Kayyum protestosu sırasında bir kıraathane polisler tarafından darp edilen şizofreni hastası Koç hakkında dava açıldı. Darp eden polisler hakkında takipsizlik verilen olayda, Koç’un elinde tabure ‘silah’ olarak sayıldı
Protesto gösterisi sırasında polislerin darp ettiği şizofreni hastası Fırat Koç hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme” iddiasıyla dava açıldı. İddianamede, Koç’un fırlattığı tabure silah olarak değerlendirildi.
Amed, Mêrdîn ve Wan büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlara karşı 21 Ağustos 2019’da Wan’da gerçekleşen protesto eylemler sırasında bir kıraathanede şizofreni hastası Fırat Koç’u darp eden polisler hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.
Bu kararın ardından haklarında takipsizlik kararı verilen 2 polisin suç duyurusu üzerine Koç hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda Koç hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme” iddiasıyla dava açıldı. Van 6. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Koç’un elindeki tabure silah olarak değerlendirdi.
Dava 26 Ocak’ta
Görüntü çözümleme tutanağında, Koç’un elinde demir çerçeveli üstü ahşap kaplı tabure ile sokağın girişinde beklediği ve tabureyi polislere fırlattığı iddia edildi. Koç’un polis müdahalesine karış kendisini savunmak için eline aldığı taburenin silah olarak değerlendrildiği iddianamede “Dosya kapsamındaki bütün deliller bir arada değerlendirildiğinde; müştekilerin hukuka uygun olarak yürüttüğü kamu görevi esnasında şüphelinin eline aldığı tabureyi müşteki D.’ye fırlatarak etkisi Basit Tıbbi Müdahale (BTM) ile giderilebilir ölçüde yaraladığı, sonrasında ise kontrol altına alınmamak amacı ile müşteki K.’nin etkisi BTM ile giderilebilir ölçüde yaraladığı, aynı eylem bütünlüğü içerisinde elinde bulunan silahtan sayılan tabure ile kamu görevi icra eden müşteki polis görevlilerine karşı direnerek üzerine atılı suçu zincirleme şekilde işlediğine dair kamu davası açılmasını gerektirir yeterli şüpheye ulaşıldığı anlaşılmıştır” denildi.
Koç hakkında açılan davanın ilk duruşması 26 Ocak’ta Van 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Ne olmuştu?
Fırat Koç, Wan’da 21 Ağustos’ta yaşanan kayyum protestoları sırasında bir kahveye giren polisler tarafından kask, cop ve tekmelerle feci şekilde darp edilerek gözaltına alınmıştı. Koç, 5 günlük gözaltının ardından Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi doğrultusunda “yurtdışı yasağı” getirilerek mahkemece serbest bırakılmıştı. Van Barosu ve avukatlar, işkenceyi uygulayan polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ayrıca İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da polisler hakkında ihbarda bulunmuştu. Van Valiliği’nin izni üzerine savcı soruşturma başlatmış ve soruşturma takipsizlikle sonuçlanmıştı.
Haber: Cengiz Özbasar – MA