Kültür Sanat Emekçileri Sendikası temsilcilerinden Seyfi Turan DT’deki süreci değerlendirdi
Dilhan Yılmaz/İstanbul
Yayınlanan 703 Sayılı son Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) Devlet Tiyatroları Kanunu’yla ilgili birçok değişiklik yapıldı. Son KHK ile Devlet Tiyatroları’nın kuruluş yasasının 1. maddesi “Devlet Tiyatroları bir genel müdür tarafından yönetilir” deniliyordu. Bu madde kaldırıldı. Bunun aynı sıra daha önce tüzük ya da Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen yönetim ve ödenekle ilgili madde ise değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. Devlet Tiyatroları’nın asli yasalarının lağvedilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlanması tartışmalara yol açarken bu duruma tepki veren birçok kişi ise kurumların cumhurbaşkanlığına bağlanmadığını aksine tamamen ortadan kaldırıldığını belirtiyor. Dolayısıyla ‘yeni sistem’e geçiş ile birlikte kurumun akibetinin ne olacağı merak konusu. Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası Antalya Bölge Şube Başkanı Seyfi Turan, konu ile ilgili gazetemiz Yeni Yaşam’ın sorularını yanıtladı.
Tüm yetki ve sorumluluklar
703 Sayılı KHK ile Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Genel Sermaye İşletme Müdürlüğü’nün teşkilat yasasından çıkarıldığını ifade eden Turan, “Tüm yetki ve sorumlulukları cumhurbaşkanlığına verildi. Ardından 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bu üç kurum Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan çıkarıldı. Bu yüzden de mevcut hali ile kurumlar direkt cumhurbaşkanı emrinde görülüyor” diye konuştu.
Havuza alınacak
Kararnamede herhangi bir kapatmanın söz konusu olmadığını söyleyen Turan, “Ancak kararnamede bir açıklık getirilmediği için bilmiyoruz. İşleyişi nasıl olacak, nasıl yürütülecek, nedir henüz bir açıklama yok. O yüzden de net bir şey yok. Biz de süreçle ilgili tartışma yürütüyoruz” diyerek büyük bir belirsizliğin olduğunu vurguladı. Turan, “Tiyatronun tam olarak ne olacağı belli değil ama personelle ilgili kararı ilk kez Cumhurbaşkanı verecek. Bu da şu anlama geliyor: tiyatro orada duracak ama çalışan personel, nasıl ki geçmiş yıllarda havuza alınarak kurumlara gönderildiyse şimdi de bir havuza alınacak onun hakkında da cumhurbaşkanlığı karar verecek. Ya başka kurumlara gönderecek ya tekrar kendi içerisinde istihdam edecek, yeniden şekilendirecek, unvanlarını değiştirecek. Ya da sözleşmeli hale getirecek” diye konuştu.
Net bilgiler yok
Turan, yeni bir sisteme geçiş yapıldığını ve bu durumun sadece sanat kurumlarını kapsamadığını da söyledi: “Tiyatroların dışında tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yönetim ve işleyiş şekli, personel durumu hepsi değişecek. Hepsini sil baştan yeniden yorumlamak gerekiyor. Çıkan kararnamede çok net bilgiler yok sadece kısaca özetlemişler. Detaylar önümüzdeki günlerde yayınlanırsa eğer biz de öğreneceğiz.”
Cumhurbaşkanının iki satırı
Oyundan personel alımına kadar her kararın artık direkt cumhurbaşkanlığı tarafından verileceğini ifade eden Turan, “Genel Müdür’ün de bağlı olduğu bir bakanlık, müsteşar yardımcısı ve müsteşar vardı ve bu yüzden de biraz da olsa özerk bir yapısı vadı. Hangi oyun oynanacak, hangi oyuna ne kadar bütçe ayrılacak, ne kadar harcama yapılacak, kaç kişi oynayacak bunların kararını genel müdür verebiliyordu. Şimdi bu kararı veremeyecek. Direkt cumhurbaşkanlığına önerecek cumhurbaşkanı kabul ederse olacak. Cumhurbaşkanlığının iki satırı ile personel alınabilecek ya da personelin sözleşmesi feshedebilecek” diyerek önemli bir noktaya işaret etti.
Topyekün bir karar
Kültür Sanat Emekçileri Sendikası olarak şu anda bu durumu değerlendirmeye aldıklarını söyleyen Turan, “Önümüzdeki günlerde konfederasyonumuzla birlikte tüm sanat kurumları, dernekler, odalar demokratik kitle örgütleri diğer sendikalarla ortaklaşıp ortak bir tavır belirleme gibi bir önerimiz çıkacak ona göre de hareket edeceğiz” dedi.