‘Özgürlük örgütlenme ile başlar’ şiarıyla çalıştay düzenleyeceklerini belirten DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Narin Gezgör, yürütülecek tartışmalar sonucunda yol haritası belirleyeceklerini söyledi
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 8-9 Eylül’de “Örgütlenme ve Örgütleme” çalıştayı düzenleyecek. “Özgürlük örgütlenme ile başlar/ Rêxîstinbûyîn serkeftin e” şiarıyla Amed’de yapılacak çalıştaya, demokratik kurumlar ve kadın hareketi temsilcileri de katılacak. Saldırılara karşı daha güçlü bir örgütlenmenin nasıl olması gerektiğinin tartışılacağı çalıştayda yapılan tartışmalar sonucunda yaşanan eksiklik ve yetmezliklere karşı yeni yol ve yöntemlerin belirlenmesiyle örgütlenme seferberliğinin startı verilecek.
Amed’de yapılacak iki günlük çalıştaya dair DBP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Narin Gezgör, değerlendirmelerde bulundu.
Örgütsüz toplumun ne demek olduğunu biliyoruz
Gezgör, AKP’nin 2014’de Kürt hareketine yönelik devreye koyduğu Çöktürme Planı, 2016’da yaşanan darbe girişimi ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte başta Kürt kurumları, siyaseti olmak üzere sol-sosyalist hareketlere ve kadın kurumlarına yönelik saldırı dalgası başlatıldığını hatırlattı.
Egemen iktidarın örgütlülüğün toplumu değiştirip, dönüştürdüğünün farkında olduğunu ve bu yüzden örgütlü kurumları hedef aldığını kaydeden Gezgör, “Bizler örgütsüz toplumun ne anlama geldiğini biliyoruz. Demokratik siyasetimiz, mücadelemiz öncesinde Kürt halk gerçekliğine bakmamız yetiyor. Demokratik mücadelenin başlamasıyla birlikte değişen, dönüşen ve bir iddia sahibi olan halk gerçekliği ortaya çıktı” diye belirtti.
Esas amacımız başarı
Yapılan müdahale ve yönelimlerle örgütlü mücadelenin önüne bir set çekilmenin hedeflendiğini ifade eden Gezgör, “Esas amacımız başarıdır. Çünkü bizim aynı zamanda kazanma iddiamız var. Bu süreçte yaşadığımız yol-yöntem noktasındaki eksiklikler, örgütsel sorunlar, dağınıklıklarımızın tartışılacağı, bunların yerine doğruların yerleştirilebileceği bir sistem öreceğiz” ifadelerini kullandı.
Yol haritası çıkaracağız
Çalıştay da ortak bir tartışma yürütmeyi hedeflediklerini anlatan Gezgör, şunları söyledi: “Çünkü tüm bu yönelimlere rağmen mücadelede devam ediyor. Türkiye sahasında tarım arazilerinin doğanın ranta açılmasına karşı, Kurdistan’da doğa talanına karşı ekolojistlerin yürüttüğü bir mücadele var. Jin jiyan azadî felsefesi dünyaya yayılan, dünya kadın hareketlerine ilham kaynağı haline dönüşen bir durumda… Aynı zamanda bunun öncülüğüyle yürüyen kadın hareketine muazzam bir saldırı var. Bu saldırı karşısında muazzam örgütlü bir direnişte de var. Yine dernekler, sivil toplum örgütleri, tarihe yönelik, halkların kültürlerine ve inançlarına yönelik soykırım politikalarına karşı bir direniş var. Ama bunu daha örgütlü zeminlerde tartışmak, bir araya gelmek ortak yol yürüme noktalarını belirlemek gerekiyor. Geçmiş dönemde yaşanan eksiklikler doğru ile tamamlama üzerinden bir yaklaşım belirlemek gerekiyor. Bu çalıştayda yürütülen tartışmalar ışığında önümüzdeki sürecin yol haritasını belirleyeceğiz.”
Dört parçada saldırılar sürüyor
Çalıştay sonucunda ortaya çıkan önerilerle birlikte örgütlenme seferberliği başlatacaklarını aktaran Gezgör, “Örgütlenmemizi mahalleye sokağa, halkın kendini yönetebileceği mekanizmalara nasıl dönüştürebileceğimizi, her kurumun kendi cephesinden bunu nasıl örgütleyebileceğini tartışacağız. Biz bu süreci tüm demokratik kurumlarımız ile birlikte ‘örgütlenme seferberliği’ olarak ele alıyoruz. Bize örgütsüzlüğü dayatan iktidara karşı doğru temelde, eksiklikleri tamamlama, ‘Nasıl daha çok büyütürüz?’ üzerinden tartışmalar yürüteceğiz. Kürt halkına 4 parçada da farklı farklı saldırılar gerçekleştiriliyor. İşte bu çalıştayda Kürt halkının hedef alınmasına karşı mücadele zeminine de güç katacak örgütlenme yol ve yöntemlerini geliştirecek, tartışmalar da yürütülecek” diye konuştu.
Haber: Berivan Altan / MA