Türkiye’nin toplam borcu milli geliri aşmışken, şirketler olağanüstü bir borç balonuyla aslında ‘batık’ durumda. Dünya Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, yasaya göre şu anda Türkiye’deki şirketlerin çoğunun batık drurumda olduğunu söyledi. Özdebir, “Türkiye ekonomisi öyle bir hale geldi ki işletmelerimizden çoğu Türk Ticaret Kanunu’na göre batık durumda. Varlıklarından daha çok borçları var. Hayatta kalabilmeleri için iş yapabilmeleri, bunun için de piyasanın hareketlenmesi lazım” diye konuştu.
Sanayicinin şu anda Türkiye’de çarkları çevirebilmek için finansmana ihtiyacı olduğunu söyleyen Özdebir, “Kredi-mevduat oranı olmaması gereken seviyelerde. Bu şartlar altında bankaların da kredi verecek kaynağı kalmadı. Yıl sonuna kadar ödenmesi gereken 69 milyar dolar gibi devasa büyüklük var. Bunu tedavi etmemiz ve cari açığı düşürmemiz lazım” diye konuştu.
İnşaat değil sanayi
İnşaata desteğin, imalat sanayine de yapılması gerektiğini söyleyen Özdebir, şöyle konuştu: “İnşaat sektöründe binaları inşa ederken yaratılan katma değer de ekonomiye çok fazla bir şey kalmıyor. Fert başına düşen milli geliri 10 bin dolar olan ülkede, süper iş yapma, akıllı bina yapma, pazarın talebini aşan bir arz oluyor.”
Borç batağı yutuyor
2017 yılında 3 trilyon 104.9 milyar liralık gayri safi yurtiçi hasıla elde edilirken, reel sektörün iç ve dış borçları 2 trilyon 406.5 milyar liraya ulaştı. Reel sektörün sadece bankalara olan kredi borcu 1 trilyon 849.1 milyar lirayı buluyor. Aralarında büyük holdinglerin de yer aldığı çok sayıda şirketin borçlarını yeniden yapılandırmak için bankalarla masaya oturduğu biliniyor.
Türkiye’nin toplam borç yükü ise 3 trilyon 947,9 milyar liraya ulaşmış durumda. Toplam iç ve dış borçların milli gelire oranı ise yüzde 127. Yani borçlar milli gelirden daha fazla. Belediyelerin bankalardan kullandıkları kredilerin tutarı ise mart itibarıyla 15.1 milyar lira. Hanehalkı borçları ise mayıs ayı itibarıyla 509.1 milyar liraya ulaşmış durumda.
Türk bankalarına risk uyarısı
Türk bankalarının negatif görünümünün çoklu riskleri yansıttığını belirten kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, sektör performansında bu yıl bozulma beklediklerini ifade etti. Fitch, TL’nin değer kaybetmesi, yüksek faiz oranları ve yavaşlayan ekonomik büyümenin bankaların varlık kalitesi, performansı, fonlama ve likiditesi için ciddi riskler oluşturduğunu ifade etti.
ANKARA