AKP iktidarının tarım politikalarının çiftçiyi üretmekten vazgeçirdiğini belirten DEM Parti Tarım Komisyonu üyesi Sinan Çiftyürek, ‘Güvenliğe bütçe harcanıyor ama tarıma son derece düşük bir bütçe ayrılıyor’ dedi
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Tarım Komisyonu üyesi Sinan Çiftyürek, iktidarın tarım politikaları ve çiftçi eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. DEM Parti Amed İl Örgütü binasında gerçekleştirilen açıklamaya, DEM Parti Amed İl Eşbaşkanları Gülşen Özer ve Abbas Şahin de katıldı.
Üretici de tüketici de zorlanıyor
Çiftyürek, iktidarın tarım politikalarına işaret ederek, çiftçilerin 3 yıldır bu politikalara karşı “hükümet istifa” şiarıyla yollarda, eylemde olduğunu kaydetti. Çiftçinin ekse de ekmese de aç kaldığını ifade eden Çiftyürek, “Çünkü ya maliyetin altında satmak zorunda kalıyor, ya da tarlada kalıyor. Yani bu sadece üreticiyi değil, tüketiciyi de etkileyen bir denklem. Üretici bahçedeki ürünlerini 2-3 TL’ye satamazken, tüketici 20-30 TL’ye almak zorunda kalıyor. Bu denklem iki kesimi birden etkiliyor. Bu bize neyi gösteriyor? Çiftçi üretimden soğuyor. Ekmekten vazgeçme noktasına doğru gidiyor. Dolayısıyla tarım devriminin merkezi olan bu coğrafya bugün gıda kriziyle yüz yüze. Bu gıda krizi öyle bir noktaya geldi ki önümüzdeki yıllarda ciddi tehlikelere yol açacak” uyarısında bulundu.
‘Kaynak halka aktarılmıyor’
Türkiye yüz ölçümünün Hollanda’nın 20 katı civarında olduğunu fakat Hollanda’nın 94 bin milyar dolarlık, Türkiye’nin ise 40 bin milyar dolarlık ihracat yaptığını belirten Çiftyürek, bunun Türkiye’nin politikalarının bir sonucu olduğunu kaydetti. İktidarın Kurdistan’ın kaynaklarını yerle bir ettiğini sözlerine ekleyen Çiftyürek, halkın DEDAŞ’tan dert yandığını belirterek, “Bu bölge enerji bakımından fakir bir bölge mi? 4 büyük baraj Kurdistan’da ama elektrik sıkıntısı yaşayan bu bölge. Halka işkence yaparak, kaynakların buraya aktarılmadan Türkiye’ye aktarılmasına karşıyız” dedi.
‘Tarımda tekelleşme var’
Serbest piyasa adı altında plansızlık olduğunu ifade eden Çiftyürek, “Toprak ve tarımda tekelleşme var. Zaten hükümetin izlediği politikalarda, üreticinin, toprağın, tarım tekellerinin lehine elden çıkarılması söz konusu. Böylesine zengin Kurdistan maalesef buğdayı ithal ediyor. Hayvancılığın başkenti diyebileceğimiz Wan, eti ithal edecek hale geldi. Güvenliğe bütçe harcanıyor ama tarıma son derece düşük bir bütçe ayrılıyor. Kurdistan ve Türkiye’deki tüm halkların, sosyalistlerin, hükümetin yürüttüğü politikalara karşı ortak hareket etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Belediyelere düşen sorumluluk
Çözüm arayışlarından bahseden Çiftyürek, “Bizim de eksikliklerimizi görmemiz gerekiyor. Kendi kaynaklarımızı değerlendirmemiz gerekiyor. Burada belediyelerimize çok büyük sorumluluklar düşüyor. AKP izlediği politikayla ‘2025’i atlatayım’ diyor. Bütün demokrasi güçleriyle AKP’nin bu politikalarını sahada bozmamız gerekiyor. Çiftçinin yalnız kalmaması gerekiyor” diye belirtti.
HABER MERKEZİ