Şener, Erdoğan’ın damadı Bayraktar’ın devlete silah satışının ihale kanununa, Bakanlar Kurulu kararlarına ve Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Bütçe üzerine söz alan CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a, “Sayın Bakan, Cumhurbaşkanının akrabasının, damadının orduya silah satması Anayasa’ya, kanunlara uygun mu?” diye sordu. Silah tüccarı Selçuk Bayraktar’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı olduğuna dikkat çeken Şener, orduya bu silahların alınmasının kanunlara aykırı olduğunu kaydetti.
Damadın avukatı
Akar Silah tüccarı Selçuk Bayraktar’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı olduğuna dikkat çeken Abdüllatif Şener, silah satışının bu ilişki dikatte alınarak yapılmasına vurgu yaptı. Şener, İhale Kanunu’nun 11. maddesini hatırlatarak, “İhale Kanunu’nun 11’inci maddesi var, diğer kanunlar var. Bakanlar Kurulu’nun savunma sanayiyle ilgili aldığı kararlar var. Dünya kadar Anayasa hükmü var, kanun var, İhale Kanunu var, alınan kararlar var, bunların tamamını incelediğiniz zaman Başbakanın damadı satamaz, aykırı” dedi. AKP’li Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Şener’i sert sözlerle eleştirdi. AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ise Şener’i kin kusmakla suçladı. Şener, gelen eleştirilere hiçbir zaman nefret söylemi kullanmadığını, Cumhurbaşkanı’nın damadının İHA satmasının veya silah satmasının İhale Kanunu’na aykırı olduğunu söylediğini tekrarladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Erdoğan’ın damadı Bayraktar’ı savundu.
İktidar döneminde yükseliş
Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Selçuk Bayraktar’ın ortakları arasında olduğu Baykar Makina, 1984 yılında Selçuk Bayraktar’ın babası Özdemir Bayraktar tarafından kuruldu. Otomotiv endüstrisi için pompa ve dişli kutusu gibi yedek parçalar imal eden bu şirket AKP iktidarı sonrası havacılık endüstrisine adım atmış ve insansız hava aracı üretimine girmişti. İlk insansız hava sistemi olan Bayraktar Mini İHA, 2007 yılında TSK’ye satılmaya başlanmıştı. Selçuk Bayraktar’ın Sümeyya Erdoğan’la evililiğinden hemen sonra Baykar Makine’ye İHA’lar için 36 milyon 77 bin dolar aktarıldığı iddia edilmişti. Türkiye’de bugün 5-5,5 milyar dolar büyüklüğüne ulaşan savunma sanayi sektörü, aynı zamanda uluslararası tekellere taşeronluk işlerinde de payını büyütürken bundan en çok Baykar Makine yararlandığı belirtiliyor. İktidarın son dönem inşaat yerine silah sanayine yöneldiği kaydedilirken, silah tüccarlığının iktidarın ana sütunlarından biri olduğu kaydediliyor.
ANKARA