Çocuklar birçok yaşam hakkından mahrum bırakılırken 23 Nisan’da göstermelik kutlamalar yapılıyor. Devlet politikaları, başta asimilasyon olmak üzere yoksulluk ile yaşam mücadelesi veren çocukların yaşamından çalıyor
Yoksulluğun her geçen gün arttığı Türkiye’de çocuk işçi sayısı yaklaşık 2 milyona ulaşırken, çocuklar en temel haklarından dahi yararlanmaz durumda. Devlet tarafından göstermelik kutlanan 23 Nisan çocukların içinde bulunduğu durumun bir kez daha görülmesini sağlıyor. Yapılan resmi açıklamalara göre her üç çocuktan biri, ısınma ve beslenme ihtiyacından mahrum.
En yüksek oran tarımda
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) raporuna göre, tüm dünyada 73 milyonu “tehlikeli” işlerde olmak üzere halen 152 milyon çocuk işçi bulunuyor. Tarım yüzde 70.9’luk oranla çocuk işçilerin en fazla olduğu sektör durumundayken, tarımı sırasıyla hizmet ve sanayi sektörü izliyor. Türkiye’de çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaşıyor. Her 10 çocuktan 8’i güvencesiz çalışıyor. Türkiye’de çocuk işçiliği ve iş cinayetleri raporuna göre 2013’ten 2018’in ilk 5 ayına kadar 319 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Türkiye’de 2012’de 601 bin olan 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı, 2016’da 709 bine ulaştı.
Yoksullukta birinci
Avrupa Birliği’nin yoksulluk tanımına göre 2017 yılında Türkiye’de yaklaşık her üç çocuktan biri, yani 7 milyonu aşkın çocuk şiddetli maddi yoksulluk çeken hanelerde yaşıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) araştırmasına göre, 2017’de Türkiye’de yaşayan çocukların yüzde 34.6’sı şiddetli maddi yoksulluk içerisinde. Bu oranla Türkiye, şiddetli maddi yoksulluğun en yoğun yaşandığı ülke oldu. BETAM’ın Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin tanımladığı şiddetli maddi yoksulluk ölçütünün kullanıldığı araştırmasında, 2016’dan 2017’ye Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerindeki çocukların yoksulluk oranlarında artışlar göze çarpıyor. Bu bölgede yaşayan çocukların yüzde 61.3’ü beklenmeyen harcamaların karşılanamadığı hanelerde yaşıyor. Çocuk maddi yoksulluğunda en yüksek oranlara sahip yer yüzde 59.3 ile bölge kentlerinde gelirken, çocuklar burada çok büyük asimilasyona da maruz kalıyor. Örneğin şiddetli çocuk yoksulluğunun en az olduğu Doğu Marmara’da bu oran yüzde 16.6 olarak ölçüldü. Ardından da Batı Karadeniz bölgesi (yüzde 23) geliyor. Çocuklarda maddi yoksulluk açısından bölgeler arası uçurumun başlıca nedeni bölgelerde ortalama gelirler arasındaki mevcut devasa farklılıklar olurken bunun nedeni ise devlet politikaları.
Yanıtı Türkiye’nin fotoğrafı
NTV canlı yayınına katılan bir öğrencinin, “Akademik olarak hayalin nedir?” sorusuna verdiği cevap, gündem oldu. NTV sunucusu, Darüşşafaka öğrencisine gelecek planlarını sordu. Öğrenci de, “Almanya Köln Üniversitesi’nde tıp okumak istiyorum, ondan sonra da belki Alman vatandaşı olurum” cevabını verdi. Çocuğun bu yanıtı Türkiye’nin fotoğrafını ortaya koydu. Sorusunu sürdüren sunucu da, “Hayır” diye cevap verdikten sonra şöyle ekledi: “23 Nisan’da hayallerimize hiç sınır koymuyoruz tabii ki. Nerede okumak istediğine kadar karar vermiş öğrencimiz, sadece tıp okumak istemiyor, Köln Üniversitesi diyecek kadar da kararını vermiş bir öğrenci.” Öğrencinin cevabı, Twitter’da binlerce kişi tarafından paylaşıldı.
İSTANBUL