Mêrdîn Barosu, 15 kişinin yaşamını yitirdiği yangın felaketi sonrası DEDAŞ’ın ‘kaçak elektrik’ kullanımı iddiasıyla yurttaşları hedef göstermesine dair açıklama yaptı. Diğer yandan DEDAŞ ise yaptığı açıklamada gerçekleri yok saydı
Mêrdîn Barosu, Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ve Amed’in Xana Axpar (Çınar) ilçelerine bağlı kırsal alanda çıkan ve 15 kişinin yaşamını yitirdiği yangın sonrası DEDAŞ’ın “kaçak elektrik” kullanımı iddiasıyla yurttaşları hedef göstermesine ilişkin basın açıklaması düzenledi.
Açıklamaya, Baro Başkanı İsmail Elik ile çok sayıda avukatın yanı sıra Mêrdîn Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, köy muhtarı ile çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamayı baro adına İsmail Elik’in yaptığı açıklamada, DEDAŞ’ın yurttaşlar üzerinde oluşturduğu baskıya değinerek, gelen fahiş faturalara dikkat çekildi. Açıklamada, DEDAŞ’ın yurttaşların “kaçak elektrik” kullandığını iddia ettiği ifade edilen açıklamada, asıl suç işleyenlerin mahkeme kararlarıyla da sabit olan DEDAŞ olduğuna vurgu yapıldı.
Haksızlık ve hukuksuzluk
DEDAŞ aleyhine ve yurttaşlar lehine verilen mahkeme kararlarının da hatırlatıldığı açıklamada, 15 kişinin yaşamını yitirdiği de anımsatıldı. Binlerce canlının can verdiği ve yine binlerce dönüm arazinin hasar gördüğü söylenen açıklamada bu süreçte sorumluluğunu kabul etmeyen DEDAŞ’ın yurttaşları hedef göstermesine tepki gösterildi. DEDAŞ haksız ve hukuksuz enerji kesintilerine son vermeye davet edilirken, yapılan enerji kesimlerinin yarattığı tahribatlar anlatıldı. Yaşanan haksızlık ve hukuksuzluk karşısında ise gerekli tüm hukuki girişimlerde bulunulacağı vurgulandı. 4 Temmuz günü DEDAŞ’ın yaptığı açıklamada çiftçileri suçlayıp gerçeklerin üstünü örtmeye çalıştığı görüldü.
Bakanlık destekleri kaldırdı
Yeni yılda borçlu sulama abonelerinin trafo, direk ve hat sökümü yapılarak enerji verilmeyeceğini açıklayan DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmakta olan yüzde 35 oranındaki desteğin 2023 yılsonunda kaldırılacağını belirtmesi dikkat çekiciydi. İktidarın sınırsız desteğine sahip DEDAŞ, elektrik kilovat ücretlerinin aşırı artmasıyla birlikte bölgede çoğu zaman pusulalara yazdığı ödeme ‘emirlerini’ çiftçiye yollarken, üretimin önünde büyük bir engel olarak duruyor. Yapılan açıklamada borçları tahsil için icra ve hacizden söz eden DEDAŞ bölgede arazi değişimlerinin bir aracı konumunda hareket ediyor.
DEDAŞ gerçeklerin üstünü örtüyor
Diğer yandan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas’ın yeni iddialarla kafa karıştırmaya çalışan açıklaması dikkat çekti. Arvas, kırsal kesimi ve tarımsal sulama alanlarında öngörülemeyen oranlarda kayıt dışı kaçak elektrik kullanımının olduğunu iddia ederek, bunun şebekenin sağlıklı çalışmasının önünde engel teşkil ettiğini söyledi. Arvas açıklamalarında Riha’ya yönelik yatırım çalışmalarının zaman zaman engellendiği iddiasında bulunarak, “2018 ile 2023 yılları arasında 1,49 Milyar TL tutarındaki 148 projemiz engellemeler yüzünden gerçekleşemedi” dedi. Ancak bu sözler 15 kişinin ölümündeki sorumluluğu örtemediği gibi yatırım diye aktardığı işler halkın sırtına yıktığı hatlar olduğu görmezden gelindi.
Altyapıyı çiftçiler yapıyor
Riha’da yeraltı suyuna mahkum edilen çiftçilerin sulama için gerekli olan abonelikler için altyapı yapmayan DEDAŞ’ın halkın kendi cebinden harcayarak inşa ettirdiği direkleri, elektrik hatları ve trafoları yaptıkları yatırımlara kattıkları anlaşılıyor. Elektrik aboneliği olmayan ve hiç elektrik kullanmayan çiftçiye de dekar başı fatura yollaması sıradanlaşan bir uygulama olarak ortaya çıkmakta. DEDAŞ’ın çiftçilerin masrafını üstlendiği nakil hattından elektrik alanların, borcu olsa da olmasa da elektriğini toptan kesme uygulaması ise bölge halkını canından bezdirmiş durumda. Çiftçilerin yağmur sularını biriktirerek oluşturdukları havuzlardan tarlalarını sulamasına karşın çiftçilere dekar başı ödeme emri yollanmakta.
Çiftçilerin desteklerine el konuldu
Çiftçilere bu işleri yapmaları halinde elektrik verebileceğini söyleyen DEDAŞ, ardından yüksek meblağları bazen bir kâğıt pusula ile bazen de fatura yollayarak tahsil etmeye çalışırken, tahsil edemedikleri parayı ise çiftçinin tarımsal desteklerine iktidarın yol vermesiyle el koymakta. Mahkemelerin, çiftçilerin susuz bırakılamayacağı ve bu nedenle DEDAŞ’ın enerjiyi kesemeyeceği, tarım desteklerine el konulamayacağı yönünde verdiği kararlara karşın bu durum kesintisiz olarak yıllardır hukuksuz biçimde sürdürülmeye devam ediliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ