Özgürlükçü Demokrasi gazetesine 28 Mart 2018’de kayyum atandı. 8 Temmuz 2018’de ise çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı. Kayyum atandıktan sonra gazetenin çalışanlarına yapılan operasyon kapsamında gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul’un da aralarında bulunduğu 6 gazeteci tutuklanırken 14 kişi hakkında dava açıldı. Hazırlanan iddianamede gazetecilere “örgüte üye olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “örgüt yayınlarını basmak veya yayınlamak” iddiaları yöneltildi. İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması yarın görülecek. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Yasul, bulunduğu Silivri Cezaevi’nden davaya dair Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sorularını yanıtladı. Gazetelerinin kapatılması ve tutuklanmalarının Afrin’e dönük operasyonla dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın medyaya 15 maddelik talimat listesine itaat etmemeleriyle gerçekleştiğine işaret eden Yasul, “Yapılmak istenen bir nevi medyayı hizaya getirmek ve biat ettirmekti. Ki gazeteci hiçbir olay karşısında, hiçbir zaman itaat etmez, hangi koşul altında olursa olsun. Çünkü gazeteci birilerinin kalemşörlüğünü yapmaz, gerçeğin, asıl olanın dili olur. Gazeteciliğin ölçüsü de ilkesi de budur. Bu temelde Efrin’de yaşanan, birçok uluslararası ajansa yansıyan, bir çoğu daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından kabul edilen talanı ve yağmayı, yaşamını yitiren yüzlerce sivil insanı, göç eden yüzbinlerce insanı göz ardı edemezsiniz. İşte Özgürlükçü Demokrasi gazetesi itaat etmediği ve gerçeklerin tarafı olduğu için kapatıldı” dedi.
‘Yaşatılanların tanığıyız’
Kürt medyasının, Kürt halkı ve değerlerine uygulanan politikaların bir parçası olduğu ve bu baskılardan nasibini aldığı değerlendirmesi yapan Yasul, “Bugün tüm Türkiye halkları her taraftan bir baskı politikasına maruz kalmışken, Kürt halkına uygulanan bunca baskı ve saldırı ortadayken özgür basın buna sessiz kalamazdı. Ki kalmadığı içinde her dönemde olduğu gibi bu dönemde de her türlü baskıya maruz kalmıştır. Mahkemelerde sanık kürsüsüne çıkarılan Kürt medyası aslında yaşanılan ve yaşatılanların tanığıdır” vurgusu yaptı.
Meslektaşlarına mesaj
Yarın görülecek ilk duruşmalarından beklentilerinin tahliye edilmek olduğunu söyleyen Yasul, şöyle devam etti: “Tüm gazeteciler ve haksız yere içeride tutulan binlerce insan için de olması gereken budur. Umarım bu hukuksuzluklar son bulur. Tabi ki hukukun mevcut durumu bu ihtimali düşürse de, umudumuz ve yarınlara olan inancımız her zaman diridir. Bütün meslektaşlarımızı sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Bu zorlu süreçten geçerken hepsinin moralli, coşkulu ve güçlü olmasını diliyorum.”
İSTANBUL