DEM Parti vekili Özgül Saki, iktidarın ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adıyla sunduğu yeni müfredatı mercek altına aldı. Saki, değişikliklerin bazılarından örnek de vererek, AKP iktidarın ideolojik boyutta eğitimi evrenselleştirdiğini söyledi
DEM Parti İstanbul milletvekili Özgül Saki, geniş kesimlerin tepkisini çeken yeni müfredatla ilgili basın toplantısında, iktidara sert eleştiriler yöneltti.
“Türkiye Yüzyılı Maarif modeli, tekkede mürit yetiştirme modelidir” diyen Saki, “Bu müfredat ile açıkça İmam hatip okulları, kuran kursları, tarikat-cemaat yurtları ve eğitim merkezleriyle çocukların ve gençlerin, siyasal İslamcılığın ve neo-Osmanlıcı toplumsal inşa sürecinin dayanağı olması hedefleniyor” tepkisini gösterdi.
Eğitimci kökenli olan Saki, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında yeni müfredatta “yüzde 35 oranında seyreltme ve sadeleştirme” yapıldığının söylendiğini hatırlatarak “Ne hikmetse tüm sadeleştirmeler fen, matematik, Türkçe, felsefe, sanat tarihi derslerinde” dedi.
“Bugün ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ denilen yeni müfredat taslağı ile 12 Eylül darbesiyle şekillenen Türk-İslam sentezine uygun bir toplumsal inşa modelinin tamamlanması için son çivi çakılmak istenmektedir” diyen Saki, “AKP iktidara geldiği ilk günden beri eğitim sistemi üzerinden bir toplum mühendisliğine soyunmuş durumdadır” vurgusu yaptı.
Eğitim ideolojik olarak iki boyutta araçsallaştırılıyor
“AKP eğitimi ideolojik olarak iki boyutla araçsallaştırmaktadır: Birinci boyutu milliyetçilik-muhafazakârlık dincilik ekseninde yapılan çok sayıda düzenlemeyle halka adeta zorla din eğitimi aldıracak bir ortam yaratılmaktadır” diyen Saki
yeni müfredatta fiilen “zorunlu seçmeli din dersleri” getirildiğine dikkat çekti: “‘Bütüncül eğitim yaklaşım modeli’ olduğu iddia edilen müfredat taslağının omurgası fizik, kimya, biyoloji ve matematik gibi temel bilimsel derslerin öğretilmesine değil, dini ve ahlaki değerlerin öğretilmesi üzerine çatılmış halde.”
Akraba evlilikleri normalleştiriliyor
DEM Parti milletvekili, “Ancak tabi bununla da kalmıyor, ‘değerler eğitimi’ adı altında dini söylemler diğer bütün derslere yayılıyor” derken, “milli ve manevi değerler” altında sadece iktidarın bakış açısının yer aldığı eleştirisi getirdi.
Saki, basın toplantısında bazı örnekler de verdi. “Canlılarda Sistemler” başlıklı fen ünitesine bile “Aile Bütünlüğü ve Mahremiyet değerlerinin eklendiğini, akraba evliliklerinin normalleştirildiğini, ‘Arşimet İlkesi’nin “Türkiye’nin millî çıkarları doğrultusunda” geliştirdiği deniz araçları üzerinden pekiştirildiğini söyledi.
Müfredat cinsiyetçi
Saki, yeni müfredatın kadın hakları ve LGBTİ+’ların hakları konusunda da ayrımcı olduğunu söyledi:
“Yeni müfredat AKP’nin aile temelli patriarkal zihniyetinin yansıması olarak cinsiyetçiliği, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini derinleştirmekte, kadınların, kız çocuklarının toplumsal cinsiyet rollerini meşrulaştırmakta ve LGBTİ+ları yok saymaktadır. Yeni müfredat taslağı ile kadınları, kız çocuklarını, LGBTİ+’ları eğitimden dışlayan, kadınları eve kapatan, güçsüzleştiren ve sömüren, patriyarkayı ve heteroseksizmi tahkim eden bir anlayışın ürünüdür.
Kadınlara atfedilen cinsiyetçi iş bölümüne uygun rolleri İslami kaideler ile meşrulaştırmaya çalışan Millî Eğitim Bakanlığı, yeni müfredat ile aynı zamanda kapitalist ekonominin bir gereği olarak ‘aileyi’ koruma, güçlendirme politikalarını da beslemektedir. Çünkü kadının asli görevinin “annelik”, yaşam alanını ise ev içi alanla sınırlandırarak makbul kadınlık öğretilmeye çalışılmakta; LGBTİ+’lar ise açıkça zikredilmemekle aile yapısını bozucu sapkın akımlarla mücadele kapsamında düşmanlaştırılmaktadır.”
Yeni müfredatla 5 milyar liralık ihale
Saki, “ÇEDES ve benzeri projeler ve protokoller üzerinden eğitim sistemi içine faaliyet alanı açılan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanı sıra iktidarla ekonomik ve siyasal bağları olan dini vakıf ve cemaatler tarafından okullar, yurtlar, kurslar vb. üzerinden doğrudan iktidar desteği ile bir bütün eğitim sistemi kuşatılmış durumda” ifadelerini kullanarak “Şimdi Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin Diyanet’in bu stratejisinden bağımsız düşünmek mümkün mü?” diye sordu.
Yeni müfredatı ekonomik açıdan da eleştiren Saki, şu tepkiyi gösterdi: “AKP hemen her alanda yaptığı üzere yeni müfredat vasıtasıyla yine rant devşirme peşinde. AKP döneminde eğitim politikalarının bir ayağını dinselleştirme oluştururken diğer ayağını piyasalaştırma olduğunu başta belirtmiştim. Bu doğrultunda AKP iktidarında kârlı bir alana dönüştü. Eğitim alanında da kamu kaynaklarının ihalelerle dağıtıldığı bir düzenek söz konusu. Şimdi Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile yeni müfredata uygun ders kitaplarının basılması ve dağıtılması için yaklaşık 5 milyar liralık yeni bir ihale havuzu yaratılacak.”
DEM Parti İstanbul milletvekili, sözlerine şöyle son verdi:
“Sonuç olarak Türkiye yüzyılı Maarif Modeli, içerik itibariyle bilimsellikten ve evrensel değerlerden; hazırlanış biçimiyle katılımcılıktan ve şeffaflıktan uzak iktidarın siyasal-toplumsal programına paralel olarak toplumu tasarlamaya yönelik bir eğitim müfredatıdır. Türk’ün Türk’ten başka dostunun olmadığını, yoksulluğun ve eşitsizliğin kader olduğunu, kadınların erkeklerle eşit olmadığını, aile ve toplum içinde sınıfsal, cinsel ve yaşa bağlı hiyerarşilerin bulunduğunu öğreterek mevcut otoriter düzene ve piyasaya itaatkâr nesiller yetiştirmektir bütün hedefi.
O nedenle biz bu modele toptan itiraz ediyor ve geri çekilmesini talep ediyoruz. “
Kaynak: ArtıGerçek