Çin yönetimi, Mars’a ilk uzay sondası ve güdümlü küçük bir robotu Temmuz ayında göndermeyi hedefliyor
Uzay programı için milyarlarca dolarlık yatırım yapan Çin, Mayıs ayında uzay gemisini fırlattıktan sonra bu kez Mars’a ilk sondasını göndermeyi öngörüyor. ANF’de yer alan habere göre proje sahibi China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), “Amacımız Mars’a 2020 yılı içerisinde sonda göndermekti” dedi.
Yazılı açıklama yapan CASC, “Bu büyük proje öngörüldüğü gibi ilerliyor ve Temmuz ayında fırlatmayı hedefliyoruz” diye ekledi.
Dünya ile Mars arasındaki mesafeyi kat etmek için yedi ay gerekiyor. Çin uzay sondası 2021 yılından önce hedefine ulaşmayacak. Mesafe sürekli değişse de, en az 55 milyon kilometre yol kat edilmesi gerekiyor “Tianwen” (uzayda sorular) adı verilen misyonun üç hedefi var: Uzay yörüngesine yerleşmek, Kızıl Gezegen’e iniş yapmak ve küçük bir robotu analiz yapması için yüzeyde hareket ettirmek.
Çin tekerlekli robot da göndermişti
Çin daha önce Ay’da benzer bir operasyon gerçekleştirmişti. 2013 yılında tekerlekli bir robotu Ay’a indiren Çin, daha sonra Ocak 2019’da Ay’ın karanlık yüzüne robot gönderen ilk ülke oldu. Çin Mars’ı hedefleyen tek ülke değil. Daha önce Mars’a dört keşif aracı gönderen ABD, Haziran ve Ağustos arasında “Perseverance” isimli beşinci aracı göndermeye hazırlanıyor. Amerikan robotunun Şubat 2021’de Mars’a ulaşması bekleniyor.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 15 Temmuz’da Japonya’dan Kızıl Gezegen’e doğru ilk Arap sondasını fırlatmayı planlıyor. Avrupa-Rus misyonu ExoMars ise Covid-19 salgını nedeniyle teknik sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bu misyonun, bu yaz Mars’a robot göndermesi öngörülüyordu ancak 2022’ye ertelendi.
PEKİN