Kuzey ve Doğu Suriye’de Kongreya Star Kadın Ekonomi Komitesi geliştirdiği projelerle Cizre Bölgesi’nde kadınların öz güçlerine dayanarak üretim yapmasını sağlıyor
Suriye genelindeki ekonomik krizin derinden hissedildiği Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bünyesinde Kongreya Star Kadın Ekonomi Komitesi, çok sayıda ekonomik projeyi hayata geçiriyor. Piyasada oluşan fırsatçılığın önünü almak için her türlü üretimi yapan kadınlar, kooperatif projelerinden büyük bir güç elde ediyor.
Kadın semt pazarı
Kongreya Star Kadın Ekonomi Komitesi tarafından Cizre Bölgesi’nde çok sayıda tarım ve hayvancılık projesi hayata geçirildi. Dêrik, Qamişlo, Tirbespiyê, Amûdê, Hesekê ve Şedadê’de geliştirilen tarım projelerinde yaklaşık 275 kadın yer alıyor.
Öte yandan Amûdê’de uygun fiyatlı sebzelerin alıcıya sunulduğu kadın semt pazarı, Dirbêsiyê ve Tirbespiyê’de sebze bahçeleri projeleri geçirildi.
Bununla birlikte Hesekê ve Rimêlan’da ise dikiş nakış kursları açıldı. Kurslarda üretilen giysiler Qamişlo ve Dirbêsiyê’de bulunan ‘Lavin’ adlı satış noktasında halkla buluşuyor. Star Mobilya Kursu’nda üretilen mobilyalar ise Qamişlo ve Girkê Legê’de piyasaya sürülüyor.
Hayvan çiftliği projesi
Hesekê ve Til Temir’de de tandır üretim projesi geliştirildi. Tirbespiyê’de hayvan çiftliği projesi, Qamişlo ve Amûdê’de Lara tatlı fırını projesi hayata geçirildi. Hesekê ve Dirbêsiyê’de Dört Mevsim adlı işyerinde ise mevsimsel yiyecekler üretiliyor. Bu kooperatiflerde toplam bin 400 kadın iş imkanı buldu. Projeler aynı zamanda uygun fiyat anlamına da geliyor. Projelerde üretilen ürünler, piyasada fiyatların aşağı çekilmesini sağladı.
Kadınlar ekonomik özgürlüğünü kazandı
Tirbespiyê’de bulunan bir kooperatifte yöneticilik yapan Lema Xelîl, kooperatiflerde yer alan kadınların ekonomik özgürlüğünü kazandığını söyledi. Kooperatiflerin bölge ekonomisine büyük bir katkı sunduğunu dile getiren Lema, kadınların kendi öz güçlerine dayanarak üretim yaptığına dikkat çekti.
Kadınların ürettiği malların piyasada daha uygun fiyata satıldığını hatırlatan Lema, “Kooperatif malları aynı zamanda halk için uygun fiyat anlamına geliyor. Örneğin piyasada 2 bin Suriye lirası olan sarımsak kooperatiflerde bin 400 Suriye lirasına satılıyor” dedi.
Amacımız komünal yaşamı yaymak
Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Ekonomi Komitesi Yöneticisi Armanc Mihemed, “Kooperatiflerimiz büyük bir başarıyla hizmet etmeye devam ediyor. Amacımız komünal yaşamı toplumun tamamına yaymak ve bölgenin ekonomisini güçlendirmektir. Amacımız kâr değil bizim amacımız kâra endeksli zihniyeti yok etmektir. Sezar Yasası’nın da etkisiyle iyice kötüleşen ekonomik durumun düzelmesinde katkımızın olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: ANHA