MED-DER yaz ayları boyunca anadilde eğitim alamayan çocuklara atölyelerle Kürtçe’yi öğretecek
Selman Çiçek
Kürtçe’ye dönük asimilasyon politikaları ve yasaklayıcı tedbirler devam ederken Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, yaşamın her alanında Kürtçe mottosu ile çalışmalarına devam ediyor. Kürtçe öğrenme atölyelerini yıl boyunca devam ettiren MED-DER, yaz tatilinde ise 7-10 ve 11-14 yaş aralığındaki çocuklara yüz yüze atölyelerle Kürtçe öğretecek.
Atölye hakkında bilgi veren derneğin yönetici Dilan Güvenç, bu atölyelerle anadilde eğitim alamayan çocuklar için bir alan açtıklarını söyledi.
Yüz yüze Kürtçe atölye
Güvenç, MED-DER olarak 10 Temmuz’da başlayacak olan ve 8 hafta sürecek atölye ile çocuklara Kürtçe’yi yüz yüze öğreteceklerini söyledi. Atölye çalışmalarının içeriği hakkında bilgi veren Güvenç, “Hem Kurmanci hem de Kirmancki lehçelerinde atölyelerimizde anadil becerisini sanat ve kültür atölyeleri ile destekleyerek haftada iki gün ve toplamda 6 saat olmak üzere, 7-10 ve 11-14 yaş gruplarına dönük atölye çalışması yapacağız” dedi.
Anadil eğitimi alamayanlara
Güvenç, anadilinde eğitim alamayan, anadilini kullanmakta zorlanan çocukların, kendi kültürlerini öğrenme ve yaşama konusunda da zorluklar yaşadığını, bu zorluğu aşmak için atölye ile bir alan açmak istediklerini söyledi. Kürtçe’nin anadil olduğu bölgelerde çocukların kendi dillerindeki ezgileri, hikayeleri, masalları, efsaneleri, oyunları öğrenmelerinin ve yaşamalarının mümkün olmadığının altını çizen Güvenç, “Bu durum, çocukların yabancılaşmasına, kendi kültürel değerlerinden uzaklaşmalarına neden olmakta, çocukların sosyal ve psikolojik gelişimini olumsuz etkilemektedir. Çocukların kültürel araçlara kendi anadillerine erişimi, öğrenmesi, kullanım düzeyini artırmak amacıyla atölyeler açarak var olan sisteme karşı anadil bilincini geliştirmek istiyoruz” dedi.
‘Aileler sistemi zorlamalı’
Asimilasyon politikalarının yüz yıldır sistematik olarak uygulandığına vurgu yapan Güvenç, “Son yüz yıla baktığımızda yasaklayıcı, engelleyici asimilasyon politikaları ile ve son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha çok hız kazandı. Son 20 yılda asimilasyon giderek derinleşmeye başladı. Buna karşı ailelere büyük bir sorumluluk düşmektedir. Çocuklarının anadil bilincini geliştirmek ve temel hak olan anadilde eğitim talebini daha çok dile getirmeleri gerekmektedir. Var olan sistemi zorlamalı ve mücadele etmelidir” diye konuştu.
Çocukların anadil eğitimin önemini kavraması için her şeyden önce ailelerin bu konunun önemini kavraması gerektiğine de dikkat çeken Güvenç, ailelerin iki dillilik konusunda yaşanan zorluklar karşı duyarlılık kazanması ve bilgilenmesi gerektiğini, yaşamın her alanında Kürtçe konuşarak, okuyarak, yazarak çocuklara örnek olmaları gerektiğini söyledi.
Kürt dili kriminalize ediliyor
Mezopotamya Kültür Merkezi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir kültür merkezinde 17 Haziran’da düzenleyeceği “Horesan Masalları” adlı etkinliğin, yönetim tarafından gerekçe gösterilmeden yasaklandığını hatırlatan Güvenç, “Bu yasaktan iki gün sonra 19 Haziran’da “Haylo Disa Tevlihev Bû” adlı tiyatro Tetwan Valiliği tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden yasaklandı. Bu kısıtlamalara rağmen 21 Haziran’da bazı kişiler Trabzon’da Kürtçe şarkı dinledikleri için Kürt işçilere saldırdı. Valiler eliyle Kürtçeye saldırıp, mevcut Kürt alanını daraltıyorlar. Kürtçeye yönelik bu saldırılar, asimilasyon politikalarının ve Kürt dilinin kriminalize edilmesinin bir parçasıdır. Bu tür politikalara uluslararası düzeyde, dilsel ve kültürel soykırım denir. Bu tür politikalar Kürt diline karşı sürekli uygulanmaktadır. Bu tür politikalar hiçbir ülkede başarılı olmadı, Kürt dili karşısında da başarılı olamayacak. Bir dilin yasaklanması ve kriminalize edilmesi toplumdaki huzuru yok eder, demokrasinin varlığını ve karşılıklı kabul kültürünü yok eder. Bu politikalardan vazgeçilmelidir” dedi.
Mücadelemiz devam edecek
“Yaşam da Kürtçenin hâkim olması için ne yapmalıyız” sorusunu sorduğumuz Güvenç, başta Kürt dili ve kültürüne sahip çıkmak, sosyal ilişkilerimizde, yaşamın tüm alanlarında anadilimizi konuşmak, okumak, yazmak, yaşamak ve yaşatmak gerektiğinin altını özellikle çizerek “Ve de en önemlisi anadilde eğitim ve Kürtçenin resmî dil olabilmesi için mücadele edilmelidir” dedi.
Güvenç son olarak “7-10 / 11-14 yaşları arasında kayıt alıyoruz. Aileler kayıtlar için hem dernek binamıza gelebilir, aynı zamanda sanal medya hesaplarımızdan paylaştığımız başvuru formu üzerinden kayıt oluşturabilirler” sözleri ile ailelerden çocuklarının Kürtçe öğrenmeleri için MED-DER’e davet etti.