Mazıdağı’nda Cengiz Holding’in özelleştirme yoluyla ele geçirdiği fosfat tesisi için demiryolu inşa ediliyor. Demiryolu ile tesise altın cevheri taşınıp inşa edilen siyanür havuzlarında ayrıştırma yapılacağı iddia ediliyor.
Halka ağza alınmayacak küfürler etmesiyle ve AKP iktidarının vazgeçilmezi olmasıyla tanınan Cengiz Holding’e devlet eliyle verilen kıyaklarda sınır tanınmıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Diyarbakır-Mazıdağı (Mardin) Demiryolu İltisak Hattı Yapım İşi’ni en düşük tekliften 109 milyon TL daha pahalı teklif veren Cengiz İnşaat’a vereceği duyuruldu. Tasarruf söylemeleri ile yatırıma hiç başlanmamış olan işlerin askıya alındığını açıklayan iktidar aynen Saray gibi Cengiz’in çıkarları için aldığı kararlardan vazgeçebildiği izleniyor. İhalede vurgusu yapılan ‘İltisak hattı’ özel demiryolu anlamına gelmekte. Bu demiryolunun bağlanacağı yer Cengiz Holding’in Mazıdağı’nda ciddi bir ekolojik yıkıma yol açtığı entegre gübre tesisi olması ayrıca dikkat çekici. Cengiz Holding’in çıkarı için devlet eliyle inşa edilmek istenen demiryolu inşası da aynı şirkete veriliyor. Bu da yetmiyor çıkılan ihalede bir şirketin 384 milyon 733 bin liralık teklifine karşılık Cengiz Holding’in verdiği 489 milyon 637 lira teklif kabul ediliyor.
Devlet holdingi gibi
Cengiz Holding, ilk olarak 2004’te özelleştirme ile Eti Bakır A.Ş. Küre işletmeleri ve Eti Bakır A.Ş. Samsun tesislerini satın aldı. 2006 yılında Eti Bakır AŞ’nin Murgul işletmesini, 2007 yılında ise Halıköy tesislerini Holding bünyesine kattı. 2013 yılında ise Mardin’deki Eti Bakır A.Ş. Mazıdağı Fosfat Tesisleri’ni de satın aldı. Eti Bakır’ın tek sahibi haline gelen Holding Mazıdağı entegre tesisi için 1,1 milyar dolarlık devlet teşviği alarak bu fabrikanın kapasitesini arttırdı.
Şemika köyünü istiyor
Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş (Şemika)köyünün boşaltılmasını istiyor. Üçte biri kamulaştırılmış olan köyün tarım arazileri yetmemiş ve köyü tamamen bünyesine katma peşinde. Hazine arazileri, mera ve ormanlık alanların kullanımına ilişkin Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen, “Yürütmeyi Durdurma Kararı”na rağmen çalışmalarına ara vermeyen Holding Mazıdağı ilçesine bağlı olan 11 köyde yaşamı alt üst etmiş durumda. Meralarda binlerce hayvan iş makineleri arasında otlamaya çalışırken köy toz bulutları altına. Çocukların molozlar içerisinde oyun oynadığı köyde, yaşananlara karşı gerçekleşen tepki eylemlerine de her defasında jandarma müdehale ediyor.
Siyanür havuzları yapılıyor
5 üniteden oluşan tesisler için ‘geri kazanım tesisi ve fosfat gübresi üretimi’nden söz edilse de fabrika çalışanları, bakır ve altın ayrıştırmasına dair siyanür havuzlarının inşa edildiğini söylüyorlar. İşçilerden edinilen bilgiye göre; bugüne kadar hiç dillendirilmeyen bir siyanür havuzu tamamlanmak üzere. Kamuoyunda, “Zehirli altın arama faaliyeti” olarak bilinen siyanürlü altın ayrıştırmasının holdingin birincil hedefleri arasında yer alıyor. Başka bölgelerde çıkarılacak altın cevherinin burada işleneceği ve bu nedenle demiryolunun inşa edildiği belirtiliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ