Depremin etkilediği kentlerde olan Meletî’de şimdiye kadar 50 bin çadır dağıtılırken, hala 22 bin çadır ihtiyacı var
Mereş’te (Maraş) merkezli yaşanan ve 11 kenti etkileyen depremin ardından 1 ay geçmesine rağmen birçok kentte çadır sorunu çözülebilmiş değil ve sağlık soruları da giderek büyüyor.
İş gönüllülere kaldı
Depremin en çok etkilediği kentlerden olan Meletî’de de, depremzedelerin ihtiyaçları AFAD, Kızılay, valilik ve kaymakamlık tarafından değil, gönüllüler tarafından karşılanıyor. Malatya Valiliği’nin verilerine göre, kentteki 131 bin 991 binadan 32 bin 195’i, 372 bin 321 bağımsız bölümden de 90 bin 347’si acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı. Ayrıca 71 bin 549 konut ile 14 bin 397 ticarethanenin de yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi.
Şimdiye kadar 50 bin çadır dağıtıldı
Mezopotamya Ajansı’nda (MA) Dilgeş Ruvanas’ın haberine göre, kentte hala enkazlar tam olarak kaldırılmazken, kentte bugüne kadar toplam 50 bin çadır dağıtıldı. Meletî’nin merkez ilçeleri olan Battalgazi ve Yeşilyurt kaymakamlıklarının kurduğu başvuru stantlarına yoğun çadır başvurusu yapan yurttaşlar, uzun kuyruklar oluşturuyor. Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen başvuru merkezlerinin önünde kuyruk uzayıp gidiyor.
22 bin çadır ihtiyacı var
Kaymakamlığın verilerine göre, Yeşilyurt ilçesinde 12 bin, Battalgazi ilçesinde ise 10 bin kişi çadır başvurusu yaptı. Ancak hala çadırlara ulaşılamayan kentte, deprem sonrası göç edenlerin geri döndüğü, bu yüzden çadır ihtiyaçlarının da artması bekleniyor.
Malatya Valiliği’nin önünde açılan Battalgazi İlçesi Çadır Başvuru Merkezi’ne giden yurttaşlar, “Yetkililer bizlere ‘size biraz zor sıra gelir’ dedi. Çünkü 10 binden fazla kişi çadır sırasında ve çadırların gelmesini bekliyor. Burada size sıra gelmez, ‘Yeşilyurt ilçesine gidin çadır başvurusu yapın’ dediler. Ancak sabah saatlerinde gitmemize rağmen ‘sırada 12 bin kişi var’ dediler. Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen halen 22 bin kişi çadır sırası bekliyor. Bizler gibi gidip başvuru yapmadan dönen binlerce insan var. Gelen yetkililerin göz boyamak dışında bir şey yapmadıkları bu yaşadığımız durumdan anlaşılıyor” diye belirtti.
MELETÎ