Rişmîl’de mahalle sakinleri Bakanlar Kurulu’nun ‘riskli alan’ kararını kaldırtan davayı kazandıktan sonra bu kez de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınan acele kamulaştırma kararına karşı açtıkları davayı kazandı
Mêrdîn’in Rişmîl (Yeşilli) ilçesinde Gül ve Tepebaşı mahalleleri, 2016 yılı Eylül ayında Bakanlar Kurulu kararı ile “riskli alan” ilan edildi. Kısa bir süre sonra AKP’li Yeşilli Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından bölgede “Kentsel Dönüşüm” kararı alındı. Kararla birlikte 2020 yılının başlarında belediye, mahalle sakinlerinin karşı çıkmasına rağmen polis zoruyla boşaltılan evleri yıkmaya başladı. Mahalle sakinlerinin “riskli alan” kararına karşı açılan davada Danıştay, mahalle sakinlerinin lehine karar vererek, “riskli alan” kararının kanuna aykırı bir şekilde alındığını belirterek, kararı kaldırdı.
‘Kanuna Aykırı’
Ancak mahkeme kararı henüz tebliğ edilmeden bir taraftan yıkım işlemleri devam ederken, bir taraftan da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 5 Şubat 2022’de iki mahalle için “riskli alan” olduğu iddiasıyla “Acele kamulaştırma” kararı alınarak, Resmi Gazete’de yayımlandı. Evlerini boşaltmak istemeyen yurttaşlardan Ata Opak, Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı yeniden Danıştay’a giderek, kararın “kanuna aykırı” olduğunu, kaldırılması gerektiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı aleyhine dava açtı.
Opak ailesinden karara itiraz
Mahalle sakinlerinin dava açmasıyla beraber AKP’li Yeşilli Belediyesi, bu defa da Meclis kararıyla iki mahalleyi kanuna aykırı şekilde “Rezerv alanı” ilan etti. “Projenin bir an önce yapım aşamasına geçilmesi büyük önem arz ettiği” gerekçesiyle, “kamulaştırma” işlemine başlanması kararı alan Belediye Meclisi, kararda ayrıca “kamulaştırma” işleminin “zaruri ihtiyaç” ve “kamu yararı” olduğu iddiasına yer verdi. Opak ailesi, bu karara da itirazda bulundu.
Danıştay’da dosya devam ederken, AKP’li Belediye Başkanı Hayrettin Demir’in talimatıyla Opak ailesinin evlerini boşaltması istenerek, haciz memurları binaya gönderildi. Opak ailesi karara karşı itirazda bulunarak evlerini boşaltmayı kabul etmezken, binanın 20 Temmuz tarihine kadar boşaltılması, aksi takdirde zorla boşaltılacağı yönünde aileye ihtar çekildi.
Danıştay Cumhurbaşkanılığı kararını iptal etti
Aile karara karşı direnmeye devam ederken, Danıştay’dan ailenin lehine bir karar daha çıktı. Danıştay 6’ncı Daire tarafından verilen kararda; Cumhurbaşkanı Kararının sebebi olan “riskli alan” kararının Danıştay tarafından daha önce kaldırılması nedeniyle dayanaksız kaldığı belirtildi. Danıştay, acele kamulaştırmaya ilişkin Cumhurbaşkanı kararında; “Bu durumda, anılan yargı kararıyla birlikte sebep unsuru ortadan kalkan dava konusu acele kamulaştırmaya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararının, Mardin ili, Yeşilli ilçesi, Gül Mahallesi, 274 ada, 52 sayılı parselde yer alan taşınmaza ilişkin kısmında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.
Emsal teşkil ediyor
Danıştay; Opak ailesine ait taşınmaz ve parsel yönünden kararın iptaline karar verirken, Avukat Nurullah Öner, kararın ilçede benzer durumda olan birçok taşınmaz için de emsal niteliğinde olduğunu söyledi.
Davacı Ata Opak da, yıllardan bu yana kanunsuzluğa karşı mücadele ettiklerini belirtirken, açtıkları her davayı kazandıklarını aktardı. Opak, Cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal eden Danıştay kararının ellerine ulaşmadan önce evlerinin alelacele yıkılmak istendiğini aktararak, kanunsuz işlemin karşısında durmaya ve evlerinde kalmaya devam edeceklerini dile getirdi.
Haber: Ahmet Kanbal / MA