Edirne Cezaevi’nde tutulan HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın son dönemlerine ışık tutan ‘Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi’ kitabı Dipnot Yayınları tarafından bir süre önce yayınlandı. Kitabın yazarı Zınar Karavil, ‘Demirtaş parti kültüründen beslenerek bugünlere geldiğinden, siyaset yapış tarzı son derece ahlaklı ve ilkelidir’ dedi
HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın basın danışmanlığını yapan Zınar Karavil, Dipnot Yayınları’ndan çıkan ‘Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi’ kitabını ve Demirtaş’ın yaşamından bazı kesitleri gazetemize değerlendirdi. Demirtaş’ın içinde hala bir çocuk olduğunu kaydeden ve heyecanı, morali ve başarma azminin sürdüğünü vurgulayan Zınar Karavil, şunları söyledi: “Yaşı daha ileri olmakla birlikte, evet Demirtaş halen o çocuk. Demirtaş’ın o yıllarını bilemiyorum ama şimdiki zamana bakınca o zamanlarda da heyecanı, morali ve başarma azmi olduğunu söyleyebilirim. En çok evini, ailesini özlemiştir elbette. Çünkü değil normal görüş, birbirlerine sarıldıkları açık görüşler bile evde bir arada olmanın yerini tutamaz. Ama sadece ailesini özlediğini de tahmin etmiyorum. Arkadaşlarını, partisini, mücadeleyi, dışarıda yürütmeyi de özlemiştir.”
‘Demirtaş çok düzenli, titiz’
Zınar Karavil, Demirtaş’ın kamuoyuna yansımayan yönlerine de işaret etti: “Herkesin bildiği gibi Demirtaş çok yaratıcı. Karikatür çizmek, şarkı bestelemek ve politik makale yazmak gibi birbirine pek de yakın değil gibi görünen alanlarda üretmesi, elindeki her olanağı kullandığının önemli bir göstergesi. Kitabı okuyanların da hemen fark edecekleri gibi Demirtaş çok düzenli, titiz. Değil bugünün işini, bu saatin işini sonraki saate bırakmayan bir sistemde yaşayan, disiplinli, metodolojik çalışan, analitik düşünen, hakikaten sıra dışı biri. Zamana bağlılığı çok üst düzeydedir. Dışarıyken bir yere gitmek için diyelim ki 10.15’te çıkılacaksa en fazla ya bir dakika erken ya bir dakika geç çıkardı. Bunun pek çok kişiye abartılı geldiğini tahmin ediyorum ama gerçek. İçeride de zamana bağlılığı büyük oranda devam ediyor. Mesela saati önceden saptanan bir görüşçüsüyle mutlaka tam saatinde görüşmek ister.”
QR kodu ile videoya izlemek
Kitapta dikkat çeken QR kodları yani dijital dipnotlar konusunda ve nasıl karşılandığı hususunda da Zınar Karavil şunları kaydetti: “Bu teknik, kitapta sözü edilen bir videonun ya da başka bir şeyin bir tür dijital dipnot olarak aktarılması. Bir bölümdeki ayrıntıyı ya da videoyu merak eden okurlar telefonlarıyla QR kodu tarayıp ilgili videoya gidiyorlar. Böylece bu teknik kitabı biraz daha üç boyutlu hale getiriyor. Örneğin Demirtaş için söylenen türküleri ya da Başak Demirtaş’ın bir Edirne seyahatinin belgeselini yazarak anlatmak olanaksız. Bunları anlatabilmek için, klasik yazım tekniği ile dijital araçları birleştirmeye çalıştım. Açıkçası, bu tekniği kullandığım için çok olumlu eleştiriler aldım. Bunun nedenlerinden biri de okurların, Demirtaş’ın sesine ulaşabilmeleridir diye tahmin ediyorum.”
Ahlaklı ve ilkeli
Demirtaş’ın siyasete atıldığı dönem ile şimdiki Demirtaş arasında, siyaset dilinde ya da siyaset yapışında fark olup olmadığı konusunda da Zınar Karavil şöyle konuştu: “Çok daha olgun, farkındalığı çok daha yüksek olsa gerek. Başlarda acemiydi yüksek olasılıkla. Ama o acemiliğini kimse bilmiyor çünkü kısa sürede atmıştır diye tahmin ediyorum. Dolayısıyla siyaset dili çok değişmiş, gelişmiştir. Zaten son 10 yılına bakıldığında da bu açıkça görünüyor. Ama siyaset yapışında öyle bir fark var mı, bundan emin değilim. Demirtaş çok düz biri aslında. Bu, bir siyasetçi için iyi bir şey mi kötü bir şey mi bilemiyorum. Parti kültüründen beslenerek bugünlere geldiğinden, siyaset yapış tarzı son derece ahlaklı ve ilkelidir.”
Seçim tartışmaları, ‘Altılı Masa’ ve ‘Demokrasi İttifakı’ tartışmaları göz önüne alındığında, son temaslarına göre Demirtaş’ın ne düşündüğü konusunda da Zınar Karavil, “Demirtaş bunu yazılarında ve röportajlarında anlatıyor. Anlatmaya devam da edecektir. Dolayısıyla bu sorunun yanıtı için Demirtaş’ın yazılarına ve röportajlarına bakmak gerekir” dedi.
KÜLTÜR SERVİSİ