Demokratik suriye Meclisi (DsM) sözcüsü Emced Osman, suriyeli taraflar arasında diyalog temelinde sorunların çözümü için hazırlıklarının olduğuna söyledi. Kuzey suriye’de yayın yapan ANHA’ya konuşan Osman, “suriye’nin yakın geleceği için taraflar arasında diyalog kurulması yönlü çalışmalar yürütüyoruz. Bu diyalogların önemi, dış güçlerin ajandasından uzak ve suriye topraklarında gerçekleşecek olmasıdır” dedi. DsM’nin kuruluşundan beri demokratik bir suriye için taraflar arasında sorunların diyalogla çözümünü esas aldıklarını, çalışmalarının da bu temelde geliştirildiğini belirten Osman, müzakerelere doğru gidilirken bu yönlü gelişecek tüm adımları desteklediklerini söyledi. Osman, DsM’nin suriye krizinin çözümü için gerçekleşecek faaliyetlere suriyeli tüm tarafların katılmasını esas aldığını, ifade etti. suriye dışında gerçekleşen konferans ve görüşmelere suriye halkının esas temsilcilerinin katılmadığını hatırlatan Osman, “Fakat sorun, toplantıların nerede gerçekleştiğinden ziyade, bu toplantılarda herkesin gizli ajandasını dayatmaya çalışmasıdır. Bu da suriye halkına hizmet etmez” dedi. “Ülkede gerçekleşecek diyaloglar dış güçlerin ajandasından uzak bir şekilde yapılacak. Diyalogların gerçekleşmesi için Özerk Yönetim bölgelerinin uygun olduğunu görüyoruz ve diyaloglara katılmak isteyen tüm tarafları karşılayabiliriz” diyen Osman, “Krizin çözümü diyalogla sağlanabilir. suriye topraklarında diyalog ve görüşmelere destek sunmak için gerekli hazırlıklarımızı yapmış bulunmaktayız.”
Şam görüşmeleri
Demokratik suriye Meclisi, daha önce de suriye hükümetinin daveti üzerine 26 Temmuz’da şam’da görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşmenin ardından DsM ve şam yönetimi arasındaki ikinci görüşme ise 13 Ağustos’ta düzenlenmişti. Görüşmelerin ardından DsM heyetinden yapılan açıklamada, ‘her iki tarafın bakış açısını anlamak için tartışmalar yürütüldüğü’ ifade edilmişti.
İdlib gündemden düşürüldü
Kürdistan Demokratik Barış Partisi Eşbaşkanı Telal Mihemed, Türkiye’nin geçtiğimiz hafta Kuzey suriye kentlerini hedef almasını ve devam eden operasyon tehditlerini değerlendirdi. Bu tehditlerin Rusya ile vardığı İdlib mutabakatının gereklerini sahada gerçekleştiremeyen Türkiye’nin bu konuyu gündemden düşürmek amaçlı olduğun belirten Mihemed, “Türkiye ve Rusya, soçi görüşmelerinde Fırat’ın doğusuna yönelik saldırılara ilişkin anlaşmaya varmıştı. şimdi de bu anlaşmanın kimi maddelerini hayata geçirmek istiyorlar. İdib’deki çetelerin çıkarılması için verilen süre sona erdi ve Türkiye yeni saldırıları ile bu konuyu gündemden düşürüyor” dedi.
Türkiye’nin zararına
İstanbul’da Türkiye, Fransa, Almanya ve Rusya’nın katılımıyla 27 Ekim’de gerçekleştirilen ‘suriye zirvesinin’ hemen ardından Türkiye’nin Kuzey suriye kentleri Kobani ve Gire spi’yi hedef almasını ve devam eden operasyon tehdidini değerlendiren HDP Diyarbakır Milletvekili selçuk Mızraklı, bu politikaların Türkiye halklarının faydasına olmadığını söyledi. Türkiye’nin Ortadoğu’da kaynayan kazanın üstünde oturduğunu dile getiren Mızraklı şunları belirtti: “Türkiye, bir yandan yanarken bir yandan da tehditlerde bulunuyor. Bu tehditler devam ederse beraberinde çatışmayı getirir. Bu durum da Türkiye halklarının faydasına değildir. Bu süreçte, Türkiye’nin barışa ihtiyacı var. Türkiye’nin yeniden çatışma çıkarması sıkıntılıdır.”
KAMIŞLO