Silopi’den sonra Cizre’de de 70’i aşkın eve 19 gündür elektrik verilmiyor. Birçok ailenin evlerini terk ettiği sokakta elektriksiz bırakılan yurttaşlar, bunaltıcı sıcaklara dikkat çekerek, “Bizi hırsızlıkla suçluyorlar. Bu zulüm ve işkencedir” diye tepkisini dile getirdi.
Dicle Elektrik Dağıtım Araştırma Şirketi’nin (DEDAŞ) Şırnak’ın Silopi ilçesinin ardından Cizre’nin Sur Mahallesi’ndeki Ferhat ve Yenihal sokaklarında bulunan 70’i aşkın eve de günlerdir elektrik vermediği öğrenildi. “Kaçak elektrik kullanımını önlemek” iddiasıyla her evin önüne kurulmak istenen Alçak Gerilim Sayaç Otomasyon Panosu’ndan (ASOP) kaynaklı yaşanan kesintinin 29 Haziran tarihinden bu yana sürdüğü belirtildi.
Günlerdir elektrik verilmediğinden dolayı büyük bir mağduriyet yaşayan yurttaşlar, birçok yiyeceklerinin bozulduğunu ve bazı hastalarını farklı mahallelerde bulunan akrabalarının yanına yerleştirdiklerini aktardı. Hava sıcaklığının 50 dereceyi aştığı kentte elektrik verilmeyen sokaklarda bulunan çok sayıda yurttaşın ise elektriği olan akrabalarının yanına yerleştiği öğrenildi. Akşamları telefon ve şarjlı fenerler eşliğinde yaşamlarını sürdüren yurttaşlar, sorunları karşısında sessiz kalan yetkililere tepkili.
‘Ne yapacağımızı bilmiyoruz’
Söz konusu kesintinin ortadan kalkması için defalarca DEDAŞ’a gittiklerini ancak bir çözüm bulunamadığına dikkat çeken Beşir Yiğit (53), özellikle evlerde bulunan hasta kişilerin yaşadıkları sorunlara değindi. “Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyerek, duruma tepki gösteren Yiğit, kavurucu sıcaklardan dolayı elektriksiz bırakıldıklarından dolayı mağdur olduklarını vurguladı. “Bize bu zulmü yapanlar ilk önce Türkiye genelinde bütün elektrik saatlerini dışarıya taşısınlar” diyen Yiğit, sadece kendi saatlerinin dışarıya çıkarılmasını kabul etmediklerini belirtti.
‘Bu zulüm işkencedir’
El fenerleri ışığında yaşadıkları mağduriyete değinen 55 yaşındaki Nurettin Akdoğan, “Çoluk, çocuk perişanız” dedi. Kendilerine zulüm edildiğini dile getiren Akdoğan, DEDAŞ yetkililerinin ayrıca dışarıya taşınmak istenilen panoların sorumluluğunu kendilerine attığını aktardı. Panolara “bekçilik” yapamayacaklarını söyleyen Akdoğan, “Biz bekçilik yapmayacağız. Dar olan sokaklara bir de pano kuruluyor. Bizi hırsızlıkla suçluyorlar. Bu zulüm ve işkencedir” diye tepkisini dile getirdi.
Çözüm için çağrı
53 yaşındaki Resul Turay ise, çok sayıda ev sahibinin evlerini boşalttığına işaret ederek, aldıkları tüm erzaklarının hemen bozulduğunu söyledi. Başvuruda bulundukları her kurumun bir başka yere kendilerini yönlendirdiğini kaydeden Turay, sorunun bir an önce çözülmesini talep etti.
Zülküf Değer (54) de, bunaltıcı sıcaklar sıcak su içmek zorunda kaldığını belirtti. Kalp hastası olan annesini Antep’e göndermek zorunda kaldığını aktaran Değer, tüm yetkililere sorunun çözülmesi için çağrıda bulundu.
Kaynak: MA