Dargeçit JİTEM davasının 3’üncü duruşmasında mahkeme heyeti yine değişti. Avukat Erdal Kuzu, bundan ötürü davada yol alınamadığını belirtti. Yeni heyet ise, sanıkların sabit adresleri olduğundan dolayı kaçma şüphesi olmadığına kanaat getirerek tutuklanma talebini reddetti.
Dargeçit JİTEM davasının Midyat, Adıyaman, Ankara’da görülen 10 duruşmasından sonra tekrar Adıyaman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen dosyanın 3’üncü duruşması görüldü. Duruşmada mahkeme heyeti bir kez daha değişti. 4 defa mahkeme heyetinin, 3 defa da savcının değiştiği duruşmaya mağdurlardan Abdulaziz Altınkaynak, Mehmet Coşkun, Abdulkerim Kaya, Osman Seyhan, Ahmet Akyol ve avukatları Erdal Kuzu ile sanıklardan Sadık Çelik katıldı. Sanıklardan Haydar Topçam ve Faruk Çatak ise, Ankara 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hazır edilirken, diğer sanıklar mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
Heyet değişikliği zaptı okundu
Duruşma sanıkların kimlik tespitleri ile başladı. Kimlik tespitlerinin ardından heyet değişikliği zaptı okundu. Değişen heyet, önceki duruşmanın tutanaklarını okudu. Tutanakların okunmasından sonra mahkeme mağdurların savunması ile başladı. Mağdurlar Abdulaziz Altınkaynak, Mehmet Coşkun, Abdulkerim Kaya, Osman Seyhan ve Ahmet Akyol, söz alarak, olaya karışan herkesin cezalandırılması talebinde bulundu ve şikayetçi olduklarını söyledi.
‘Adil bir yargılama yapılmıyor’
Ardından söz alan dava avukatlarından Erdal Kuzu, mahkeme heyetinin sık, sık değişmesinden kaynaklı davada arpa boyu yol alınamadığını ifade etti. Geçen celse ara kararla tespit edilecek tanıkların dinlenmesi yönünde ara karar verildiğini, duruşmadan bir ay önce tanıkların hazır edilerek dinlenmesinin talep edildiğini, 2014 yılından bu yana dosyada hiçbir aşama kaydedilmediğini hatırlatan Kuzu, “Adil bir yargılama yapıldığını düşünmüyorum. Bu yargılamada bir arpa boyu yol alınmayacağını düşünüyorum” dedi.
Sanıkların tutuklanma talebi…
Kuzu Yargılama süresi boyunca çok fazla kanıtın ortaya çıktığını, ancak mahkemenin bir karar vermekten çok uzak bir tutum sergilediğini dile getirdi. Kuzu, toplanan deliller göz önünde bulundurularak tutuksuz yargılanan sanıkların tedbir amacı ile tutuklanması talebinde bulundu.
‘Verilen isimleri karakola teslim ediyorduk’
Kuzu’nın ardından sanıklara söz verildi. İlk olarak söz alan sanık Haydar Topçam, suçsuz olduğunu, kanunun verdiği görevler dışında bir işlem yapmadığını ileri sürerek beraat talebinde bulundu. Ardından söz alan sanık Faruk Çatak, “Bilal Batır isimli şahsın kaybolması ile ilgili ifadelerin alındığını biliyorum ancak idari soruşturmaya ilişkin bilgim yoktur. O dönemde adli işlemlerde görev yapmamız hususunda isimlerimiz vardı. İsimlerin tespitini yapma konusunda bir yetkimiz yoktur. Karakol komutanı bize; ‘şu isimdeki kişilerin ihzarı var’ şeklinde söylediği zaman gerekeni yapıyorduk. Bu hususlar hizmet kağıdında belirtilmiştir. Biz gözaltı işlemleri yapmıyoruz. Verilen isimleri biz alıp karakola teslim ediyorduk” dedi.
Duruşma ertelendi
Sanık savunmalarının ardından mahkeme heyeti; sanık Bahattin Ergel’in sorgu ve savunmasının tespiti için hakkında çıkarılan kırmızı bültenli yakalama emrinin infazının beklenmesine, maktul Abdurrahman Olcay yönünden ATK’ye yazılan müzekkere cevabının beklenilmesine, sanıklar Haydar Topçam ve Faruk Çatak’ın gelecek celse SEGBİS vasıtası ile hazır edilmesi için talimat yazılmasına, katılanlar vekilinin sanıkların tutuklanmasına yönelik talebinin sanıkların sabit ikametgah sahibi olmaları ve kaçma şüphesini gösterir herhangi bir emarenin bulunmaması nedeniyle reddine, sanık Haydar Topçam müdafisinin müştekilerin 1995 yılındaki yapmış olduğu adli başvurulara ilişkin evrakların getirtilmesi talebinin reddine, katılan vekilinin talebinin kabulü ile Mahmut Yılmaz, Mehmet Tire ve Hurşit İmren’in duruşmada SEGBİS sureti ile hazır edilmeleri için mahal mahkemelerine talimat yazılmasına, tanıkların Adem Kul, Talip Yel, Emir Gültekin, Ali Arısoy, Hakan Akyol SEGBİS’le hazır edilmesine, beyanları alınan tanıklar Süleyman Asan, Hayrettin Dilek, Mehmet Tevfik Vural , Abdullah Çolak, Kazım Aslan ve Hayri Nurullah Yıldırım’ın ifadelerinin alınmasına, Beyaz, Yavuz ve Vicdan kod adlı gizli tanıkların celse arasında SEGBİS sureti ile beyanının alınması için Mardin Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasına, tanık Koruma Şube Müdürlüğü’nden gizli tanıkların Tanık Koruma Kanunu’na uygun şekilde celse arasında hazır edilmesinin istenilmesine, 1531511 kod adlı gizli tanığın celse arasında SEGBİS sureti ile beyanının alınması için İzmir Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasına, tanık Koruma Şube Müdürlüğü’nden gizli tanığın Tanık Koruma Kanunu’na uygun şekilde celse arasında hazır edilmesinin istenilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 6 Şubat 2019 tarihine erteledi.
Kaynak: MA