Rusya’nın Voronej ve Rostov’a asker yığıp manevralar yapması gözleri Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’a çevirmişti. Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Puşilin, cepheye 150 bin Ukraynalı asker yığıldığını öne sürdü
Rusya’nın örtülü desteğiyle tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş olan Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Lideri Denis Puşilin, cephe hattında tespit edilen Ukraynalı asker sayısının 150 bine ulaştığını iddia etti.
Henüz uluslararası olarak tanınmayan Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Denis Puşilin, Rus medyasına yaptığı açıklamada, “Her gün gerilim tırmandırılıyor. Ukrayna ordusuna silah sevkiyatında azalma gözlemlemiyoruz. Ukraynalı askerlerin sayısına gelince istihbaratımız 150 bin asker tespit etti” dedi. Donetsk kenti yakınlarında, Ukrayna ordusunun kontrolündeki bölgeden patlama sesinin duyulduğunu da belirten Puşilin, sis nedeniyle patlamanın sebebini anlayamadıklarını söyledi.
Bağımsızlık kararı ve vatandaşlık verilenler
Ukrayna’daki siyasi çalkantı ve çatışmalar sonrası Donetsk Halk Cumhuriyeti, Lugansk (Luhansk) Halk Cumhuriyeti kurulmuş ve tek yanlı bağımsızlık ilan edilmişti. Donetsk Halk Cumhuriyeti 7 Mayıs 2014’te, Lugansk Halk Cumhuriyeti 12 Mayıs 2014’te, Rusya örtülü olarak bu bölgedeki güçleri silahlandırmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Nisan 2019’da Donetsk ve Lugansk sakinlerine Rus vatandaşlığı verilmesi sürecinin kolaylaştırılması yönünde kararname imzalamıştı. Ocak 2021’de Rusya’nın Rostov Valisi Vasiliy Golubev, bölgede Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyeti vatandaşlarına Rus vatandaşlığı verilmesi sürecinin devam ettiğini, 720 binden fazla Donbasslıya vatandaşlık verildiğini söylemişti.
Donbass , Voronej ve Rostov hattındaki yığınak
Donbass, Donetsk, Lugansk’in bir kısmından oluşuyor. Rusya sınırında yer alıyor. ABD, NATO, Rusya’nın Donbass sınırındaki Rusya yerleşimleri Voronej ve Rostov’a 100 bini aşkın asker yığdığını ve Çin Kış Olimpiyatları sırasında Ukrayna’yı işgal edebileceğini öne sürüyordu. Rusya da Voronej ve Rostov’da manevra yapma hakkı olduğunu, batılı ülkelerin kışkırtıcı ve provokatif girişimlerde bulunduğunu kaydediyordu. Rusya, NATO’nun doğuya genişlemesinin durmasını ve Ukrayna’ya askeri sevkiyatlara son verilmesini, Ukrayna’nın NATO’ya alınmamasını istiyordu.
Abhazya, Güney Osetya ve Kırım
Donbass krizi alevlenirken Rusya’nın “Kırım”, “Gürcistan” benzeri bir hamlede bulunabileceği senaryoları konuşuldu.
Rusya ile Gürcistan arasında 2008’de yaşanan çatışmaların ardından, Rusya desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin bağımsızlığını tanımıştı
Kırım da Rusya’nın Karadeniz’deki manevraları ve Akdeniz yolunun serbestliği için hayatiydi. Rusya, Ukrayna’ya bağlı olan Kırım’ı da işgal 2014’te etmişti. Daha sonra Kırım’da bağımsızlık ilanı için hazırlık yapıldı. Vladimir Putin yönetimi 16 Mart 2014’te Kırım’ın statüsü ile ilgili referandum düzenledi. 17 Mart’ta, referandum sonuçları açıklandı, Kırım’ın bağımsızlığa karar verdiği ilan edildi. Rusya, ilhak için bir yasa hazırladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 21 Mart 2014’te Kırım’ı ilhak eden yasayı imzaladı. ABD ve AB Kırım konusunda Rusya’ya karşı bir dizi yaptırım silsilesi uygulamaya koydu, süre doldukça uzattı.
DONETSK