HDP Colemêrg Milletvekili Sait Dede fay hatlarının yoğun geçtiği Colemêrg’in durumunu Meclis gündemine taşıdı
Mereş’te (Maraş) 6 Şubat’ta yaşanan iki depremin ve Hatay’da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen depremlerin ardından gözler fay hattının geçtiği kentlere çevrildi. Onlardan biri de fay hattının yoğun geçtiği belirtilen Colemêrg (Hakkari).
Önlem alınması gerekiyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Colemêrg Milletvekili Sait Dede, Colemêrg’deki olası tehlikeleri Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunulan soru önergelerinde, gerekli bir an önce alınmasına gerektiğine vurgu yaptı.
Dede, binaların deprem yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi, eksikliklerin giderilmesi talebinde bulundu.
4 ayrı bakanlığa sunulan soru önergelerinde şu sorular yöneltildi:
“* Hakkâri ve ilçelerinde son beş yıl içinde kaç konut, bina, iş yeri ve yapı, depreme dayanıklılık konusunda denetlenmiştir?
* Okullar ve hastanelerin risk durumu nedir? Bu binaların depreme dayanıklılık testi ve risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?
* Denetleme sonucu yıkım kararı verilen kaç bina bulunmaktadır?
* Hakkâri ve ilçelerinde yapmayı planladığınız depreme dayanıklı toplu konut projesi var mıdır?
* Hakkâri ilinde yurttaşları riskli yapılardan kurtaracak bir ‘Kentsel Dönüşüm’ çalışması var mıdır?
* Olası depremlere karşı yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Olası bir depremde afet acil toplanma alanı sayısı kaçtır? Bu alanların gıda, su, elektrik, ısınma, banyo, tuvalet gibi altyapı durumu nedir?
* Hakkâri ve ilçelerinde imar affından yararlanan kaç bina bulunmaktadır?
* Hakkâri ve ilçelerinde nazım ve uygulama imar planlarını aktif fay hatlarına göre yenileyecek misiniz?
* Hakkâri ilinde gerçekleşecek bir deprem karşısında ilde kamu hizmetinin aksamaması için bakanlığınızın afet planı bulunmakta mıdır?
* Hakkâri ilinde kaç kişiye temel arama kurtarma eğitimi verilmiştir? Yurttaşların ana dilinin Kürtçe olmasından dolayı kurtarma faaliyetlerinde bulunacak personele Kürtçe eğitim verecek misiniz?
* Hakkâri ve ilçelerinde deprem toplanma alanları nerelerdir?
* Olası bir deprem halinde Hakkâri ve ilçelerinde çadır ve konteynır başta olmak üzere barınma sorununa yönelik hangi tedbirler alınmıştır?
* Kayyum atanan belediyelerde jeofizik uygulamaları ve zemin etütleri yasaya göre yapılmakta mıdır? Belediyeleri denetlediniz mi?
*Hakkâri’yi çevre illere bağlayan yollar sürekli heyelanlar sebebiyle kapanmaktadır, olası bir depremde durumun çok daha vahim bir hal alacağı ortadır, bu konuda bir çalışmanız olacak mı?
*Hakkâri iline sadece bir noktadan giriş yapılabilmektedir. Bu konuda alternatif bir yol açma planınız var mıdır?
*Yüksekova havaalanı diri fay hatlarına paralel konumdadır. Havaalanının depremde zarar görme riski var mıdır? Bunu önlemek için yaptığınız bir çalışma var mıdır?
* Hakkâri ilinde gerçekleşebilecek bir olası depremde hastaneler ve sağlık kuruluşlarının bulunduğu yapılar depreme dayanıklı mıdır? Bu binalara deprem dayanıklılık testi yapılmış mıdır”
COLEMÊRG