Önce Çocuklar Derneği yayınladığı raporda, deprem sorası yurttaşların yüzde 97,7’sinin Psiko-Sosyal destek alamadığını, insani yaşam koşullarına erişimde ciddi eksikliklerin tespit edildiğini kaydetti
Önce Çocuklar Derneği, Sivil Düşün ortaklığıyla Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi tarafından 12-19 Ağustos arasında, depremin vurduğu Semsûr’da fizibilite çalışmaları kapsamında çocukların yaşadıkları ihlallere dair rapor hazırladı. “Adıyaman Merkezli Çocuk Hak İhlalleri İzleme Ve Raporlama Çalışması” başlığıyla derneğin internet sayfasında yayınlanan raporda, yaklaşık 3 aylık izlenimde çocukların başta eğitim hakkı olmak üzere sağlık, barınma, beslenme ve oyun hakkı ana başlıklarında ciddi ihlallere maruz kaldığı kaydedildi. Bunun yanı sıra sorumluların gerekli tedbirleri almadığı tüm risklere karşı depremin her aşamasında çocuğu ve ihtiyaçlarını odağına alan bir müdahale ve destek planına sahip olunmadığı belirlendi.
‘Eğitim hakkı ihlal edildi’
İnsani yaşam koşullarına erişimde ciddi eksikliklerin tespit edildiği belirtilen raporda, ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde sıralandı:
“* Adıyaman’ın kırsal alanlarında okuma yazma oranı oldukça düşüktür. Araştırma grubunun yaklaşık 3/2’sinin Lise altı eğitim düzeyine sahip olduğu görülmektedir. Bu durum göstermektedir ki 18 yaş altı çocukların eğitim hakkı çeşitli sebeplerle ihlal edilmiştir.
* Araştırma grubunun toplamda yüzde 70,7’sinin herhangi bir sigortaya sahip olamadığı görülmektedir.
* Deprem bölgesinde yaşayan insanlara yönelik yapılması gereken en önemli çalışmalardan biri de Psiko-Sosyal destek sunma çalışmalarıdır. Ne yazık ki araştırma grubunun yüzde 97,7’si bu hizmete ulaşamadıklarını belirtmişlerdir.
* Barınma hakkı ile birlikte çocukların eğitim hakkı, sağlık hakkı, beslenme ve oyun hakkı ihlal edilmiştir.
* Okula devam edemeyen öğrenci var mı? sorusuna; yüzde 62,8’i Evet, yüzde 22,3’ü Hayır ve yüzde 14,9’u ise öğrenci yok şeklinde yanıt vermiştir.
* Deprem sonrası Psiko-Sosyal destek alma imkanınız oldu mu? sorusu yöneltilmiştir. Buna göre görüşmecilerin; yüzde 2,3’ü Evet, yüzde 97,7’si Hayır şeklinde yanıt vermiştir.”
Raporun sonuç kısmında depremin yarattığı felaketi göz önünde tutmaya, çözüm yolları aramaya devam edileceği kaydedildi.
HABER MERKEZİ