Şırnak, Cizre, Antep, Kilis ve Urfa’da koronavirüs salgınından dolayı hastanelerin kapasitesi doldu. Gazetemize konuşan tabip odası başkanları ‘normalleşme’ sonrası bölgede patlama düzeyinde vaka görüldüğünü belirtti
Gülcan Dereli/ İstanbul
Küresel salgın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kontrol altına alınamıyor. Dünyada vaka sayısı dün itibari 9 milyon 535 bin 219’u geçti. Yaşamını yitirenlerin sayısı ise 485 bin 187’ye yükseldi. Türkiye ve bölge kentlerinde de durum kritikliğini koruyor.
Dün yapılan resmi açıklamaya göre 24 kişi daha hayatını kaybetti, bin 492 kişide ise korona tespit edildi. Hükümetin ekonomik kaygılardan dolayı 1 Haziran’dan sonra devreye koyduğu “normalleşme” ile birlikte İstanbul ve Ankara gibi kentlerden diğer kentlere gidişler virüsün yayılmasına neden olduğu yorumları yapılıyor. Özellikle bölge kentlerindeki artış dikkat çekiyor.
Şırnak, Cizre, Antep, Kilis ve Urfa’daki son durumları kentlerin tabip odası başkanları ile konuştuk. Kentlerinin durumunu değerlendiren başkanlar, kentlerdeki tüm hastanelerin kapasitenin üstünde dolduğunu, karantina bölgelerinin dolduğunu hatta birçok mahallenin karantinada olduğunu belirterek, durumun ciddiyeti konusunda uyarıda bulundu. Başkanlar, ayrıca yetkililerin bölgelere göre vaka sayısının açıklamamasının halkta rehavete neden olduğuna vurgu yaptı.
Haziran öncesi ve sonrası
11 Mart’ta Sağlık Bakanı’nın korona açıklamasıyla birlikte Şırnak bölgesinde ve Cizre’de hazırlık çalışmaları yaptıklarını belirten Şırnak Tabip Odası Eşbaşkanı Serdar Küni, “Şimdi bu çalışmalar kapsamında Şırnak bölgesi 2 döneme ayırabiliriz.
1 Haziran öncesi ve sonrası dönemdir. 1 Haziran öncesindeki dönemde sıkı uygulanan tedbirler neticesinde gerçekten de bayram öncesinde vaka sayısında bir artış yoktu. Hatta diğer illere nazaran iyi durumdaydık diyebiliriz. Bunun sebebi de özelikle 65 yaş üstü ve 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağı diyebiliriz.
Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO ) ve Sağlık Bakanlığı’nın Türk Tabipler Birliği’nin (TTB), 14 önerisini halka ulaştırma çalışmalarımız oldu. Ve gördük ki tedbirler sonucunda 1 Haziran’a kadar ciddi bir artış yoktu. Ama özellikle bayram arifesi tedbirlerin tam olarak gevşetilmesiyle birlikte halk dışarı çıktı. Fiziksel mesafe ortadan kalktı. Maske takma azaldı. Buna istinaden bugünkü vakalarla karşılaşıyoruz” dedi.
Hastanede yer yok
O dönemde de özelikle yetkililere seslendiklerinin altını çizen Küni, “Tedbirlerin gevşetilmesi sonucu kötü sonuçlar doğabilir diye. Ve bugünkü durum ortaya çıktı. Ve şu anda Şırnak ve Cizre Devlet Hastanesi’nde yer kalmamış. Kredi Yurtla Kurumda karantina olan yurttaşlarımız var. Ve Cizre’de şu anda yaklaşık 200 ev karantinada. Cizre böyle bir durum ile karşı karşıyayız” diye kaydetti.
Cizre halkı tedirgin
Verilerin halk tarafından bilinmesinin önlem için önemli olduğunu vurgulayan Küni, “Bu noktada hem yetkililere hem de özellikle Şırnak Valiliğine, İl pandemi kuruluna bu noktada çağrımız şudur ki kesinlikle verileri halk ile paylaşsınlar. Cizre halkı bu noktada tedirgindir. Gerçekten verilere ulaşamıyoruz” dedi.
Temaslılara test yapılmıyor
Radikal tedbirlerin alınmasını gerektiğini söyleyen Küni, “Cizre gibi salgının çok fazla yayıldığı ilçelerde mutlaka karatina ya da sokağa çıkma yasağı uygulanmalıdır. Ve çok yaygın olarak test yapılmalıdır. Çünkü biliyoruz ki Cizre de yetersiz test var. Temaslılara test yapılmadığı duyumunu alıyoruz. Bilimsel olarak da hiçbir önlem alınmadan virüsün baskılanması mümkün değildir” diye konuştu.
Cizre halkına çağrı
Halka çağrı yapan Küni, “Kesinlikle Cizre’de insanlar ellerinden geldiğince dışarı çıkmasınlar. Fiziksel mesafeyi korumalılar ve maske takmalılar, kalabalık ortamlarda bulunmamalılar ve el hijyenine dikkat etmelerini tavsiye ediyorum” dedi.
Hastaneler üst düzey dolu
Hastanelerin üst düzey dolu olduğunu belirten Antep- Kilis Tabip Odası Başkanı Ramazan Sürücü, “Diyarbakır, Antep, Urfa, batman gibi güneydoğu illerinde vaka sayılarının artışta olduğunu kendi meslektaşlarımızla olan görüşmelerimizde biliyoruz. Hastanelerdeki doluluk oranıyla ilgili gerek kamu gerek özel hastanelerimizde kovid-19 ile ilgili ayrılan bölümlerin üst düzey dolduğu biliyoruz” diye konuştu. Özellikle 11 Mayıs ilk açılım başladığı süreçten itibaren vaka sayılarında bir artış söz konusu olduğunun altını çizen Sürücü, “Söz konusu pandemi halk sağlığı sorunu olduğu zaman burada tek başına hükümetin ya da kamu idarelerinin, ya da sağlık çalışanlarının mücadelesi yada almış olduğu karar asla ve asla yeterli değil. Bunu dünya örneklerinde de görüyoruz. Kendi ülkemizde de gördük. Bu süreci halkın gerçekten bilgilendirilmesi şeffaf bir şekilde olayı bilgilendirerek katılımı sağlaması çok önemli” diye konuştu.
Bir an önce tedbir alınmalı
Cezai yaptırımlarla yol kat edilemeyeceğini söyleyen Sürücü, “Kentimiz Türkiye’deki bu yasakların olduğu dönemde ihlal cezalarının neredeyse İstanbul’un rakam olarak iki katı ama nüfusa oranladığımızda 8-10 katına takabil edebilecek bir ceza kesildi. Biz bunu da ifade ettik defalarca. Sadece cezai yöntemlerle halkı bu sürece dahil edemeyiz. Burada hükümet mi tedbir almalı halk mı tedbir almalı? İşin doğrusu bu toplumda yaşayan herkes, her bireyin sürece aktif katılım sağlaması gerekiyor. Gerçekten de şehrimizin gerçekliğini halkımıza anlatılması gerekiyor. Halkın bununla yüzleşmesi gerekiyor ki kurallara uyma noktasında birazcık daha motive olsunlar diye, şu an tamamen rehavet hakim. Tüm dünyaya bakıldığı zaman rehavete kapılacak bir durum olmadığını görüyoruz. Hekimler olarak hastanelerdeki hasta yoğunluklarını görüyoruz. Hastaların yoğun bakımlarda nasıl sıkıntılar yaşadığını görüyoruz. Bunu yeteri kadar halkımıza anlatamadığımızı düşünüyorum. Bir an önce kentimizle ilgili özelleştirilmiş tedbirleri hayata geçirmeliler. Tüm dünyada virüse karşı ortak hareket kültürü gelişmedikçe tek başına bir ülkenin bundan kurtulma şansı yok. Bu bir küresel salgın. Pandemi krizi tüm insanlığı test eden bir salgın. Anormal normalleşmeye başladık. Bunu da vaka bazında ve sağlık sisteminde yavaş yavaş sıkıntılı bir sürece evrileceğine yönelik endişelerimiz var” ifadelerini kullandı.
Urfa’da vaka 2’ye katlandı
Urfa’da vaka sayısı özellikle 1 Haziran’dan sonra arttığını söyleyen Urfa Tabip Odası Başkanı Ömer Melik, “Günlük vaka sayısı neredeyse 40’lardan 2’ye katlanmış 80-100 çıkmış durumda. Karantina bölgelerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Hem mahalle düzeyinde hem hastane düzeyinde artmakta. Hemen hemen tüm hastaneler dolu. Karatina için ayrılmış yurtlarda dolmuş durumda. Dolayısıyla yeni yeni servisler açılmaya başlanıyor” diye konuştu.
Halka sesleniyoruz
Kentte koronadan dolayı yaşamını yitirenlere dair bilgilerin müdürlükler tarafından açıklanmadığını ve kendileriyle paylaşılmadığını kaydeden Melik, “Bu konuda il sağlık müdürlüğüne de bu konuda şeffaf ve kamuoyuna bilgilendirici ve farkındalığı yaratıcı bir yol izlemelerini tavsiye ediyoruz. Urfa halkını toplu yaşam yerlerinde bulunmaması konusunda uyarıyoruz. Özellikle taziyeler, asker uğurlamaları ve düğün, nişan gibi toplu yerlerde bir arada bulunmaması, fiziki mesafeyi koruması, maske kullanımına dikkat edilmesini tavsiye ediyoruz. Urfa özelikle mevsimsel tarım işçiliği yoğun bu tür faaliyetlerde bulunurken dikkatli davranılması şeklinde halka uyarımız var” dedi.