Üç işçinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin açıklama yapan Dev Yapı-İş Sendikası yaşananın ‘elim bir kaza’ olmadığını, ‘Göz göre göre işlenen iş cinayeti’ olduğunu belirterek, ‘Denetim hatası ve ihmal var’ dedi
DİSK Dev Yapı-İş’ten Hasan Oğuz, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan viyadüğün çökmesi sonucunda üç işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetine ilişkin “Burada bir ekipman, denetim hatası var” dedi ve çok daha fazla işçinin göçük altında kalmış olabileceğini kaydetti. Dev Yapı-İş olayın “elim bir kaza” olmadığını ve “göz göre göre işlenen iş cinayeti” olduğunu belirtirken, “Burada bir ekipman, denetim hatası ve ihmal var” diyen Dev Yapı-İş İstanbul Avrupa Yakası Sorumlusu Hasan Oğuz da çok daha fazla işçinin göçük altında kalmış olabileceğini kaydetti.
“Ekipman, denetim hatası ve ihmal var” diyen Oğuz beton dökmekte acele edildiğini belirterek şunları söyledi: Bir diğer nokta ise betonun dökülmesinde acele edilmiş. Siz yazın bir kazık çakıp beton döküp kat çıktığınız zaman, o kalıbı bir haftada söküyorsanız kışın bunu iki haftaya çıkarmanız gerekir çünkü hava koşullarından kaynaklı o beton daha geç tutar, daha oturur. Erken sökerseniz göçmeler yaşanır, büyük bir ihtimal olarak, Böyle de bir ihmal var.”
Kaza değil cinayet
Konuyla iligili bir açıklamada Dev Yapı-İş’te geldi. Dev Yapı-İş viyadüğün çökmesinin “elim bir kaza” olmadığını, “göz göre göre işlenen iş cinayeti” olduğunu belirtti. İşçilerin “talihsiz kazalar” sonucu hayatını kaybetmediğini kaydeden Dev Yapı-İş, patronların kâr hırsı yüzünden iş cinayetlerinin yaşandığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in basına verdiği “çok hızlı ilerleyen bir inşaattı” demeci adeta bu cinayetin itirafı olmuştur. Çünkü inşaatlarda iş cinayetlerinin önüne geçilmek isteniyorsa önemli olanın inşaatın ne kadar çabuk bitmesi değil iş güvenliği önlemlerinin sağlanarak güvenli bir şekilde işin tamamlanması olmalıdır. Ancak inşaat işçisinin hayatı hiçe sayılarak inşaatlar hızlıca bitirilmek isteniyor. Burada devlet yetkililerinin de sorumluluğu ve sorumsuzluğu devreye giriyor.”
Olayla ilgili araştırmasını sürdüren sendika açıllamasın şöyle bitirdi:”DİSK/Dev Yapı-İş Sendikası olarak ‘Artık yeter’ diyoruz. İş cinayetlerine karşı çözüm, ölmek istemiyoruz diye isyan eden işçileri ve sendika yöneticilerini tutuklamak veya yaşanan iş cinayetlerine yayın yasağı getirmekte değil. İşçinin hayatını, sağlığını, güvenliğini, çalışma koşullarını ve haklarını önceleyen bir çalışma yaşamıyla sağlamaktır. Bunu da ancak işçiler olarak örgütlü mücadelemizle sağlayabiliriz.”
Her gün işçiler ölüyor
Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan gaz dolum tesisinde, gaz dolumu yapıldığı sırada henüz belirlenemeyen nedenlerle tankerde patlama oldu. Olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaşanan olayda ilk belirlemelere göre 1 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı. Bursa’da ise mobilya fabrikasında TIR’a malzeme yükleyen 3 işçi, devrilen konteynerin altında kaldı. 2 işçi yaşamını yitirdi, 1 işçi ağır yaralı. Bursa İnegöl’de Yenice Organize Sanayi Bölgesi’ndeki mobilya fabrikasında çalışan 3 işçi, malzeme yükledikleri sırada, TIR dorsesindeki konteyner devrildi. 3 işçi tonlarca ağırlığındaki konteynerin altında kaldı. İşçilerden biri fabrika çalışanları ve itfaiye ekipleri tarafından kurtarılırken, 2 işçi yaşamını yitirdi. Ağır yaralı işçi, İnegöl Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Sorumlu yandaş şirketler
Gebze’de Cengiz, Limak, Kolin şirketlerinin ortaklığıyla yapılan Kuzey Marmara Otoyolu İnşaatı’nda çalışırken beton blok montajının çökmesi sonucu 3 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan ihmale tepkiler artıyor. HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcı Günay Kubilay, yaptığı yazılı açıklamada yaşamını yitiren 3 işçinin ailesine başsağlığı diledi. HDP yayın yasağını eleştirerek, sorumluları istifaya çağırdı. Yazılı açıklamada hala bir işçiye ulaşılmadığı belirtilerek, şirketin tanıdık olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “İnşaatı Limak-Cengiz-Kolin şirketi yapıyor. Bu markayı iyi tanıyoruz. 3. Havalimanı dahil, Türkiye’deki bütün ‘mega-rant projeleri’ aynı şirketlerin ortaklığında yürütülüyor. Gerçekleri bütün açıklığıyla öğrenemiyoruz. Çünkü mahkeme yayın yasağı koymuş. Bir iş cinayetinin hızla aydınlatılmasını istemek yerine bir mahkeme neden yayın yasağı koyar? Anlaşılan o ki, pek çok iş cinayetinde olduğu gibi, deliller karartılmadan gerekli incelemelerin yapılması, sorumluların belirlenmesi ve yargı önüne çıkarılması istenmiyor.”
İşçiler köle değildir
Bir protesto da 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu üyeleri gerçekleştirdi. Platform: “inşaat işçilerinin firavunlara piramit inşa eden köleler olmadığını” kaydetti. 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Cengiz, Limak, Kolin şirketlerinin ortaklığıyla yapılan Kuzey Marmara Otoyolu İnşaatı’nda çalışırken beton blok montajının çökmesi sonucu 3 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan ihmali protesto etti. Cengiz Holding’in Altunizade’de bulunan merkezi önüne gelen Platform üyeleri, “İş cinayetlerine sessiz kalmayacak, örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz” pankartı açıp, açıklama yaptı. Açıklamada, geçmişte de benzer olayların yaşandığı, ancak hiçbir proje sahibi şirket yöneticisi hakkında soruşturma bile açılmadığı vurgulandı.
İSTANBUL