Münevver Sönmez, KHK ile kapatılmadan önce, VAKAD’la tanışmış ve hayatına yeniden yön verebilmiş bir kadın. Dayanışmayla kendisini daha güçlü hisseden Sönmez, bu sayede başka kadınlara destek olmaya başlamış
Hikmet Tunç/Van-Jinnews
Çocuk yaşta kız kardeşinin evlendirildiği erkekle evlendirilen ve yıllarca sistematik olarak şiddete maruz bırakılan Münevver Sönmez’in kendi dilinden hikayesi şöyle: “Kız kardeşim bilinen bir aşiretten kendisinden yaşça büyük bir erkekle çocuk yaşta evlendirildi. Düğün gecesi adam bağıra çağıra evimize geldi. Kız kardeşimin yüzü morluklar içindeydi. ‘Bu bakire değilmiş’ diye bağırıyordu. Aile büyükleri de gelmişti ve uzun tartışmalar yapıldı. Maddi olarak durumumuz iyi değildi. Karşı taraf ise varlıklıydı, güçlüydü. Ben ailemi geçindirdiğim için beni evlendirmeyi düşünmemişlerdi. Ama babam ‘Kız kardeşinin yerine sen evleneceksin’ dedi. Ben kabul etmeyince en küçük kız kardeşimi evlendireceğini söyledi. Ben de kabul etmek zorunda kaldım.” Çocuk yaşta tehdit edilerek evlendirilen Sönmez, ilk günden itibaren fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldı.
‘VAKAD’a başvurdum’
Şiddet sonrasında Van’da hastaneye kaldırılan Sönmez, burada doktorla arasında geçen kısa bir diyalogdan sonra Van Kadın Derneği (VAKAD) ile tanıştı. VAKAD’a başvurusundan sonraki süreci şöyle aktardı Sönmez: “VAKAD’la tanıştıktan sonra sık sık uğradığım bir mekan oldu. Gönüllü çalışanı olarak 7 yıl boyunca emek verdim. Bu zaman zarfında birçok kadınla tanıştım. Yalnız olmadığımı görünce de eril zihniyete karşı daha güçlü hissettim. Uğradığım şiddetle mücadele ederken bir taraftan da benimle aynı durumda olan, eşinin şiddetine maruz kalan birçok kadınla tanıştım. Yaşadığım bu zorlu süreci, aynı durumda olan başka kadınlara destek vererek mücadele ediyordum.”
‘Dönüm noktasıydı’
“VAKAD’la tanışmam hayatım açısından bir dönüm noktasıydı” diyen Sönmez, birçok çalışmada aktif olarak yer aldı. Bölgede yaşayan kadın ve çocuklar için, mülteci kadınlar için birçok projede yer aldı. Kadına yönelik şiddetle mücadelesinde köyleri tercih ettiğini belirten Sönmez, bunun nedenini ise şu sözlerle ifade etti: “Benim çalışma alanım hep köylerdi. Çünkü kadınlar bu alanlarda daha çok sorun yaşıyor. Kurumda özellikle kadınlardan çok fazla şiddet başvurusu alıyorduk. Birçok kadına ulaşmış ve bu dayanışma ağında kendimi çok iyi hissediyordum. Fakat OHAL’de KHK’lerle derneğimiz kapatıldı. Ondan sonra bireysel başvuru almaya başladım. Ama kadın dayanışması çok farklı ve bence bu dayanışmadan kaynaklı kurumumuz kapatıldı.”
‘Ne yapacaksın boşanıp?’
Evlendirildiği erkekle 25 yıl kaldığını söyleyen Sönmez, “Boşanmak için dava açtım. Çocuklarım boşanma kararından sonra ‘anne ne yapacaksın bu yaşta boşanıp’ dedi. Ama ben şunu söylemek istiyorum; Mücadele kararı için asla geç değildir. Yeter ki bunu başarabileceğinize inanın” dedi.