Uzun süreden sonra üst düzey bir AB heyeti Türkiye’de. Yapılan görüşmelerde insan hakları, mülteciler sorunu ve vize serbestliği konusunun görüşüldüğü öğrenildi. AB yetkililerinin insan hakları ve akademisyenlerin tutuklanması konusunda eleştirilerde bulunduğu belirtiliyor.
Ankara, Türkiye-AB arasında üst düzeyli önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temaslarda bulundu. 3 isim, toplantının ardından ortak basın açıklaması yaptı.
Gezi olaylarından bu yana hükümeti devirmek için çok sayıda girişim olduğunu öne süren Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile ilişkiler konusundan şunları söyledi: “Yüksek düzeyli siyasi toplantıların yanında AB ile diğer alanlarda da ilişkimiz var. Bu toplantıları önümüzdeki süreçte de sürdürmemiz gerekiyor. Vize muafiyeti konusu ele aldık. Vize serbestisi için 72 kriterden 7 kriter kalmıştı. 6’ya düştü. Ne yapacağımızı bugünkü toplantıda da ele aldık. AB’den terörle mücadelede somut destek bekliyoruz.” Çavuşoğlu Avrupa kamuoyunda ve AB organlarından gelen insan hakları ihlalleri konusundaki eleştirilere yanıt vermedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ardından söz alan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “AB Türkiye’ye göç krizinde destek vermeye devam edecektir. Bizim ortaklığımız ve iş birliğimiz oldukça önemli. Suriye, Irak, İran, Orta Doğu barış süreci ve körfez bölgesi açısından da önemlidir” açıklaması yaptı.
Kaygılarımız var
AB Genişlemeden Sorumlu Komiser Johannes Hahn ise akdemiyesiyenlerin ve insan hakları savuncuların yönelik baskıları eleştirdi. Hahn şunları söyledi: “Akademisyenlerin insan hakları savunucularının geçen hafta karşılaştıkları duruma karşı demokratik çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Akademisyenlerin gözaltıları konusunda kaygılarımız var. Anlaşmamız her iki tarafın çıkarı için önemli. Göçmenlerin yerleşmesi her iki taraf için de başarılı diyebiliriz. Eğitim konusunda da faydalı işbirlikler yapıyoruz. İşe yaraması konusunda belli kriterler var. Stratejik alanlarda ilgili konular önümüzdeki aylarda belli olacak. Şu an Türkiye ile bir fasılın açılması söz konusu değil.” AB yetkilileri de insan hakları konusunda bazı eleştirilerde bulunurken, Türkiye ile mülteciler konusunda işbirliği içinde olacaklarını açıkladılar. Türkiye’ye verilen krediler, Türkiye’ye satılan silahlar ve siyasi ilişkilerin İnsan hakları konusunda yaratığı olumsuz hava üzerinde durulmadı.
ANKARA