DEDAŞ elektrik sattığı illerde halka ve çiftçilere dönük hukuksuz uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. Kayyımın ödemediği borç gerekçesiyle Mêrdîn MARSU’nun elektriğini keserek kenti susuz bıraktı
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Kürt coğrafyasında özellikle çiftçiler üstünde adeta terör estirerek kaçak elektrik iddiasıyla borcu olsun olmasın çiftçilerin elektriklerini keserken, aynı zamanda köylerde ve kentlerde elektrikleri kesme uygulamaları aralıksız sürüyor. Bu hukuksuz uygulamalara bir yenisini daha ekleyen DEDAŞ, kayyım döneminden kalan borçları gerekçe göstererek, Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (MARSU) ait su pompalarının elektrik enerjisini kesti.
Yağmacı kayyımlar
MARSU’nun kayyım döneminden kalan 600 milyonun üzerindeki borcunu gerekçe gösteren DEDAŞ’ın elektrik kesintisinin ardından başta Mêrdîn (Mardin) olmak üzere Qoser (Kızıltepe), Dêrik ve Artuklu ilçeleri dahil birçok ilçesine su akışı durdu. Haftanın belirli günlerinde pompalar aracılığıyla verilen ve depolama yöntemiyle su ihtiyacının karşılandığı kentte, kayyım döneminde elektrik kesintisi yapmayan DEDAŞ, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyenin DEM Parti yönetimine geçmesiyle ikinci defa MARSU’nun elektriğini kesmiş oldu. Elektrik kesintilerini özellikle yaz aylarına denk getiren DEDAŞ, hem halkı hem de çiftçiyi susuzluğa mahkum ederken, kayyımlar eliyle bölge adeta bir yağma alanına dönüşmüş durumda.
DEDAŞ adeta terör estiriyor
DEDAŞ Kürt coğrafyasında elektrik sattığı 6 kent ile ilçelerinde ve köylerde halka zulmü andıran uygulamaları dur durak bilmiyor. DEDAŞ ocak ayında 30 bin çiftçi aboneleri olduğunu ve bu abonelerden borcunu ödemeyen yaklaşık 24 bin çiftçinin elektriğini keseceğini açıklamıştı. Mart ayında yapılan yeni duyuru ile Rîha Ve Mêrdîn’de 18 bin çiftçinin elektriğini keseceğini açıkladı. Bölgede inşa edilen devasa barajlardan çiftçiye su vermeyen iktidarın bölgede özellikle Kürt çiftçisinin tarımdan uzaklaştıran politikaların bir parçasına dönüştürülen DEDAŞ bölgede adeta terör estirmeye devam ederken, sulama döneminin başladığı günlerde elektrikleri kesmesi her yıl tekrarlanan bir uygulama olarak yaşanmakta.
Kolonyalist uygulamalar
Halk vicdanında hiçbir hükmü olmayan kayyımlar, iktidarın memurları olarak bölgede sermaye adına büyük rantlar ortaya çıkarırken, belediyeleri ise borç batağına düşürüp belediyelerin tüm varlıklarını bir avuç kesime peşkeş çekiyor. Kayyımların yolsuzlukları, usulsüzlükleri ve halk düşmanı politikaları sonucu bölgede yağma dört koldan sürdürülüyor. İşgalcilerin sömürgeleştirdikleri ülkelere atanan Valiler eliyle insanlık dışı uygulamalara imza atılırken benzer bir durum yine Valiler ve kayyımlar eliyle Kürt coğrafyasında uygulandığı izlenmekte. Kolonyalist tutum ve uygulamaların sıradanlaştığı Kürt coğrafyası petrol, kaya gazı, enerji ve madenlerle yıkıma uğratılarak sularına el konuluyor.
Çiftçi düşmanı uygulamalar
Devlet tarafından susuzluk ile terbiye edilmeye ve göçe zorlanmaya çalışılan Kürt halkı üzerinde adeta bir silah işlevi gören DEDAŞ, kentlerin de sık sık elektriklerini keserek susuz bırakmakta. Türkiye’nin hiçbir yerinde ne kentlerin, ne çiftçilerin ne de su birliklerinin elektriklerini kesme uygulaması yaşanmazken, Kürt coğrafyasında sıradan bir uygulama olarak hayata geçirilmekte. DEDAŞ’ın elektrik sattığı Riha, Mêrdin, Amed, Sêrt, Şîrnex ve Êlih’teki su birlikleri ile halkın ve çiftçilerin borçları nedeniyle enerjileri kesilerek üretimler darbelenirken, kentlerin suyunu sağlayan su pompalarının kullandığı elektrik kesmesiyle tüm bölge halkı üzerinde bir zulüm yaşanıyor.
Benzer uygulama batıda yok
Tüm Türkiye’nin su ihtiyacını tek başına karşılama kapasitesine sahip Atatürk barajından kentlere ve çiftçilere su verilmezken tüm su ihtiyacının yeraltından sağlanma zorunluluğunu yaratan AKP iktidarı, yeraltı suyu için gerekli olan enerji ihtiyacını da DEDAŞ’a bağlayarak bölge halkını DEDAŞ’a mahkum etti. Yetersiz olan sulama kanaletlerine sular barajlardan doğal akışla ulaştırılmaması sonucu su birlikleri kanaletlere suyu dev elektrik pompaları ile basıyor. Çok az sayıda çiftçiye ulaşabilen bu sular ise çıkarılan yüksek bedelli faturalardan kaynaklı borç miktarlarını ödeyemeyen çiftçi, diğer yandan kendi diktiği trafosu ve kendi inşa ettiği elektrik hatlarından kullandığı elektrik için gönderilen şişirilmiş ödeme pusulalarını ödeyememesi sonucu üretim yapamaz hale getirilirken, çiftçinin hakkı olan tarım destekleri DEDAŞ’a aktarılıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ