‘Haklarımız, hayatlarımız, kazanımlarımız bizim’ diyerek bir araya gelen kadınlar, birlikte mücadele etmenin yollarını tartıştı. Buluşmanın önemine vurgu yapan kadınlar, toplumu değiştirecek güçleri olduğunu söyledi
Türkiye’nin dört bir yanından 164 kadın ve LGBTİ+ örgütünün çağrısıyla yüzlerce kadın “Haklarımız, Hayatlarımız, Kazanımlarımız Bizim” sloganıyla İstanbul’da bir araya geldi. İki gün süren “Kadın Buluşması”nda birlikte mücadele yolları tartışıldı. Kadınların sorunlarının ortak olduğunu bu nedenle buluşmaya katıldıklarını belirten Dicle Amed Kadın Platformu Üyesi Ceylan Aslan, buluşmanın sorunların çözümü için bir zemin oluşturduğunu kaydetti. Buluşmanın tüm kadınlara güç verdiğini vurgulayan Aslan, “Kadın mücadelesi siyasal baskılardan dolayı bir tıkanma yoluna girmiş.
Siyasal iktidar sesimizi kısmak için uğraşıyor. Biz de sesimizi haykırmak için mücadele zemini arıyoruz” dedi. Buluşmanın iki günle sınırlı olmadığını ve devamının gelmesini istediklerini dile getiren Aslan, ikinci buluşmanın bölgede gerçekleşmesi için öneri yapacaklarını söyledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi eylemine de destek gördüklerini ifade eden Aslan, “Bu bize daha güç verdi. Kadınlar tecride duyarsız değil. Bu mücadeleyi birlikte büyütmenin burada ortak çözümler bulmanın sancısını çekiyoruz. Biz bu bulaşmayı örneğin 8 Mart’ta bir kadın greviyle pratiğe dökmeyi planlıyoruz. 164 kadın kurumu bir araya gelmişken kadın kurumlarını artırma yönünde bir çabamız olacak. Ayın zamanda buluşmanın sonuçlarıyla yerellerde örgütleme yapacağız” dedi.
TJA aktivisti Hanım Kurum da, “Türkiye Kadın Buluşması”nın çok önemli olduğunun altını çizerek, şöyle dedi: “Çünkü ‘birlikte güçlüyüz’ sloganıyla başladık. Yıllardır mücadele ediyoruz. Kadın örgütleri ile ortak mücadelemiz var. Ancak bugün için bunun anlam ve önemi biraz daha ağır basıyor. Önümüzde bir yerel seçim var. Daha önce de belediyelerde kadınların daha aktif yer alması konusunda hemfikirdik. Bu yönlü bir örgütlenmemiz ve gücümüz var. Ancak kayyumlardan sonra ciddi sorunlar yaşadık. Yüzlerce kadın derneği ve kurum kapatıldı. Bu nedenle bizler kadın buluşmasında aktif olarak yer aldık. Yeni dönem mücadele zeminlerini tartışmak için katıldık.”
‘Özlemini çektiğimiz tablo’
TJA aktivisti Ülker Özatik ise, tüm kadınların ortak mücadele etme özlemi taşıdığını vurguladı. Toplumda en çok ezilen, hakları gasp edilen ve hiçbir hakka sahip olmayanların kadınlar olduğunu hatırlatan Ülker, “Ama bugün kadınlar olarak bir araya gelmemiz, ortak ses çıkarmamız, ortak talepte bulunmamız çok önemli. Bu tablo özlemini çektiğimiz bir tablodur. Eminim bundan sonra sunulan talepler biraz daha somutlaşır. Bütün illerde ve ilçelere yaygınlaşması gerekiyor. Ulaşmadığımız kadınlara ulaşıp onlarla da buluşmamız gerekiyor. Sistem yıllardan beri kadınlar üzerinde ‘böl parçala’ politikası yürütüyor, ‘kadınsınız yeriniz evdir, çocuktur, siyasetten anlamazsınız’ diyor. Ama bugün geldiğimiz noktada kadınlar çok bilinçlenmiştir. Kendi iradesini ortaya koyan bir kadın var” diye konuştu.
‘Artık yeter demeliyiz’
Kadınların toplumu değiştirebilecek güçleri olduğunu belirten Özatik, “Yeter ki bir araya gelelim. Yeter ki el ele tutuşalım. Bundan sonra ortak çalışmalarımız olmalıdır. ‘Artık yeter’ demeli ve bu sisteme başkaldırmalıyız. Bu sistem herkese dokunmuştur. Özellikle de kadınlara. ‘Kadını susturursam toplumu da susturmuş olurum’ demek istediler. Bu mantıkla yaklaştı. Ama her ne kadar kurumlarımızı kapatsa, bizim ruhumuzu bizim irademizi asla kıramaz. Çünkü bu irade yılların mücadelesinin getirdiği bir iradedir. Bugün bir kadın iradesi ortaya çıktı. Bu irade artık her zorluğa güç getirebiliyor” dedi. 31 Mart’ta gerçekleşecek olan yerel seçimleri hatırlatan Özatik, aktif siyaseti erkeklere bırakmamak gerektiğini de sözlerine ekledi. Kadın haklarını en iyi yerelde dile getirebileceklerini ifade eden Özatik, “Biz bu sistemi kadınlarla birlikte bu yerel seçimlerle birlikte yıkacağımıza inanıyoruz. Ayrıca Leyla Güven’in başlattığı açlık grevini destekliyoruz. Onun talebi bizim talebimizdir. Cezaevinde açlık grevi başlatan bütün tutsakların direnişini selamlıyorum. Onların direnişi bizim direnişimizdir” diye konuştu.
Sonuç bildirgesi açıklanacak
Türkiyenin dört bir yanından 164 kadın ve LGBTİ+ kurumunun çağrısıyla yüzlerce kadın, birlikte mücadele edebilmenin yeni yollarını bulmak üzere İstanbul’da Fulya Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve iki gün süren “Türkiye Kadın Buluşması”nda bir araya geldi. Son gün yapılan atölye sonuçlarının değerlendirilmesi gündemi ile başlayan kadınlar, tartışılan başlıklar çerçevesinde ortaya çıkan önerileri tartıştı. Atölyelerde son gün kadınların hangi gündemler etrafında bir araya geldiği, ortak mücadele hattının örtülmesinde yaşanan sorunlar ve bundan sonra nasıl yürünebileceği tartışıldı. Atölyedeki deneyimleri aktaran kadınların tek tek söz aldığı iki günlük buluşma, değerlendirme ve kapanış ile son buldu. Kadınlar, sık sık “Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin Jiyan Azadî” sloganları atarak hatıra fotoğrafı çektirdi. İki gün boyunca kadınların deneyimlerini paylaştığı buluşmanın sonuç bildirgesi ise önümüzdeki hafta kamuoyuyla paylaşılacak.
İSTANBUL