AKP ve MHP arasındaki ittifak, idam, süç örgütü üyesi Çakıcı gibi ülkücülere af ve yerel seçimde kısmi işbirliği ile derinleşiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli, bu konularda ortak çalışma kararı aldı
AKP ile MHP arasında kurulan ittifak, her geçen gün derinleşiyor. Muhalefeti baskı altına alarak iktidarını sürdürme politikası izlemekle suçlanan iktidar, Kürt sorununa askeri çözüm konusunda anlaştığı MHP ile idam, af ve yerel seçim konusunda da işbirliği yapılacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli, Ceza İnfaz Kanunu değişikliği ile kısmi af ve idam konusunda ortak bir çalışma kararı aldı. Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’yı da kapsayan bazı suçlara ceza indirimi uygulanması ve idam getirilmesi öngörülüyor.
Siyasilere ayrımcılık
MHP’nin 1 Ekim’de TBMM’nin açılmasıyla gündeme almayı planladığı af kanunun teklifinin detaylan belli oluyor. Affın infaz yasası değişikliği ile düzenleneceği, buna paralel olarak bazı konularda da idamın geri getirilmesi için anayasa değişiklik çalışması yapılacağı öğrenildi. Erdoğan ve Bahçeli’nin Ceza İnfaz Kanunu değişikliği ile kısmi af ve bazı suçlarda idam cezasının geri getirilmesine yönelik değişiklik konusunda çalışma yapma karan aldığı öğrenildi. Şartlar olgunlaştığı taktirde infaz yasası değişiklik teklifinin AKP, MHP’li grup başkanvekilleri, anayasa değişikliğinin ise iki parti ve BBP’li toplam 341 vekilin imzası ile TBMM’ye sunulması öngörülüyor. Affın, hükümlülerin cezalandan belli miktar indirim yapılarak getirilmesi, böylelikle anayasanın 87. maddesindeki nitelikli çoğunluk şartı olan 360 oya gerek kalmaması öngörülüyor. Ceza indiriminde, siyasiler ile kadına ve çocuklara yönelik cinsel ve şiddet suçları ile uyuşturucu kaçakçılığının kapsam dışı tutulması öngörülüyor. Siyasiler kapsam dışı bırakılırken, Çakıcı gibi cinayet, organize suç örgütü liderliği yapmış ülkücü ve devletle çalışmış mafya liderlerine ve adlilere af öngörülüyor.
İdam ve Çakıcı’da buluşma
Sözcü’nün haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Temmuz günü Devlet Bahçeli ile yaptığı sürpriz görüşmenin perde arkasında da bu iki konunun bulunduğu bildirildi. Doluluk oranı yüzde yüzün üzerinde olan cezaevlerinde onbinlerce siyasi tutsak bulunuyor. Siyasiler ile kadın ve çocuklara yönelik cinayet suçlarında ise idamın geri getirilmesi öngörülüyor. Ancak idam için referandumlu anayasa değişikliğinde 360, referandumsuz anayasa değişikliğinde 400 oy gerekiyor. AKP- MHP ve BBP’nin ise TBMM’de 341 sandalyesi ve Meclis Başkanı hariç 340 oyu bulunuyor. 43 milletvekiline sahip İYİ Parti ve DP destek verirse, referandumlu değişiklik yapılabiliyor. Referandumsuz değişiklik için ise 17 eksik kalıyor. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise genel af getirilmesinin Türkiye’yi rahatlatacağını söyledi. Gergerlioğlu, “Bazı yüz kızartıcı suçlar kenarda tutularak genel af getirilmesi Türkiye’yi rahatlatacaktır. 500 bine yakın kişi denetimli serbestlik içinde. 70 bin tutuklu var, 246 bin mahkum cezaevlerinde var ve her geçen gün artıyor. İnsanlar patlama noktasında” dedi. CHP ise toplumsal mutabakat şartıyla affın konuşulabileceğini söyledi.
Gayri resmi işbirliği
AKP’de yerel seçim hazırlıklarının masaya yatırdığı Kızılcahamam kampında, bazı il seçim koordinasyon merkezi başkanlarının özellikle partinin zayıf olduğu yörelerde genel seçimdeki gibi MHP ile ittifak yapılması talebinde bulunduğu öğrenildi. Buna karşın ittifakın AKP’ye zarar verdiğini savunan grubu ikna için “Yerel seçimde ittifak olursa gayri resmi olur. O da sınırlı olur” görüşü dile getirildi. MHP daha önce yerel seçime tek başına gireceğini açıklamıştı.
ANKARA