COP29’un düzenlendiği Azerbaycan’ın Bakü kentindeki zirveye en az 1773 fosil yakıt lobicisine erişim izni verildiği ortaya çıktı
Kapitalizmin aşırı üretim ve tüketim zorunluluğu dünyanın yerli bir olmasına neden olurken, küresel iklim değişimi aynı yol ve mantıkla çözüleceğinin iddia edildiği iklim zirveleri sürüyor. Özellikle COP28’de kendini gösteren ve COP29’da da açıkça izlenen fosil şirketlerin toplantıları kontrol ettiği izlenirken, ‘yenilenebilir’ enerji ile ‘fosil’ enerji şirketleri arasında rekabet büyümeye devam ederken, bundan galip çıkacak olanın fosil şirketler olacağı ortaya çıkıyor. COP29’un düzenlendiği Azerbaycan’ın Bakü kentindeki zirveye en az 1773 fosil yakıt lobicisine erişim izni verildiği ortaya çıktı.
Fosil tekeller
Bu sayı iklim değişikliğinden en çok etkilenen Çad, Solomon Adaları, Nijer, Mikronezya, Gine-Bissau, Somali, Tonga, Eritre, Sudan ve Mali ülke delegelerinin toplamından çok daha fazla. COP’a erişim izni verilen TotalEnergies ve Glencore’dan temsilcilerin de bulunduğu 43 kişiyi getiren Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği oldu. Japonya kömür devi Sumitomo’yu; Kanada petrol üreticileri Suncor ve Tourmaline’i; Birleşik Krallık 20 lobiciyi; İtalya ise enerji devleri Eni ve Enel’in çalışanlarını getirdi. Chevron, ExxonMobil, bp, Shell ve Eni de toplam 39 lobici gelirken, zirve başkanının fosil şirket SOCAR’ın yönecisi olması ise ortaya çıkan fotoğrafı tamamladı.
EKOLOJİ SERVİSİ