Bingöl’de yaşayan 70 yaşındaki Dengbêj Ali Dolgun, 10 yaşından beri kilamlar seslendirdiğini söyleyerek, ‘Dengebêjliğe kıymet vermesek, yok olup gidecek. Şuna inanıyorum ki dengbêjlik eski kıymetine ve değerine kavuşacak’ dedi
Bingöl’de yaşayan 70 yaşındaki Dengbêj Ali Dolgun, 10 yaşından beri kilamlar seslendiriyor. Kentte halk arasında Dengbêj Aliyê Bîngolî (Bingöllü Ali) olarak tanınıyor. Bîngolî, başta dengbêjlerin piri Şakiro olmak üzere birçok dengbêjle tanıştı onların içlerinde büyüdü. Bîngolî, dengbêjlerin yeteri kadar değer görmediğinden yakınıyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Mahmut Ruvanas’ın haberine göre, Kewê, Bişarê Çeto ve Şerê Selanîkê kilamlarını seslendiren Bîngolî, kentte bir dengbêj evi olmadığı için kilamlarını kahvehanelerde seslendiriyor. Bîngolî’nin temennisi kentte böylesi bir mekanın açılması.
‘Biz yaşadıkça devam…’
Bîngolî, küçüklüğünde, Şakiro, dengbej Hüseyinê Ordunosê, denbêj Sedîkê Kanîreşê gibi dengbêjlerle tanıştığını ve bu dengbejlerin kendisini çok etkilediğini söyledi. Bîngolî, “Bugünkü insanlar daha çok modern şarkılar ve sanatçıları dinliyorlar. Eğer dengebêjliğe kıymet vermesek, yok olup gidecek. Şuna inanıyorum ki dengbêjlik eski kıymetine ve değerine kavuşacak. Çünkü azalan ve yok olma tehlikesi altında olan her şey değer kazanır. Dengbêjliğin de bu şekilde değer kazanacağına inanıyorum. Biz de yaşadığımız sürece kültürümüz, geleneklerimiz ve kilamlarımız da devam edecek” dedi.
‘Titreyerek söyledim’
Usta dengbêj Şakiro’nun, 1978 yılında kendilerine 2 gün misafir olduğunu hatırlatan Bîngolî, “Bir akşam, ailem Şakiro’ya benim de kilam seslendirdiğimi söyledi. Şakiro da bunun üzerine benden bir kilam söylememi istedi. Ben de bir kilam söyledim ama Şakiro’nun karşısında titriyordum” dedi.
BİNGÖL