TL’nin döviz karşısında yaşadığı değer kaybı uluslararası alanda endişeleri artırdı
Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ile TL’nin değer kaybı devam ediyor. Yaşanan son gelişmeler ile TL dolar karşısında 7 TL’nin üstünde değer kaybetti. 7.36 TL’ye kadar düşen TL’ye yapılan müdahaleler ile 7.24 TL seviyesine çekilebilse de dalgalanmalar devam ediyor. Günlerdir yükselişte olan altın ise güne düşüşle girdi. Wall Street Journal ise ekonomik gelişmeleri mercek altına aldı ve TL’nin değer kaybının euro karşısında yüzde 20 olduğunu yazdı.
Altın düştü
2 bin dolar sınırını aşan ons altının fiyatı 2 bin 45 doları görürken, iç piyasada gram altın pazartesi günü 490 liradan satıldı. Ancak ABD tahvil faizlerindeki yükselişin ardından, önceki gün Rusya’dan gelen aşı açıklamasıyla altın fiyatları gerilemeye başladı. Fiyatlardaki geriye doğru dalgalanmada, altının ons fiyatının 2 bin doları aşmasının ardından gelen yoğun kâr satışları da etkili oldu. Dün sabah ons altın 1884 dolardan satış gördü.
Borsa İstanbul da etkilendi
İstanbul serbest piyasada 708 liradan alınan çeyrek altının satış fiyatı ise 726 lira oldu. Gram altın 441 liradan el değiştirirken, Pazartesi günü çeyrek altının satış fiyatı 826 lirayı, gram altının satış fiyatı da 490 lirayı görmüştü. Öte yandan dolar dün güne 7.33 TL ile başladı.
Tedarik zinciri değişecek
Salgın süreciyle yaşanan gelişmeler ekonomiye yansıyamaya devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s yaptığı açıklama ile Kovid-19 salgınının küresel ticaret ilişkilerindeki temel değişiklikleri özellikle Asya’da hızlandıracağını belirtti. Tedarik zincirlerinin gücü artırarak arz güvenliğini sağlamanın maliyet ve verimlilik konularını geride bırakan bir hedef haline geleceğine işaret edilen açıklamada, “Tedarik zincirlerinin daha sağlam, parçalı ve bölgesel odaklı hale gelmesi muhtemel” değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, şirketlerin güçlü tedarik zincirleri oluşturmak için hem çeşitlendirme hem de bölgeselleşme stratejilerini kullanacakları ifade edildi. Çeşitlendirme stratejisinin tek bir tedarikçiye olan bağımlılığı azaltmayı hedeflediğinin aktarıldığı açıklamada, bölgeselleşmeyle üretimin iç pazara yakın bir yere taşımasının amaçlandığı kaydedildi. Açıklamada, tedarik zinciri değişikliklerinin kapsamının sektöre göre değişim göstereceğine işaret edilerek, en büyük değişimlerin ilaç sektörü gibi büyük stratejik öneme sahip alanlarda olacağı belirtildi.
WJS: Endişeler arttı
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri mercek altına aldı. Gazete Türk Lirası’nda yaşanan sert düşüşün etkilerinin sınır ötesine yansıyabileceğine dikkat çekti. Haberde, özellikle Türkiye’nin Avrupa’dan ithalatını azaltması ve Avrupa bankalarına olan borçları ödeyememesi ihtimali nedeniyle euro üzerindeki endişelerin arttığı belirtildi. Haberde, Türkiye’nin en çok borcu İspanyol ve Fransız bankalarından aldığı kaydedildi. Japon MUFB Bank’ın döviz analisti Lee Hardman, konuyla ilgili açıklamalarına da yer verilen haberde, “Türkiye’de durum yoğunlaşmaya devam ederse, bunun euro üzerinde yayılma etkileri olabilir” değerlendirmesi yer aldı. Gazete Türk Lirası’nın bu yıl euro karşısında yüzde 20 değer kaybettiğini dile getirdi. Türkiye Merkez Bankası’nın lirayı güçlendirmek için rezervlerinden milyarlarca dolar sattığı ancak son dönemde bundan vazgeçildiği belirtildi. 24 Temmuz’dan bu yana Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 6.6 düştüğü, bu durumun, Merkez Bankası’nın elindeki opsiyonların azaldığına dair spekülasyonlara neden olduğu vurgulandı. Wall Street Journal, Türkiye’nin 2018’de yaşadığı döviz krizinin ardından Avrupa bankalarının ödeme zorluğu endişesi ile borç vermeyi azalttığını belirtti.
EKONOMİ SERVİS