AYM, itiraz edilen infaz yasasını yarın şekil yönünde incelemeye alacak. HDP’li Ümit Dede, Anayasa Mahkemesi’nin tarihsel bir sorumlulukla karşı karşıya olduğunu vurguladı
Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Haklarından sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, AYM’nin yarın şekil yönünde incelemeye alacağı yeni infaz yasası ile ilgili basın açıklaması yaptı. Partisinin Van İl binasında açıklama yapan Dede, AYM’yi tarihsel görevini yapmaya çağırdı. Söz konusu yasa değişiklik içerisinde çok eksiklik barındırdığını belirten Dede, “Yürütmenin vesayeti altında bulunan yargı toplumsal muhalefeti, muhalif olan kesimleri yargı yoluyla zapturapt altına alma yolunda son 5 yıldır çok büyük bir çaba gösteriyor. Söz konusu düzenlemenin Anayasanın ve meclis iç tüzüğüne aykırı bir düzenlemeydi” diye konuştu.
Kişilere özel af
Bu yasanın örtülü özel af niteliğinde olduğunu ifade eden Dede, “Nitekim yasa çıktıktan sonra bazı kişilere 3 yıllık denetimli serbestlik hakkı tanınarak salıverilmiştir. Özel ya da genel af en nihayetinde tüm toplumu ilgilendiren düzenlemelerdir. Tüm toplumu etkileyecek olan bu düzenlemelerin mecliste grubu bulunan tüm partilerin mutabakatıyla çıkarılması gerekiyor. Tüm toplumsal kesimlerin eleştiri, öneri ve taleplerini dile getirebilecekleri ve bir mutabakat çerçevesinde yaratılacak yasalarla düzenlemenin çıkmış olması gerekir. Dolayısıyla AYM’nin yarın şekil yönüyle yapacağı incelemede bu düzenlemenin özel bir af olduğunu ve bir mutabakatla bu yasanın çıkarılmış olması gerektiğine yönelik bir karar verilmesini beklemekteyiz” dedi.
‘Cezaevi koşulları daha da ağırlaştı’
Koronavirüs nedeniyle yasanın çıkarıldığını ifade eden Dede ancak cezaevlerinde yaptıkları incelemede durumun böyle olmadığını söyledi. Birçok STK’nin içerisinde yer alarak oluşturdukları Cezaevi İzleme Platformu’nun yayımladığı haftalık bültenlerinin tüm kamuoyu açısından bilgilendirici olduğunu söyleyen Dede, “Söz konusu yasa çıktıktan sonra cezaevinden bir kısım tahliyeler yaşanmasına rağmen koğuşlardaki doluluk oranı halen olduğu gibi devam etmektedir. Mahpusların hijyen ürünlerine ulaşma imkânı halen kısıtlı ve beslenme imkanları öncesine göre daha kötü bir hal almıştır. Hasta mahpusların durumu yasadan önceki duruma göre çok daha ağırlaştı. Zira virüsün bulaşabilme kaygısıyla hastaneye gittikten sonra 14 gün boyunca tecrit durumunda kalma durumlarını da göz önünde bulundurarak maalesef şuanda hasta mahpuslar hastanelere gitmekten imtina ediyor. Bu durum sağlıklarını çok daha ağır etkiliyor” dedi.
Kamuoyuna çağrı
Anayasa Mahkemesi’nin tarihsel bir sorumlulukla karşı karşıya olduğunu ifade eden Dede, konuşmasını şöyle tamamladı; “Tüm bunlar göz önüne bulundurulduğunda AKP-MHP bloğunun dar, çıkarcı, kendi çevrelerini kollayan yasal düzenlemesine karşı Anayasa Mahkemesi tarihsel bir görev ve sorumlulukla karşı karşıya kalmıştır. Anayasa Mahkemesi vereceği kararla ya cezaevlerindeki mahpusların bir kısmını ölüme terk eden AKP-MHP ittifakının işlediği suça ortak olacak ya da evrensel hukuk ilkeleri anayasa çerçevesinde toplum vicdanını rahatlatacak, salgın günlerinde cezaevlerinin ölüm evlerine dönüşmemesini sağlayacak bir karara imza atacaktır. Bu eşitsiz yasaya karşı tüm STK, akademisyen ve kamuoyunu bu suça ortak olmamaya ve ses çıkarmaya davet ediyoruz.”
VAN