Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde şoförler başkanı olarak çalışan M.B. tarafından cinsel tacize uğrayan ve şikâyette bulunduktan sonra görev yeri değiştirilen H., kurumu ifşa etmek için konuşmaya karar verdi
Geçtiğimiz yıl, Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde temizlik görevlisi olarak çalışan H. isimli kadın, aynı yerde şoförler başkanı olarak çalışan M.B. isimli kişinin cinsel tacizine maruz kaldı. Yaşadıklarını JINNEWS’e anlatan H., tacize maruz kaldığını hem çalıştığı kuruma hem de Malatya Valiliği’ne şikâyette bulunduğunu ancak herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi. Şikâyetinin duyulmasıyla M.B.’nin endişelenerek kendisi hakkında Milli Eğitim Müdürü’ne “temizlik görevini yerine getirmiyor” iddiasıyla karşı şikâyette bulunduğunu kaydeden H., müdürün kendisine inanmak yerine M.B.’nin sözlerini dikkate alarak görev yerinin değiştirildiğini ifade etti.
‘Tacize göz yumuluyor’
Görev yerinin değiştirildiğini kurumda çalışan diğer arkadaşlarından öğrendiğini vurgulayan H., “Kurum tarafından bana ne dilekçeyle ne de sözlü şekilde bir bilgilendirme yapıldı. Çalışma arkadaşlarımdan Milli Eğitim Müdürü’nün benim için ‘görev yerini değiştirin gitsin’ dediğini öğrendim. Ailemi küçük yaşta kaybettim ve yetiştirme yurdunda büyüdüm. Yetiştirme yurdu çıkışlı kontenjanıyla yerleştiğim bir kurumun tüm şikâyetlerime rağmen beni dinlememesi, hak ve hukuk mücadelesi arayışı konusunda beni engelledi” diye konuştu. Çalıştığı kurumda birçok kadının M.B. tarafından tacize maruz kaldığını belirten H., kurumun bu tacizlere göz yumduğunu ve şikâyetlerin dinlenilmediğini de sözlerine ekledi.
‘Dışlanıyoruz’
Geçen bir yıllık süre zarfında yaşadığı bu duruma karşı sessiz kaldığını kaydeden H., şöyle dedi: “Ama yaşadığım bu hukuksuzluk beni her gün duygusal ve psikolojik olarak etkilediği için harekete geçmem ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nü ifşa etmem gerektiğini düşündüm. Mili Eğitim Müdürlüğü’nde yaşanan yüzlerce olaya rağmen kadın çalışanlar mağdur ediliyor ve şikâyetleri sonuçsuz bırakılıyor. Erkekleri görevden uzaklaştırmak yerine özellikle biz yetiştirme yurdu çıkışlı kadınlar böylesi kurumlarda hep dışlanıyor ve öteleniyoruz.”
‘İşten atacaklar’
Maruz kaldığı cinsel tacize daha fazla sessiz kalamayacağını söyleyen H., “Milli Eğitim Müdürlüğü basına konuştuğumu öğrenirse beni işten çıkaracak, biliyorum. Ama Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yaşanan bu haksızlıkların daha fazla görmezden gelinmesini hazmedemiyorum ve bu kurumun teşhir edilmesini istiyorum” dedi ve ekledi: “Kadınlardan destek bekliyorum.”
İşsiz kalma korkusu
Hollywood’da başlayan #BenDe kampanyasının hedefinde, çalıştıkları sektörlerde güçlü konumda bulunan ve sistematik bir şekilde kadınlara cinsel taciz uygulayan erkekler var. Türkiye’de de #SenDeAnlat hastag’iyle yapılan kampanya kadınlar tarafından büyük ilgi görmüş ve desteklenmişti. Sendikaların ve kadın örgütlerinin verdiği bilgilere göre; kadın çalışanlar iş yerlerinde uğradıkları cinsel tacizi konuşmuyorlar. Bunun en büyük sebeplerinden biri de işsiz kalma korkusu ve toplum baskısından çekinme yer alıyor. Türkiye’de kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranlarının çok düşük olması, kadınların işini kaybetme korkusu yüzünden uğradıkları cinsel tacizi anlatamamalarına neden oluyor. TÜİK’in 2017 verilerine göre kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 34,2., istihdam oranı yüzde 32,8, işsizlik oranı ise yüzde 14,3.
MALATYA