Kilyos’taki kaldırıma gömülenler arasında olduğunu düşündüğü oğlunun cenazesinin tespiti için kan örneği veren Zeki Dağ’a, DNA sonucunun eşleşmediği 2 yıl sonra aktarıldı
Diyarbakır’da yaşayan Zeki Dağ, Bitlis kırsalında 2003’te yaşamını yitiren oğlu İsmail Dağ’ın cenazesinin, Garzan Mezarlığı’ndan alınarak İstanbul Kilyos’taki kaldırıma gömülen 282 cenaze arasında bulunma ihtimaline karşı 2018 yılında DNA testi için kan örneği verdi. Baba Dağ, bu süreçte defalarca Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı’nı aradı. Ancak, 2 yıl aradan sonra baba Dağ’a, DNA test sonucunun eşleşmediği aktarıldı. Söz konusu sonuçtan şüphe eden Dağ ailesi, İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) başvurarak, kan örneği verecek.
Öğrenince mezarlığa gitti
Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan baba Dağ, oğlunun yaşamını yitirdiğini medya ve tutuklanan arkadaşlarından öğrendiğini belirterek, mezarının Garzan’da olduğunu öğrendiklerinde ziyarete gittiğini dile getirdi. Baba Dağ, mezarlığa gittiklerinde oğlunun adı ve soyadının yazılı olduğuna söyleyerek “Mezarlığa yapılan saldırıyı öğrendiğimde hemen İHD ve Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe verdim. Kaç kere dosyayı sormamıza rağmen cevap alamadık. Dosyanın durumunu öğrenmek için sayısız kere telefon ile aradık. En sonunda DNA’nın eşleşmediğini söylediler. Bu sefer eşimin DNA’sı için İstanbul’a gidip ATK’de kan örneği vereceğiz” dedi.
‘Ne vicdanları ne de merhametleri var’
Cenazelerin Kilyos’ta kaldırımların altına gömülü olmasını “insanlık dışı” olarak değerlendiren baba Dağ, şu ifadeleri kullandı: “Ne ahlaka, ne insanlığa, ne de dine sığacak görüntülerle karşılaşıyoruz. Bu dünyada böyle bir manzara ne görüldü ne de yaşandı. Yaşanan olayları Allah kabul etmez. Bunu yapanlarda ne vicdan ne merhamet vardır. Çocuklarımızın kaldırım altında gömüldüğünü görmek içimizi yakıyor. Çocuklarımıza yapılan işkence bize de yapılıyor. Yapılan bu uygulama karşısında başka bir tanım bulamıyoruz. Cenazelere yapılan bu işkence annelere ve babalara yapılıyor. Bizim çocuklarımız kimsesiz değil. Bu cenazelerin aileleri var. Gittiler kimsesizler mezarlığına defin ettiler. Benim parçam olan çocuğumun cenazesi neden kimsesiz? Cenazelerimizi bir an önce bize teslim etsinler.”
Ailelere çağrı
“Çocuğumuzu bulmak için elimizden geleni yapacağız” diyen baba Dağ, aileler şu çağrıda bulundu: “Onları kimsesiz bırakmayacağız. Her kesin çocuğuna sahip çıkması demek, tarihine, kültürüne, kendine sahip çımasına anlamına geliyor. Bir araya gelip, el ele verip, hep birlikte çocuklarımızı kurtaralım. Ne gerekiyorsa yapalım. Ailelerin bir arada hareket etmesini istiyoruz.”
Ne olmuştu?
Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyünde bulunan Garzan Mezarlığı’ndan 19 Aralık 2017 yılında ailelerinden habersiz DNA testi için çıkarılan cenazeler, İstanbul’da Kilyos Mezarlığı içerisindeki kaldırıma gömüldü. Mezarlıktan çıkarılan cenazelerin bir kısmı 90’lı yıllarda toplu mezarlara defnedilen insanlara, bir kısmı da farklı tarihlerde yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG’lilere ait. Ailelerine verilmeyen 282 cenazeden biri 24 Ağustos 2003 tarihinde Garzan bölgesinde korucularla yaşanan çatışmada yaşamını yitiren İsmail Dağ’a (Cemşîd) ait. Dağ, yaşamını yitirmesinden 11 yıl sonra 2 Ekim 2014 Bitlis’te açılışı yapılan Garzan Mezarlığı’nda defnedilmişti.
DİYARBAKIR