Depremlerin ardından kıyafetlerini bile almadan başka cezaevlerine gönderilen tutukluların sorunları arttı. İHD Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Çevirmen, birçoğunun ailelerinin durumunun depremden kaynaklı kötü olduğu ve maddi desteği sağlayamadığını söyledi
Mereş (Maraş) merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde resmi verilere göre ölü sayısı 48 bin 448 olurken, enkaz kaldırma çalışmaları da devam ediyor. Deprem kentlerinde çadır ve su sorunu devam ederken, bu kentlerde bulunan cezaevleri de bir bir tahliye ediliyor. Apar topar yapılan tahliyelerde tutuklular eşyalarını dahi alamazken, günlerce ailelerine haber bile verilmedi.
Yoksulluk arttı
Gönderildikleri cezaevlerinde bu kez fahiş kantin fiyatları ve girişlerde çıplak arama ve işkenceye maruz kalıyorlar. Cezaevlerinde yaşananlara dair bilgi veren İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen, depremin getirdiği yoksulluğun tutuklu ve tutuklu yakınları üzerindeki etkisini anlatı.
İhtiyaçları karşılayacak durumda değiller
Deprem bölgesinde yaşayanların derin bir yoksulluk içerisine girdiğini belirten Çevirmen, “Depremden etkilenen yerlerdeki mahpusların çoğu sevk edildi. Sevk edilenler de genellikle uzak yerlere sevk edildi. Bir ailenin tutuklu iki çocuğundan biri Samsun’a diğeri Bodrum’a sevk edildi. Ailenin hiçbir şeyleri kalmamış durumda. Çocuklarının ihtiyaçlarını da doğal olarak karşılayacak durumda değiller” ifadelerini kullandı.
Tutuklular depremzede olarak kabul edilmeli
Cezaevinde terlikten elektriğe kadar para gerektiğini hatırlatan Çevirmen, ailelerin para gönderme durumunun ortadan kalktığını vurguladı. Tutukluların ailelerinden uzak yerlere sevk edilmeleri ile sağlıklı haber alma imkanının ortadan kaldırıldığını söyleyen Çevirmen, “Hatay İskenderun T Tipi’ndeki kadın mahpuslar Erzincan’a gönderilmiş durumda. O kadınların içerisinde yakınlarını kaybeden mahpuslar var. Yine tüm yaşam koşulları ortadan kalkmış aileler var ve çocuklarına erişim sağlayamıyorlar. Aslında mahpusları da depremzede olarak kabul etmek gerekiyor” dedi.
Yas sürecini atlatamadılar
Sevk edilen tutukluların eşyalarını yanında götüremediklerini vurgulayan Çevirmen, tutukluların kıyafetten, gıdaya kadar birçok ihtiyaçları olduğunu ve bunun için maddi desteğin gerektiğini ifade etti. Tutukluların bazılarının ailelerini kaybettiğini ve doğru dürüst yas sürecini bile atlamadığını ifade eden Çevirmen, tutukluların birçoğunda panik atak başladığını ifade etti.
İnsancıl koşullar gerekiyor
Ülkedeki yönetimin bir “hapsetme rejimi”ne dönüştüğünü belirten Çevirmen, “Depremden etkilenen bölgedeki ailelerin yaşamış oldukları sıkıntı doğal olarak mahpuslara da yansıyor. Bu aşamada mahpusların daha iyi koşullarda yaşamlarını devam ettirmeleri için insancıl bir politika üretmeleri gerekiyor” diye belirtti.
ANKARA