Hatay’da partisinin dayanışma etkinliğinde konuşan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, ‘Demokratik Anayasa’ vurgusu yaptı. Kurtulan, krizin temel nedeninin de savaş politikaları olduğuna dikkat çekti
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hatay İl Örgütü’nün, düzenlediği dayanışma kahvaltısına Eğitim Sen, İHD, EMEP, CHP, Halkevleri, Alevi örgütü temsilcileri ve çok yurttaş katıldı. HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın dda yer aldığı dayanışma etkinliğinde ilk olarak sözü alan HDP Hatay İl Eşbaşkanı Ekrem Nalbant, Türkiye’nin dış politikasının çöktüğünü ve Suriye savaşının Hatay halkını ciddi anlamda etkilediğini belirtti. Nalbant, Reyhanlı’da geçtiğimiz günlerde yaşanan patlamaya da dikkat çekerek, “Bu ülkenin ve halkların kurtuluşu barışın kendisindedir. Başka hiçbir politika sahici değildir” dedi.
‘Adalet ortak paydamız’
HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ise, seçim stratejilerine değindi. Kurtulan, partililerin kendisini 3’üncü bir yol olarak tabir ettiğini ve barış, demokrasi ve adalet sevdasını alıp sandığa koyduğunu dile getirdi. Demokratik bir anayasanın yapılması için gereken çalışmayı yürüteceklerini ifade eden Kurtulan, “Buradan toplumsal uzlaşıyı sağlamak Türkiye’ye adaleti getirmek lazım. Adaletin tesisi hepimizin ortak bir paydasıdır” dedi. Türkiye’deki adaletsizlikten herkesin ciddi anlamda etkilendiğini belirten Kurtulan, adaletin önemine vurgu yaprak, “Demokratik bir anayasa için herkesin seferber olması mutlaka elzemdir” dedi.
İktidara Suriye çağrısı
Kurtulan, iktidarın dış politikada sınıfta kaldığının altını çizdi. AKP’nin Suriye politikalarına değinen Kurtulan, Suriye kendi sorunlarını halk içinde çözmesi gerektiğini anlatarak, iktidarı ‘elini Suriye üzerinden çekmeye’ çağırdı. Ekonomik krizinin temel sebebinin savaş politikaları olduğunu belirten Kurtulan şöyle konuştu: “Devletin tüm kaynaklarının savaş giderlerine harcanmasını ekonomik krizin en büyük nedenidir. Hepimiz şuanda ekmeğimizin soframızda küçüldüğünü görmek, tencerelerimizi kaynatmakta zorlandığımız görmek gerçekten kabul edilir bir durum değil. Ama halen bunda ısrar var. Halen saraydaki şatafatlı yaşam; yandaşlarıyla, ailesiyle, okul arkadaşlarıyla, aile dostlarıyla birlikte bu ülkeyi talan etmelerine müsaade etmemek lazım” şeklinde konuştu.
Demokratik anayasa ihtiyaç
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın demokratik anayasa önerisi sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve aydınlar tarafından tartışılırken, eğitimciler de demokratik anayasa tartışmalarına destek veriyor. Eğitim-Sen Batman Şubesi Başkanı Necati Dadak, demokratik bir anayasanın ihtiyaç olduğunu belirterek, yeni anayasa çalışmalarında eğitimciler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin yer alması gerektiğini söyledi.
‘Pratikte uygulanmalı’
Yeni bir anayasayla Türkiye’de eğitim başta olmak üzere birçok sorunun ortadan kalkacağını ifade eden Dadak, şunları söyledi: “Yeni bir anayasa hazırlık sürecinde eğitimcilerin muhakkak olması gerekiyor. Sadece eğitimciler değil demokratik bir anayasa için toplumun tüm kesimleri bu alanda uzlaşmalı ve çalışma yürüterek fikir ve beyanlarını dile getirmelidir. Bakın KHK’yle ihraçların durumu ortadır. Sadece kendi cephemizden baktığımız da yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Anayasanın kağıt üzerinde de kalmaması gerekiyor. Hazırlanacak anayasanın pratikte de uygulanması gerekiyor.
HATAY