DEDAŞ’ın Kürt coğrafyasında 6 kent ile ilçeleri ve köylerde halka zulmü andıran uygulamaları dur durak bilmiyor
İktidarın Kürt düşmanı politikalarının adeta kaldıracı olan Dicle Elektrik AŞ (DEDAŞ), Ocak ayında yaptığı duyuruda 30 bin çiftçi aboneleri olduğunu ve bu abonelerden borcunu ödemeyen yaklaşık 24 bin çiftçinin elektriğini keseceğini açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde yaptığı yeni duyuru ile Rîha Ve Mêrdîn’de 18 bin çiftçinin elektriğini keseceğini açıkladı. Bölgede inşa edilen devasa barajlardan çiftçiye su vermeyen iktidarın bölgede özellikle Kürt çiftçisini tarımdan uzaklaştıran politikaların bir parçasına dönüştürülen DEDAŞ bölgede adeta terör estirmeye devam ederken, sulama döneminin başladığı bu günlerde elektriği kesme oyunlarına başladı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) de dün Mêrdîn’de 4 gün önce başlatılan elektrik kesinlerini protesto etmişti. Protesto’da konuşan DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın ise, halkın açlıkla terbiye edilmeye çalışıldığını söylemiş ve DEDAŞ’ın her yıl çiftçilerin ürünlerini sulama döneminde elektrik kesintisine gittiğini belirtmişti.
Borç pusulaları
Türkiye’nin başka hiçbir bölgesinde yaşanmayan sorunlar, bölgenin gündelik yaşamı haline getirilmiş durumda. Haftalarca, bazen aylarca gerekçesiz olarak halk elektriksiz bırakılabilirken, bölgedeki devasa barajlara karşın çiftçiye suyu ulaştırmayan iktidarla birlikte DEDAŞ şirketi Kürt çiftçisinin üzerinde baskıyı arttırıyor. Çiftçilerin yağmur sularını biriktirerek sulamada kullanmasını dahi haraca bağlayan DEDAŞ, arazi büyüklüğüne göre çiftçilere borç pusulası yollarken, bu yasa dışı gücünü iktidardan alıyor.
Kürt çiftçisine engel
Türkiye’nin Kürt coğrafyası dışında bulunan tüm su birlikleri enerji borç batağındayken hiçbirisinin enerjisi kesilmiyor. DEDAŞ’ın elektrik sattığı Riha (Urfa), Mêrdin, Amed, Sêrt (Siirt), Şîrnex ve Êlih’teki (Batman) su birlikleri ile halkın ve çiftçilerin borçları nedeniyle enerjileri kesilerek üretimler darbeleniyor. Yetersiz olan kanaletlere suların barajlardan doğal akışla salınmaması sonucu su birlikleri kanaletlere suyu dev elektrik pompaları ile basıyor. Çok az sayıda çiftçi ulaşabilen bu sular ise çıkarılan yüksek bedelli faturalardan kaynaklı borç miktarlarını ödeyemiyor. Çiftçi, diğer yandan kendi diktiği trafosu ve kendi inşa ettiği elektrik hatlarından kullandığı elektrik için gönderilen şişirilmiş ödeme pusulalarını ödeyemediği için üretim yapamaz hale getiriliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ