OECD ve AB’ye üye 41 ülke arasında yapılan araştırmaya göre Türkiye demokrasi konusunda son sırada. OHAL, KHK’ler, medyaya ve muhalefete baskı, taraflı yargı ile mülklere el koyma sıralamayı belirledi
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Avrupa Birliği’ne (AB) üye 41 ülkenin değerlendirildiği bir araştırmaya göre, demokrasi ve hukuk devleti standartları gelişmiş sanayi ülkelerinde de önemli ölçüde kötüleşti. DW Türkçe’de yer alan habere göre Alman Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan araştırmada, dünya genelinde gözlemlenen demokrasi kalitesindeki düşüşün birçok Batı ülkesinde de görüldüğüne dikkat çekildi. Raporda Türkiye 41 ülke arasında listenin son sırasında yer alarak demokrasi ve hukuk devleti konusunda sınıfta kaldı. Demokrasi kalitesi konusunda en olumlu puan İsveç’e verilirken, sıralamada daha sonra Finlandiya, Norveç ve Danimarka geliyor, Almanya ise beşinci sırada yer alıyor. Türkiye, basın ve hukuk gibi endekslerde de son sıralarda yer alıyor.
Her başlıkta gerileme
2014 yılı verileri ile karşılaştırıldığında toplam 26 ülkede demokrasi ve hukuk devletini oluşturan yapılarda kötüleşme kaydedildiğini saptayan araştırmaya göre, özellikle Türkiye, Macaristan, Polonya ve Meksika gibi ülkelerdeki olumsuz gelişme göze çarpıyor. Türkiye, demokrasi kalitesi açısından 41 ülke arasında son sırada. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in 2017 yılı boyunca yürürlükte kaldığı hatırlatılan araştırmada, çıkarılan KHK’lere, medya kuruluşlarına uygulanan kapatma ve kısıtlama kararlarına, gazetecilerin tutuklanmasına ve Gülen yapılanmasına yakın şirket ve mülklere devlet tarafından el konulmasına dikkat çekiliyor. Anayasa Mahkemesi’nin, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerin iptali talebiyle yapılan başvuruları reddetmesi, “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan binlerce kişi hakkında dava açılması, dava sayılarındaki büyük artış ve tasfiyeler nedeniyle yargı mekanizmalarının etkinliğinin azalması da, Türkiye hanesine yazılan olumsuz gelişmeler arasında sayılıyor.
‘Sürekli seçim taktiği’
Bertelsmann Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aart De Geus, Türkiye, Polonya ve Macaristan gibi ülkelerde demokrasi kalitesinin gerilemesine rağmen vatandaşların önemli bir kısmının hükümete duydukları güvenin artmasının “alarm verici” olduğunu belirtirken, araştırmayı yöneten Daniel Schraad-Tischler ise, “Bu gelişme, bazı ülkelerde temel demokratik değerlerin halkın bir kısmında yeterince yerleşmemiş olduğunu gösteriyor” dedi. Schraad- Tischler ayrıca, birçok ülkede “sürekli bir seçim kampanyası” olduğuna dikkat çekti. Araştırmada ABD Başkanı Donald Trump yönetimindeki ABD’de de durumda kötüleşme olduğu tespiti yer alıyor. Araştırmada, basını “düşman” olarak tanımlayan ve basının bağımsız denetleme işlevini takdir etmeyen bir başkanın “utanç verici” olduğu ve demokrasi ile özgürlük için bir tehlike oluşturduğu ifadelerine yer veriliyor. “Sürdürülebilir Yönetim Göstergeleri” başlığıyla hazırlanan rapor, demokrasi standartları, idari performans ve ekonomi, sosyal güvenlik ve çevre konularında siyasetçilerin performansı olmak üzere üç ayrı kategoride ülkeleri mercek altına alıyor.
HABER MERKEZİ