DEM Parti Mêrdin Milletvekili Beritan Güneş, sığınma evlerinin standartlarının belirlenmesi ve kadına yönelik şiddete karşın politikaların geliştirilmesi için Meclis’e araştırma önergesi verdi
Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş, cinsiyete dayalı şiddetin ortadan kaldırılması amacıyla kadına yönelik şiddetin tüm yönleriyle araştırılması, kadın sığınma evlerinin standartlarının belirlenmesi ve bu standartlara göre hizmet vermesi için gerekli politikaların oluşturulması amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep etti.
‘Sığınma evleri standartlara uymuyor’
Meclis araştırma talebinin gerekçesinde, yönetmelikte kadın sığınma evleriyle ilgili belirtilen standartların karşılanmadığı belirtilerek, “Sığınaktan sığınağa göre farklılıklar arz ettiği açık bir gerçektir. Bu durum da uygulamada temel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır” denildi.
‘Kadınlara kötü muamele’
Uygulama yönetmeliğinde ‘konukevinde çalışanlar, kadını korumak gerekçesiyle bu Yönetmelikle belirlenen kurallar dışında kadının temel hak ve özgürlüklerine yönelik herhangi bir sınırlandırma getiremez, kadın adına karar alamaz’ ibaresinin hatırlatıldığı gerekçede, Kadın Dayanışma Vakfı’nın Aralık 2023 yılında hazırladığı ‘Kadınların Sığınak Deneyimleri ve İhtisaslaşmış Sığınaklar’ adlı raporda kadınların aktarımlarına göre büyük çoğunluğunun kötü sığınak deneyimleri olduğu tespit edilmiştir. Sığınma evlerinde çalışan personellerin, kadınlara yönelik kötü muamelesinden, barınma ve yeterli beslenmeye kadar birçok sorunu barındıran konuk evlerindeki en büyük problemin kadınların kendilerini yeterince güvende hissetmemesi olduğu da vurgulanmıştır” ifadeleri yer aldı.
‘Sosyal destekler sınırlanıyor’
Sosyal desteklerin giderek sınırlandırıldığı, devlet tarafından sağlanan bir ‘lütuf’ olarak gösterilmeye çalışıldığı bu dönemde; sığınaklar da bu durumdan etkilendiği vurgulanan gerekçede, “Kamu hizmetinin gereği gibi sağlanmadığı, kamu personelinin yeterince desteklenip denetlenmediği diğer kamu hizmet alanları gibi sığınaklarda da kadınlar ve sığınak personeli karşı karşıya gelmek zorunda kalmaktadır” denildi.
‘Sığınma evlerine nitel ve nicel düzenleme’
Sığınaklara ayrılan kaynağın az olması, sığınak sayılarının yasal mevzuatta belirlenen ölçütlerin çok altında kalmış olması ve belediyeler için zorunluluk olan konuk evlerini açılmamasının da ciddi şekilde sorun teşkil ettiği belirtilerek araştırma talep edilen gerekçede “Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmeliğin 3. Maddesi hususunca, kadınların fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak kendilerini güvende hissedecekleri sığınma evlerinin nitelik ve nicelik olarak düzenlenmesi ve denetlenmesi amacıyla gerekli politikaların belirlenmesi için Meclis Araştırması açılması zaruridir” denildi.
Kaynak: JINNEWS