‘Tüm dünyayı, darbelere karşı samimi, ilkeli, ahlaki bir duruşa özellikle davet ediyorum’ diyen Erdoğan yönetimi para söz konusu olunca Nijer’de darbecilerle altın ticaretine girdi. 2025’te altın üretimi yapılacak
Dünyanın en büyük uranyum tedarikçileri listesinde 7’nci sırada yer alan, dünyadaki uranyum arzının yüzde 5’ini karşılayan, altın ve petrolü öne çıkan Nijer’de Türkiye de altın ve uranyum peşinde. AKP yönetimi darbecilerle altın ticaretini itiraf etti.
AKP’li cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sık sık darbelere, darbecilere karşı sert açıklamalar yapıyor, darbe anayasasıyla yönetilmemek gerektiğinden bahsediyor. Erdoğan darbeler konusunda “Tüm dünyayı, darbelere karşı samimi, ilkeli, ahlaki bir duruşa özellikle davet ediyorum.”, “Asırlar bile geçse darbecileri unutmayacağız ve affetmeyeceğiz”, “Şiddet, şiddeti övmek, darbe, sokak eylemleri ile darbe girişimi, hakaret ve iftira hukuk dışıdır”, “Batılı ülkeler maalesef darbecileri desteklemekte hala kararlılıkla yollarına devam ediyor.”, “27 Mayıs 1960 darbesi, vatanımıza ve milletimize yapılan bir ihanettir. Demokrasi tarihimizin kara lekesidir.”, “Ben uluslararası platformlarda şu anda darbeci Sisi’yi Cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimi söyledim” gibi şeyler söylüyor.
Gerçekte ise darbecilerle iş tutuluyor. AKP’li Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, A Haber’de katıldığı programda, Türkiye’nin Nijer’de 3 altın madeni sahasının bulunduğunu ve altın çıkarmak için gerekli çalışmalara 2020’de başlandığını söyledi.
Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: “Hedefimiz 2025 yılında ilk altın üretimini gerçekleştirmek. Nijer, bu anlamda çok zengin kaynaklara sahip bir ülke. Gerek altın madenleri, gerek diğer madenler uranyum madeni olsun, petrol ve doğal gazda da bir potansiyeli var. Dolayısıyla, biz bu ülkelerde maden yatırımlarıyla petrol ve doğal gaz yatırımlarıyla da ülkemizin ihtiyaçlarının bir kısmını dış kaynaklarla karşılamış olacağız.”
Nükleer santral
Doğa ve insanlığın geleceği için tehlikeli görülen Mersin-Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası Rusya tarafından yapılırken Bayraktar, yeni santrallere de işaret etti. Bayraktar, Sinop ve Trakya’daki nükleer santraller için farklı ülke ve şirketlerle görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Somali’de petrol
Türkiye’nin Somali açıklarında petrol ve doğal gaz aramak amacıyla Somali hükümetiyle de anlaşma imzaladığını kaydeden Bayraktar, anlaşma kapsamında Somali açıklarında yaklaşık 5’er bin kilometrekarelik ve toplamda 15 bin kilometrekarelik 3 deniz sahasında imtiyaz ve ruhsat aldıklarını vurguladı.
Darbeden sonraki değişim
Neredeyse hükümet bültenine dönüşen devletin resmi ajansı AA’nın 25 Temmuz’da “Afrika’da yeni bir model ortaklık: Türkiye-Nijer” başlıklı haberi ve “Darbeden sonra gelen değişim” şeklindeki ara başlık dikkat çekti. Darbe sonrasına işaret edilen haberde şunlar kaydedildi: “Zaten uzun bir süredir bölgede varlık gösteren Rusya ile yakınlaşma başladı. Türkiye ile Nijer arasındaki ilişkilerin ivme kazanması da bölgedeki bu gelişmelerin ardından gerçekleşti.” Ortaya çıkan sonuçlar gösterdi ki para söz konusu olduğunda AKP-MHP yönetimi için darbeciler değil, “kimin darbecileri?” sorusu daha önemli.
Darbe ve bir yıl sonra
Çok olmadı Nijer’de darbe bir yıl önce yapıldı. Afrika ülkesi Nijer’de ordu 26 Temmuz 2023’te darbe yaptı. Cunta hükümeti feshederek silah zoruyla bir hükümet kurdu. Nijer Başkanı Mohamed Bazoum’u tutuklatan General Abdurrahmane Tchiani, darbe için oluşturulan Anavatanı Koruma Ulusal Konseyi adına kendisini Nijer Devlet Başkanı ilan etti. Nijer Başbakanı Ali Mahamane Lamine Zeine oldu. Gözleri Nijer uranyumu, altını ve petrolünde olan Rusya ve Türkiye de darbecileri destekledi. Darbenin birinci yıldönümüne az kala 17 Temmuz 2014’te Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Niamey’de görüşmeler yaptı, anlaşmalar imzaladı. Bayraktar Nijer temsilcileriyle petrol ve doğal gaz başlığında iş birliğini öngören “Petrol ve Doğal Gaz Alanında İş Birliğine İlişkin Niyet Beyanı”nı imzaladı.
Zarrab vakası ve Licik katliamı
AKP yönetiminin “altın” skandalı ilk değil. Reza Zarrab üzerinden İran’la yapılan altın ticareti üzerinden para aklama, servet biriktirme gibi skandal ilişkiler ağı ortaya çıkmış, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, Reza Zarrab, ABD’de tutuklanmış, yargılanmıştı.
Reza Zarrab ilişkileri gündeme geldiğinde İçişleri Bakanı Muammer Güler “Hakkında soruşturma varsa önünde yatarım” demişti. Hakan Atilla bir süre sonra iade edilirken dava 2016’dan beri sürüyor. Bir süre önce Erzîngan’ın (Erzincan) Licik (İliç) siyanürlü altın katliamında çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, siyanür Fırat Nehri’ni ve çevresindeki yaşamı tehdit eder hale gelmişti. Licik’teki altın madeninin kapasite artışı iznini bakanlardan Murat Kurum’un imzaladığı ortaya çıkmıştı.
ANKARA