın milletvekillerimiz geldi. 5 ilçede (Akçadağ, Yazıhan, Doğanşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt) sadece kadınları ziyaret ederek ve kadınların özel ihtiyaçlarını karşılayacak malzemeler dağıtıldı. 4 tane Mor TIR geldi. Onların dağıtımını yaptık. Kadın arkadaşlarımızın, kadın milletvekillerimizin ve TJA’dan (Özgür Kadın Hareketi) arkadaşlarımızın öncülüğünde dağıtım yaptık.”
‘HDP’yi böyle bilmiyorduk’
HDP Meletî İl Örgütü sadece ihtiyacı olanlara yardım ulaştırmakla kalmamış, yakınlarını kaybedenlerin acılarını paylaşmak için koşturmuş. “Yardım dağıtmanın dışında geçmiş olsun ziyaretlerinde bulunduk. Taziyelere katıldık. İnsanların moral olarak ayakta kalmaları için onlar yalnız bırakılmadı. Bir şey yaşadığın zaman anlıyorsun. Bende depremzedeyim. Depremin olduğu gün çocuklarla birlikte evimizi terk etmek zorunda kaldık. İnsanlar büyük bir mağduriyet yaşadılar. Büyük bir moral çöküntü yaşadılar. Biz kapılarını çalınca onlara bir moral destek oldu. Onları düşünen ve yardımına koşan birilerinin olduğunu gördüler. İnsanlar HDP’nin yardımını çok önemli buldu. Bazı köylerde, Allah HDP’den razı olsun, biz HDP’yi böyle bilmiyorduk” diyorlardı. Bunlar genellikle daha önce AKP seçmeni olan insanlar. Meletî, AKP’nin yüzde 70 oy aldığı bir yer. Biz hiçbir ayrım yapmadan gezdik, yardımda bulunduk. Birçok devlet görevlisinin bizim yardımlarımızdan yararlandığını biliyoruz. Biz birbirimizle konuşurken heval diye birbirimize hitap ediyoruz ya, bazı yerlerde ‘Allah hevallerden razı olsun’ gibi söylemler de oldu. Birçok yerde ‘Şimdi anladık, kapımızı ilk çalanlar HDP’liler oldu, bize ilk yardımı ulaştıranlar HDP’liler oldu” diyorlardı. Sadece gıda yardımı yapmadık. Meletî’de 5 tane arabamız vardı. 40 gün boyunca bu araçlar sürekli yardımları taşıdı. Telefonla bize ulaşıp yardım isteyen çok oldu. Kendileri gelip ihtiyaçlarını alanlar oldu. Gelen vekillerimiz hiç durmadan ilçeleri ve köyleri gezdiler. Havalar çok soğuktu, buna aldırmadan halka yardımları ulaştırmaya çalıştık. Akçadağ’ın 77 köyü var, hemen hepsine yardım ulaştırdık. Doğanşehir’in 45 tane köyü var, bunların hemen hemen hepsine gidildi. Darende’nin 15 köyüne gidildi. Merkez köylerin hepsine gidildi. Telefonla bizi arayıp yardım isteyenler de oluyordu. Bizim haber alıp gittiğimiz köyler de oluyordu. HDP Genel Merkezi, Meletî’ye 100 TIR’dan fazla yardım gönderdi. Ama bunun yanı sıra kamyonet gibi küçük araçlar çok geldi. Çünkü TIR’lara el koyuyorlardı. Küçük araçları bilemedikleri için küçük araçları çok kullandı. Yani halka yardım ulaştırmak için devletle mücadele etmek zorunda kaldık. Yardımlar bu şekilde gelmeye devam ediyor. Ayrıca Ramazan’ın başlaması ile birlikte aileler tekrar ziyaret edildi ve yardım dağıtıldı.”
Depremden rant çıkarmak
Malatya Valiliği’nin paylaştığı son verilere göre, Meletî’de toplam 153 bin 725 bina kontrol edildi. Bu binalarda 398 bin 822 bağımsız bölüm yer alıyor. Acil, ağır ve yıkık bina sayısı ise 45 bin 81. Bu binalarda da 134 bin 514 bağımsız bölüm bulunuyor. Yine acil, ağır ve yıkık konut sayısı 107 bin 915; acil, ağır ve yıkık ticarethane sayısı 19 bin 746; acil, ağır ve yıkık ahır sayısı 3 bin 50. Aynı statüde bulunan hane sayısı ise 3 bin 806 olarak tespit edildi. Yıkılan ve kaldırılan toplam yapı sayısı bin 285 olarak açıklandı. Kentte bina kontrolleri devam ediyor. Kontroller sonrası oturulamaz yapıların sayısının daha da artması bekleniyor. Aslında Meletî’de depremden sonra oturulacak konut hemen hemen yok gibi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meletî’nin yeni kalıcı konutlar inşa edileceği bölgeleri açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre ilk etapta konut inşası için belirlenen alanlar Şoför Okulu olarak bilinen Beylerderesi Mevkisi’nde bulunan Altay Kışlası arazisi ile Fırıncı köyü çevresindeki alanların zemininin uygun olduğu için seçildi. Ayrıca Meletî-Kayseri kara yolu üzerinde Beydağı’nın eteklerinde olan İkizce köyü ve çevresinin, Orduzu’daki Gelincik Tepesi çevresinin, Meletî-Elezîz kara yolu üzerinde Mühimmat Depolarının bulunduğu Akoğuz Kışlası alanı ile İnderesi Tabiat Parkı arasındaki alanın da alternatif yerler olarak değerlendirildiği açıklandı. Meletî’de ilk etapta 30 bin kalıcı konut yapılacağı belirtilirken yeni konutlar için belirlenen bölgelerde Şoför Okul hariç hepsi merkezin dışında. Yapılan konutlar taksitle depremde evleri yıkılan depremzedelere satılacak.
Yeni rant girişimi mi?
Meletî’de iktidarın ısrarla yanıtlamadığı soru ise kent merkezlerinin ve yıkılan diğer alanların kaderinin ne olacağı. Yapılan yeni binalar depremzedelere para karşılığında tahsis edilecek ve taksitle ödenecek. Enkaz kaldırıldıktan sonra ortaya çıkacak olan arsaların kaderi ne olacak? Meletî’de hemen herkes bu sorunun yanıtını arıyor. İktidar tarafından şimdiye kadar bu konuda bir açıklama yapılmaması depremzedelerin kuşkularını artırıyor. Meletîliler, konunun seçim sonuna bırakılacağı ve sonrasında bu sorunun rant elde etme doğrultusunda çözüleceğini tahmin ediyor. Böyle bir el koyma tehlikesinin depremde yıkılan diğer kentler için de bulunduğunu tahmin etmek güç değil. AVM’lerde ve finans merkezlerinde oluşan yeni merkezlerin ortaya çıkması ve bunların iktidara yakın müteahhitler tarafından yapılması yeni ve büyük bir rant imkanı ortaya çıkaracak.