FİSA Çocuk Hakları Merkezi çocukların koronaya karşı farkındalığının oluşması için Kurmancî, Kirmanckî, Türkçe ve Arapça bilgilendirme kartları ve videoları hazırladı
Gülcan Dereli
FİSA Çocuk Hakları Merkezi, çocukların koronavirüse dair bilgi edinmesi için kısa videolar hazırladı. 5-11 yaş grubu çocuklar için bazı sanatçıların seslendirdiği “Çocuklar için Koronaa!”, 12 yaş ve üzeri için ise Kurmancî, Kirmanckî, Türkçe ve Arapça, bilgilendirme kartları hazırladı. Ayrıca BM Çocuk Hakları Komitesi salgın döneminde çocuk haklarına dair devletlere çağrı yaptı.
Hükümet bir şey yapmıyor
Gazetemize konuşan FİSA Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Alper Yalçın, hükümetin çocuklara dair yeterince bilgilendirme yapmadığına dikkat çekti. Çocukları koronavirüs konusunda bilgilendirmenin önemine vurgu yapan Yalçın, “Türkiye’de hükümet ne yazık ki çocukları yeterince bilgilendirmedi. Bilgilendirme dediğimiz şey ise, yalnızca salgından nasıl korunacakları konusu ile sınırlı değil. UNICEF, dünyada daha önce yaşanan salgınlarda çocuklara yönelik yaşanan şiddetin arttığını ifade ediyor. Bugünlerde evlerde çocuklar için kapalı kurumlar haline geldi, çocuklar yetişkinlerin izni olmaksızın sokağa çıkamıyor, başka insanlarla iletişime geçemiyor. Bu durum, çocukların yaşadıkları herhangi bir şiddet biçimi karşısında süreci çocuklar için daha da zorlaştırıyor” diye konuştu.
Onlar için yoktu
Çocuklar için özel bir çalışmaya ihtiyaç olduğunun altını çizen yalçın, “Salgın ile ilgili olarak da televizyonlarda yetişkinlerin çocuklara bu salgını nasıl anlatacaklarına dair bilgilendirmeler vardı ancak çocuklar için doğrudan yoktu. Ayrıca bunlarda yalnızca Türkçe’ydi. Özellikle milyonlarca mültecinin ülkemizde olduğunu düşünürsek, hükümetin farklı dillerde bilgilendirme yapmıyor olması, aslında bir çocuk hak ihlalidir. Buna yalnızca çocukların görünmezliği demek naif kalır. Özetle salgından korunmaktan, şiddetten korunmaya dair, devlet koruması altındaki çocukları, mülteci çocukları koruyacak bütüncül bir çocuk hakları politikasına ihtiyacımız olduğunu bu yüzden vurguladık” dedi
İhlalleri öğrensinler diye…
“Bilgilendirme devletlerin yükümlülüğüdür!” başlığıyla paylaşılan çağrıda şu ifadelere yer verildi:
“Dünya, küresel bir salgın ile mücadele ederken, her zaman olduğu gibi yetişkinlere yönelik bilgilendirme ve destek mekanizmaları konusunda birçok çocuğun hala bilgisi yok!
Türkiye’de yetişkinlere, salgın döneminde çocuklara karşı yaklaşımlarının nasıl olması gerektiğinden, boş zamanlara yönelik etkinlik önerilerine dek yapılan yayınlar bulunmakta ancak bu yayınların çocuk dostu olmadığı ve yalnızca Türkçe olduğu unutulmamalıdır. Oysaki Türkiye’de Türkçe bilmeyen, anadili farklı olan pek çok çocuk bulunmaktadır. Bunların başında da mülteci çocuklar bulunmaktadır. Bilgilendirme ise yalnızca virüsten korunma yollarına ilişkin olmamalı, UNICEF’in dünyada daha önceki salgınlarda çocukların yaşadığı hak ihlallerine ilişkin hatırlatması üzerine dikkatle düşünülmelidir.
FİSA Çocuk Hakları Merkezi olarak, her çocuğun kendi anadilinde bilgilendirilme hakkının öncelikle devletlerin yükümlülüğü olduğunu hatırlatır, çocukların salgından korunmaları ile ilgili hazırladığımız görselleri ve videoları tüm çocuklarla paylaşırız. Aynı zamanda çevirisini gerçekleştirdiğimiz, BM Çocuk Hakları Komitesi’nin salgın döneminde çocuk haklarına dair devletlere çağrısını hatırlatır, bu çağrı kapsamında hükümetin çocuk hakları konusunda atacağı adımları izleyeceğimizi, herhangi bir konuda destek istenmesi konusunda sorumluluk almaya hazır olduğumuzu paylaşmak isteriz. ”
İSTANBUL