HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu, Dayanışma Ağları’nın toplumsallığın mayası olduğuna vurgu yaparak, ‘Dayanışmayı alan ve dayanışma içinde olan kişi toplumun gücünü görüyor’ dedi
Hakların Demokratik Kongresi (HDK) koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı her hafta sosyal medya hesabından “HDK’nin Sözü” programı düzenliyor. Mizgin Aksu’nun sunduğu programın bu haftaki konu başlığı “Dayanışma Ağları ve Meclislerle Örgütlenme” oldu. Aksu’nun bu haftaki konuğu ise HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu oldu.
Dayanışma ağlarının, ezilen halklar için önemine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Şenoğlu, salgınla birlikte dayanışma ağlarının öneminin daha iyi anlaşıldığını ve dayanışmanın toplumsallığın mayası olduğunu ifade etti. Dayanışmanın insanlığın tarihsel süreci içerisinde devletler ve sistemler eliyle tahrip edildiğine dikkati çeken Şenoğlu, koronavirüsten sonra dikkatleri üzerine çeken dayanışma ağlarının insanlığın tarihsel sürecinde var olan toplumsallığın güncelleşmesi olduğuna vurgu yaptı.
Dayanışmanın en yakın örneği Gezi Direnişi’dir
Dayanışma ağlarının toplumsallığın kendisi olarak değerlendirmek gerektiğini belirten Şenoğlu, halkların dayanışma ağlarıyla kendilerine bir savunma mekanizması oluşturduğunu dile getirdi. Dayanışma ağlarının kendiliğinden ortaya çıkan bir olgu olmadığını söyleyen Şenoğlu, “İnsanlık hafızası bu dayanışmaya sahip. Bunun en yakın örneği; Gezi Direnişindeki dayanışmadır. Yine Mezopotamya coğrafyasının tarihi incelendiğinde aynı şekilde” dedi.
‘Kişi toplumun gücünün farkına varıyor’
Salgınla birlikte ilk dayanışma ağının Kadıköy’de kurulduğunu hatırlatan Şenoğlu, bu dayanışma ağlarının hızla ülkenin dört bir yanına yayıldığını aktardı. Dayanışma ağlarında insanların maddi ihtiyaçlarının paylaşıldığını söyleyen Şenoğlu “Dayanışmayı alan ve dayanışma içinde olan kişi toplumun gücünü görüyor. Kapitalist sistem ve devlet insanların ihtiyaçlarını karşılayamıyor ama yanı başındaki komşusundan yardım alabilmesi, çok önemli. Aslında insanlar kendi öz güçlerinin farkına vardığı için dayanışma ağları çok önemli” diye belirtti.
Meclisler ve dayanışma ağları
HDK’de mevcut olan Meclis yapısına da değinen Şenoğlu, “Meclis en basit anlamıyla halkın bir araya gelerek tanıştığı yerdir. HDK Meclisleri de daha önce insanlık tarihinde var olan oluşumdur. Cami, Cemevi, komün birer meclis yapısıdır” sözleriyle meclisler ve dayanışma ağlarının birbirini tamamlayan yapılanmalar olduğunu ifade etti.
HABER MERKEZİ