İzmir’de özellikle kadın ve çocuklara yönelik faaliyet gösteren Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği (WAHA) Başkanı Muhammed Salih Ali, günde en az 100 mültecinin derneklerine çeşitli sorunlarla geldiğini kaydetti. Mültecilerin yeni bir yaşam umuduyla Avrupa’ya gitmeye çalıştıklarını söyleyen Ali, denizde yaşanan toplu ölümlerin kaza değil, cinayet olduğuna vurgu yaptı. Ali, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere devletlerin mültecilerin temel sorunlarına çözümleyici olarak yaklaşmadığının altını çizdi.
Özellikle seçiyorlar
Suriye’de yaşanan savaşı durdurmanın birincil ihtiyaç olduğunu söyleyen Ali, yaşanan göçlerin tercih değil, zorunluluktan kaynaklandığı vurgusunda bulundu. Gitmek için kaçakçıların eline düşen mültecilerin zor durumda kaldığını belirten Ali, “Rüzgarlı ve dalgalı günlerde denizde çok fazla kontrol yapılmıyor. O günleri fırsat olarak gören kaçakçılar mültecileri gönderiyor. Böyle olunca ölümler çok fazla oluyor. Görüştüğüm aileler, ‘Biz zaten ölüyoruz, gitsek en azından bir şansımız olur’ deyip gittiklerini anlattı” diye konuştu.
Savaşın bitmesini bekliyorlar Mültecilerin Türkiye’de seçim malzemesi olarak görüldüğüne dikkat çeken Ali, “Şu an yine Suriyelilere karşı nefret yaratan bir propaganda var. ‘Yok Suriyeliler maaş alıyor, yok telefonu bedava, hastanesi bedava her şeyleri bedava’ şeklinde söylemleri var. Kesinlikle böyle bir şey yok. Suriyeliler, sadece hastaneye bedava gidebiliyor” dedi. Mültecilerin ülkelerine dönmek istediğini söyleyen Ali, “Savaşın biteceği günü bekliyorlar. Yani bugün bitse büyük çoğunluğu yarın o yıkılmış ülkelerine koşacaktır” diye konuştu.
İZMİR