Hakkari’de 14 yaşındaki Seyfullah Turan’ı uzun namlulu silah dipçiğiyle ağır yaralayan özel harekat polisi Bahadır Turan’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi
Hakkari’de 2009 yılında boş bir arazide arkadaşlarıyla top oynayan 14 yaşındaki Seyfullah Turan’ı, başına uzun namlulu silah dipçiğiyle vurarak ağır yaralayan özel harekat polisi Bahadır Turan’a “Nitelikli yaralama” suçundan verilen 5 yıl hapis cezası Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.
Elazığ 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 17 Haziran 2022 Cuma günü yeniden görülen duruşmada karar çıktı.
Duruşmaya sanık polis Bahadır Turan katılmazken, Seyfullah Turan’ın avukatları Murat Timur ve Fahri Timur ise Van Adliyesi’nden Ses ve Görüntü Bilişimi Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Mahkemeye mütalaasını sunan savcı, sanık Turan’ın suçu işlediğine yönelik kanının sabit olduğu ve bu nedenle cezalandırılması gerektiğini söyledi.
Mütalaaya karşı savunma yapan Sanık Bahadır Turan’ın avukatı, “PKK tarafından sistemli bir şekilde barikatların kurulduğu, polislerin yaralandığı ve mahsur kaldığı olaylarda müvekkilim olaylara müdahale etmek için olay yerine geldiği, bu sırada göstericiler tarafından kendisine ve ailesine küfürler edildiği, kendisine vurulması sebebiyle silahının elinden düşürülmeye çalışıldığı, canına kast edildiği bir ortamın müvekkil hakkında gerçekleşen olay nedeniyle katılan tarafın öldürmeye teşebbüs suçu yönünden karar verilmesi şeklindeki taleplerinin reddi gerektiğini düşünüyoruz” iddiasında bulundu.
Seyfullah Turan’ın avukatı Murat Timur ise, sanığın eyleminin öldürmeye teşebbüs suçu kapsamında olduğu belirterek, “Sanık olay sırasında 12 yaşındaki bir çocuğu hedef gözeterek fiili ortaya koymuştur. Sanığın alacağı ceza da gözetilerek sanık hakkında bir önceki celsede tutuklama ile ilgili savunmada bulunmuştuk. Kişinin kaçma şüphesi olması nedeniyle tutuklanmaya dönük yakalama kararının çıkarılması talep ediyoruz” diye konuştu.
7 yıl 8 ay hapis indirildi
Ardından kararını açıklayan mahkeme, Turan’a “Kasten yaralama” suçundan 7 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkisi nedeniyle indirim yaparak 6 yıl 3 aya indirdi. Mahkeme ayrıca, sanığın bu suçu polislik görevini kötüye kullanmak suretiyle işlemesi nedeniyle cezasının infazından sonra işlemek üzere 4 yıl süreyle polislik hak ve yetkilerini kullanmasının yasaklanmasına karar verdi.
Tutuklama vermedi
Turan’ın avukatlarının polisin tutuklanmasına dönük talepleri ise, “Katılan vekilinin sanığın tutuklanması yönündeki talebinin, delillerin toplanmış olması, sanık hakkında hükmolunan netice ceza miktarı, sanığın kaçacağı yönünde somut bir bulgunun bulunmaması” iddiasıyla reddedildi.
Davanın seyri
Kapatılan Demokratik Toplum Partisi’ne (DTP) yönelik operasyonları protesto etmek amacıyla Hakkari’de, 23 Nisan 2009 tarihinde gerçekleştirilen eylem sırasında Bahadır Turan adlı özel harekat polisi, henüz 14 yaşında olan Seyfullah Turan’ın kafasına silah dipçiğiyle vurarak, ağır yaralamasına neden olmuş, Turan günlerce yoğun bakımda kalmıştı. Polis Bahadır Turan hakkında, “Kasten öldürmeye teşebbüs ve işkence” suçlarından Hakkari’de açılan dava, daha sonra “güvenlik” gerekçisiyle Isparta 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Yargılama sonucunda sanığa, “Polisin meşru müdafaa halinde ve psikolojisinin bozuk olduğu, zor kullanma yetkisini kullandığı” gerekçesiyle verilen 6 ay 7 gün hapis cezası daha sonra 2 yılın altında olduğu gerekçesiyle para cezasına çevrilmişti.
Seyfullah Turan’ın avukatları, kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Yaklaşık 3 yıl sonra başvuruyu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi 9 Kasım 2017 tarihli kararında, Seyfullah Turan’ın “İşkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine” ilişkin başvurusunu kabul edilemez bulmuştu. Turan’ın Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan “Yaşam hakkının ihlal edildiğine” ilişkin başvurusunu kabul eden mahkeme, başvurucunun yaşam hakkının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiği sonucuna vararak, yeniden yargılama yapılması amacıyla kararın bir örneğini Isparta’daki mahkemeye göndermişti.
AYM’nin dosya ile ilgili duruşmanın yakın bir kentte görülmesine karar vermesinin ardından ise duruşma Elazığ’a taşınmış, sanık polis Turan’a, 5 yıl hapis cezası verilmişti. Bunun üzerine Seyfullah Turan’ın avukatları Murat Timur ve Münip Ermiş, bu kez sanık polisin “Öldürmeye teşebbüs” suçundan cezalandırılması talebiyle İstinaf Mahkemesi’ne başvurmuştu. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi cezayı az bularak yerel mahkemeye göndermişti.
VAN